DOSTOP DO STORITEV KNJIŽNICE

Knjižnica Postojna, 24. januar 2021 ― Glede na trenutne razmere uporabnike obveščamo, da je v knjžnico mogoče dostopati do izposojevalnega pulta, medtem ko dostop med knjižne police ni dovoljen. Ker poslujemo odgovorno do uporabnikov in zaposlenih vas prosimo, da do izposojevalnega pulta vstopate posamično. Pred vstopom v knjižnico je potrebno obvezno upoštevati varnostno razdaljo do drugih uporabnikov, za izposojo na potujoči knjižnici je potrebno počakati pred vrati vozila. Priporočamo, da si knjižnično gradivo predhodno naročite ter se na oddelkih izposoje oglasite samo za prevzem in vračilo knjižničnega gradiva. Gradivo lahko predhodno naročite: po COBISSu preko servisa Moja Knjižnica po e-pošti na naslov: sikpos@po.sik.si ter telefonu: Enota Postojna: Oddelek za odrasle  – 05 726 50 73 Oddelek za otroke in mladino – 081 604 310 Enota Pivka –  05 757 11 60 Enota Potujoča knjižnica – 031 225 479 Čitalnice knjižnice do nadaljnjega ostajajo zaprte, revije in časopise pa si uporabniki lahko sposodijo na dom, enako kot knjižno gradivo. Uporabnike tudi vabimo, da uporabijo tudi možnosti dostopa do e-knjig in vseh drugih e-gradiv  oziroma  podatkovnih zbirk, ki so dostopne na naši spletni strani. Za ranljive skupine uporabnikov pa je možno tudi pošiljanje naročenega gradiva po pošti na dom. Odprtost knjižnice zagotavljamo skladno s predpisanimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa Covid 19 Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Samo z upoštevanjem vseh navedenih ukrepov bomo zmanjšali možnost za okužbo in s tem ščitili sebe in druge. Za pravilno izvajanje samozaščitnih ukrepov mora odgovornost prevzeti vsak posameznik. Popolne varnosti ni. Zahvaljujemo se vam za natančno upoštevanje navodil in vam želimo prijetno branje.
Samo bedaki in kopitarji

Samo bedaki in kopitarji

Smetnjak, 24. januar 2021 ― Beseda “sramota” ga hara na družbenih omrežjih. Politične platforme očitno ne morejo biti drugega kot prižnice, s katerih odmeva, kot bi ji rekel Nietzsche, suženjska morala. Če mislite, da je problem izbora na razpisu za hitre teste lajfstajl kriptoboisov, si … Continue reading → The post Samo bedaki in kopitarji first appeared on Smetnjak.
Nina Bulatovix z novim albumom za sproščenost v času neznosnosti!

Nina Bulatovix z novim albumom za sproščenost v času neznosnosti!

SPRP, 24. januar 2021 ― Pisalo se je leto 2014. Izšle so ´Jate´. Nina Bulatovix se je (samo)ironično spraševala: “Kakšne jate smo vzgojili, tovariši?” Sedem let pozneje sega dlje. V stanje, kjer spraševanja in s tem možnosti za mišljenje, razpravo, dogovor skorajda ni več. Apokaliptično? Nikakor. Le prekleto realno. Znosno v majhnih intimnih svetovih; prevečkrat zasebnih, na pol skritih. Oklevajočih. A vedoč, da onkraj tekanja in lajšanja vsakdanje neznosnosti obstajata le še dve možnosti: ali Tisto, kar ti vrta v možgane, kmalu potrka na vrata in te dokončno odvede v nepovrat, ali pa boš stopil ven in naredil ... kar je pač treba narediti. Zob za zob by Nina Bulatovix         Omlednost in neprodušnost prostoračasa sta na albumu ujeta v zapeljive melodije, popevkarske tekste in eklektičnost izraz(j)a. ´Zob za zob´ je muzika za ples v času neznosnosti. Kaj bi še lahko želeli več? Album ´Zob za zob´ je na voljo za nakup v obliki vinilke in digitalnega albuma na KAPA Records Bandcampu ter na vseh digitalnih platformah. Vir: Kapa Records, Piše: Matej Zakrajšek
Cankarjeva založba z bogatim programom ob 20-letnici Modernih klasikov

Cankarjeva založba z bogatim programom ob 20-letnici Modernih klasikov

Misli, 24. januar 2021 ― Cankarjeva založba tudi letos pripravlja širok nabor leposlovja. Med slovenskimi deli se obetata romana Milana Dekleve Pet za kvartet in Toneta Peršaka Praznovanje, zgodbe Manke Kremenšek Križman z naslovom Tujci in eseji Branka Gradišnika, ki jih je naslovil Beseda je konj. Več prevodnih del bo izšlo v zbirki Moderni klasiki, ki praznuje 20 let.

Pismo mojemu Gledališču Celje in njegovi direktorici Tini Kosi

SiGledal Novice, 24. januar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Patricija Č.: "Če smo prišli tik pred pričetkom predstave in je na galeriji še bilo kakšno prosto mesto, smo ga potiho in neopazno lahko zasedli." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
1968 Gorenje Otave – Nedeljsko popoldne

1968 Gorenje Otave – Nedeljsko popoldne

Stare slike (Cerknica), 24. januar 2021 ― V lepem in prazničnem nedeljskem popoldnevu, konec šestdesetih, se je na Kovačevem vrtu fotografirala peščica mladih, ki je tistega leta še bivala v Gorenjih Otavah. Zgoraj čepijo od leve proti desni; Andrej Meden-Kovačev, Jože Zalar- Betačev in Iva Meden tudi Kovačeva. V spodnji vrsti v objemu dveh Danic Zalar. Leva nekoliko starejša je Markočeva, desna […]

Feministični seminar: pogovor o delu Kaliban in čarovnica s prevajalko Teo Hvala (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 24. januar 2021 ― V torek, 19. januarja 2021, je prek platforme Zoom Trubarjeve hiše literature potekalo zaključno bralno srečanje za knjigo Kaliban in čarovnica Silvie Federici (založba Sophia, 2019). Pogovor je potekal v sklopu Feminističnega seminarja, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s KUD Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana, seminarju pa se je pridružila prevajalka Tea Hvala, ki je spregovorila o prevajalskih zagatah in rešitvah, do katerih se je dokopala s pomočjo izkušene prevajalke Mojce Dobnikar, pa tudi o vsebinskih poudarkih knjige, ki petnajst let po izidu v angleščini še vedno buri duhove.
še novic