Podpiši pobudo za enakost regij in trajnost regionalnih kultur

Podpiši pobudo za enakost regij in trajnost regionalnih kultur

Društvo Slovenski staroverci, 25. januar 2021 ― Kohezijska politika EU bi morala posebno pozornost namenjati regijam, ki se po nacionalnih, etničnih, kulturnih, verskih ali jezikovnih značilnostih razlikujejo od okoliških regij. Slovenci imamo manjšine v vseh sosednjih državah. Mnoge še vedno nimajo zagotovljenih vseh pravic. Pobudo lahko podpišeš na tej povezavi do 7. 2.2021: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative Glavni cilji Za take regije, vključno z geografskimi […]
114: Wolfwalkers

114: Wolfwalkers

FilmFlow, 25. januar 2021 ― V prvi oddaji novega leta se Maja, Veronika in Ana odpravimo na Irsko, natančneje v mesto Kilkenny, v katerem se v sredini 17. stoletja srečata puritanska angleška oblast in čarobna irska mitologija. Wolfwalkers (2020) so delo irskega studia Cartoon Saloon, specializiranega za ročno izdelane animirane filme, ki jih odlikujeta izjemna zgodba in osupljiv vizualni stil. […]
Podpora Avtonomni tovarni Rog še ne pojenja

Podpora Avtonomni tovarni Rog še ne pojenja

MMC Drugo, 25. januar 2021 ― Nasprotovanje postopanju MOL-a, ki je pretekli torek prevzel nekdanjo tovarno Rog v posest, sta v javnem pismu danes izrazila oddelek za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete in Pedagoški inštitut, pred tem pa tudi feministična akcija FemA.
Jolki v spomin

Jolki v spomin

Vrabec Anarhist, 25. januar 2021 ― Jolka, pogrešala te bom. Marsičesa sem se učila od tebe, predvsem pa, kaj pomeni biti posvečena delu, delu za druge, kulturnemu, družbenemu delu, ki terja neomajno, potrpežljivo vztrajnost. The post Jolki v spomin appeared first on Vrabec Anarhist.

V mednarodnem gledališkem projektu na pobudo gledališča iz Romunije nocoj slovenska uprizoritev

SiGledal Novice, 25. januar 2021 ― Na pobudo Narodnega gledališča Marin Sorescu Craiova v Romuniji je nastal mednarodni gledališki projekt Hektomeron, v katerem bo 100 držav in 100 režiserjev v 100 dneh delilo 100 zgodb po motivih Boccacciovega Dekamerona. Slovenska ekipa režiserja Jaše Kocelija bo nocoj na romunskem odru premierno uprizorila 14-minutno epizodo Umreti zaljubljen.
Nacionalni muzeji ob ponovnem odprtju konec tedna z dobrim obiskom

Nacionalni muzeji ob ponovnem odprtju konec tedna z dobrim obiskom

Misli, 25. januar 2021 ― Nacionalni muzeji so konec tedna ob vnovičnem odprtju beležili dober obisk. V Narodni galeriji so v obeh dneh našteli skoraj 500 obiskovalcev, v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi več kot 200, prijetno presenečeni so bili tudi v Narodnem muzeju, kjer se je pred stavbo na Prešernovi vila vrsta obiskovalcev, ki so jih v muzej spuščali posamično.

The Flaming Lips v Oklahomi priredili koncert v mehurčkih

Misli, 25. januar 2021 ― Ameriška skupina The Flaming Lips je pandemiji navkljub v Oklahomi priredila koncert, na katerem so bili nastopajoči in obiskovalci dobesedno v mehurčkih. Organizatorji dogodka so za varnost obiskovalcev poskrbeli tako, da so jih umestili v 100 napihljivih žog, v katerih so bili lahko največ po trije, člani skupine pa so bili v svojih kapsulah.
Pustni orači Okič: Z oranjem do dobre letine

Pustni orači Okič: Z oranjem do dobre letine

SEM, 25. januar 2021 ― V Slovenskem etnografskem muzeju že tretje leto zapored v predpustnem času predstavljamo pustne like, katerih maske in oprave je muzej odkupil v preteklem letu za svojo zbirko. Letos se bodo na priložnostni razstavi predstavili pustni orači Okič iz Haloz. Pustna skupina oračev Okič, ki so predstavljeni v SEM, je kot društvo začela delovati leta 1993. Največkrat jo sestavljajo liki: pokač, pobirač ali baba, en ali dva para konjičev ali kujekov, plužar, nekaj kurentov in muzikant. Na dvorišču pred hišo zaorjejo simbolično brazdo in za dobro letino posejejo seme, domačini pa jih pogostijo in obdarijo. Še posebej so prepoznavni po likih korantov. Medtem ko so v večini drugih skupin korantije izdelane iz ovčjega kožuha, so v Okiču na podlagi slikovnega vira iz 60. let 20. stoletja v 90. letih rekonstruirali korantijo iz zajčjega kožuha, leta 1998 pa so na podlagi stare korantije iz druge svetovne vojne lik koranta izdelali iz kozjih kož. Avtorica razstave: mag. Adela Pukl Strokovni sodelavci razstave: mag. Anja Jerin, Benjamin Vidovič

Čas je za prvi NOVIČNIK v letu 2021!

Ana Monro, 25. januar 2021 ― Januarski NOVIČNIK v prvi vrsti prinaša prijazno povabilo k podpori akciji zbiranja sredstev za SIMS, našo platformo za raziskovalno digitalno gledališče! Poleg tega pa tudi prve informacije o festivalu Ana Desetnica 2021 ter povabila k sodelovanju z Gledališčem Ane Monro na področju prenosa znanja, k ogledu našega online programa in k udeležbi na mednarodni konferenci o izobraževanju ... The post Čas je za prvi NOVIČNIK v letu 2021! appeared first on Ana Monro.

Blaž Šenica: Šiška na Hotimirovi 11

OUTSIDER, 25. januar 2021 ― Leta 1891 je slovenski zgodovinar, geograf in arheolog Simon Rutar v članku opisal izvor poimenovanja tedanje ljubljanske okolice, znane pod imenom Šiška. Ime izvira iz besede »hiška«, ali kot so to izgovarjalina tem območju, »šiška«. Kot že samo ime pove, so ta prostor od nekdaj ključno zaznamovali preprosti objekti, ki jih še danes neločljivo povezujemo… The post Blaž Šenica: Šiška na Hotimirovi 11 appeared first on OUTSIDER.
Art Stays 2021: „Letos se bomo ukvarjali s konceptom funkcionalnosti“

Art Stays 2021: „Letos se bomo ukvarjali s konceptom funkcionalnosti“

Štajerski tednik, 25. januar 2021 ― Structura je naslov letošnjega, 19. festivala sodobne umetnosti Art Stays. Predstavili bodo več tematskih sklopov, v okviru katerih bomo strukturo razumeli kot obliko, odnos, povezavo in jo nadgradili s kreativnostjo, je povedal umetniški vodja festivala Jernej Forbici. Otvoritveni festivalski vikend bo med 8. in 11. julijem. Razstave bodo odprte do 18. septembra, spremljevalni program pa bo potekal skozi vse poletje. S to novostjo želijo skozi vse poletje opozarjati na festivalske razstave, ki so najpomembnejši del festivala sodobne umetnosti Art Stays. Zagotovo pa bo tudi ta novost pomembno prispevala k večjemu mestnemu utripu in v mesto privabila še več umetnosti željnih domačih in tujih obiskovalcev.

Glass Room – izdaja o napačnih informacijah

Knjižnica Postojna, 25. januar 2021 ― Glass Room – izdaja o napačnih informacijah Virtualna razstava Vljudno vabljeni k ogledu virtualne razstave, ki je namenjena tako otrokom kot tudi odraslim. Vsebina razstave raziskuje, kako so socialna omrežja in splet spremenila način, kako beremo informacije in reagiramo nanje. Naučite se, zakaj prepoznavanje “lažnih novic” ni tako enostavno, kot se sliši, in kako je...
Čustveno pismo ob slovesu legendarne Mire Furlan

Čustveno pismo ob slovesu legendarne Mire Furlan

Planet Siol.Net, 25. januar 2021 ― Prejšnji teden je odjeknila novica, da je umrla legendarna igralka Mira Furlan. Žalostno vest so sporočili njeni bližnji na njenem uradnem računu na Twitterju, o njeni smrti pa so poročali številni tuji mediji. Zdaj se je na tragično novico z ganljivim zapisom odzval tudi Mirin dolgoletni prijatelj in sodelavec, režiser Boris Jurjaševič. Njegovo pismo v nadaljevanju objavljamo v celoti.
Inventura leta 2020

Inventura leta 2020

Inštitut za politike prostora, 25. januar 2021 ― Leto 2020 sta v dobrem in slabem zaznamovala epidemija in skrb za zdravje. IPoP je v optimističnem duhu razmeram najprej prilagodil način dela, postopoma pa skladno z možnostmi tudi vsebine. Čeprav smo več kot pol leta delali od doma, smo z dnevnimi jutranjimi javljanji ostali močno povezani, kar nam je pomagalo tako osebno kot strokovno... The post Inventura leta 2020 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Premiera kratkega filma Sestre Katarine Rešek v Clermont Ferrandu

Misli, 25. januar 2021 ― V Clermont Ferrandu bo od 29. januarja do 6. februarja na daljavo potekal 43. mednarodni festival kratkega filma. V sklopu festivalskega tekmovalnega programa, v katerem bo prikazanih 78 filmov, bo svetovno premiero doživel kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).
še novic