Potovanje v spomin

Potovanje v spomin

Vrabec Anarhist, 31. januar 2021 ― Ljuba Jolka, hvaležna sem ti za vse ure in ure pogovorov, ki se niso vselej vrteli le o prevajanju, poeziji in kulturi, ampak so bili velikokrat zelo osebni. The post Potovanje v spomin appeared first on Vrabec Anarhist.

NOVA LUTKALNICA

Hiša otrok in umetnosti, 31. januar 2021 ― Po krajšem premoru se vrača Lutkalnica – lutkovna delavnica na daljavo. V petem delu nadaljujemo z izdelavo in animacijo lutk na palici. Vse Lutkalnice lahko najdete tukaj. Vabljeni k ogledu!
V hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu zaživela umetniška rezidenca

V hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu zaživela umetniška rezidenca

Misli, 31. januar 2021 ― V Kubedu je septembra lani vrata odprla prenovljena hiša Alojza Kocjančiča, kjer so duhovniku in pesniku uredili tudi spominsko sobo, kmalu za tem pa objavili razpis za umetniško rezidenco. Nanj so prejeli deset prijav in prav te dni svoje ustvarjanje projekta Delavci zapuščajo tovarno (Galeb) v Kubedu sklepa prva rezidentka Neja Tomšič.

Pismo Slovenskemu mladinskemu gledališču

SiGledal Novice, 31. januar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Ema Karo: "Spominjam se in si želim, da bi spet kmalu prišel čas posedanja v temni dvorani in nestrpnega čakanja na prižig odrskih luči." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
Pod okriljem Disney Plus nastaja nova priredba filma Količinski popust

Pod okriljem Disney Plus nastaja nova priredba filma Količinski popust

Misli, 31. januar 2021 ― Pod okriljem televizijske mreže Disney Plus nastaja priredba družinske komedije Količinski popust, ki jo bo režirala Gail Lerner. To ne bo prva priredba filma, saj je najprej po predlogi istoimenske knjižne uspešnice zaživel že leta 1950 ter nato še leta 2003 v produkciji 20th Century Fox, v kateri sta zaigrala Steve Martin in Bonnie Hunt.

31. januarja 1914 se je v Logatcu rodil Franc Langerholc, fotograf

Kamra.si, 31. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. januarja 1914 se je v Logatcu rodil Franc Langerholc, fotograf. Umrl je 11. februarja 2005 na Ptuju. Osnovno šolo je najprej obiskoval v Logatcu, potem nadaljeval v Planini in končal meščansko šolo v Tržiču. Njegova fotografska pot se je začela leta 1928, ko se je izučil za fotografa pri mojstru Vilmanu na Jesenicah. Prvo službo je dobil v Novem Sadu (Srbija), nato v današnji Brestanici pri Krškem in potem še v Ljubljani.

31. januarja 2000 je v Metliki umrl Jože Dular, slovenski pesnik, pisatelj in muzealec

Kamra.si, 31. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. januarja 2000 je v Metliki umrl Jože Dular, slovenski pesnik, pisatelj in muzealec. Rodil se je 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Najprej je obiskoval gimnazijo v Novem mestu (od prvega do petega razreda v l. 1925/26 – 1931/32), nato pa v Ljubljani. Na ljubljanski univerzi je študiral slavistiko, romanistiko in primerjalno književnost. Diplomiral je l. 1941. Bil je srednješolski profesor v Ljubljani in v Metliki. V l. 1951–1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. Pesmi in prozo je objavljal v različnih listih: Mentorju, Mladiki, Domu in svetu, Žaru, Kresu idr. Izdal je tri pesniške zbirke, dve zbirki novel, več romanov, npr. Krka pa teče naprej, in nekaj strokovnih publikacij, npr. Svetila v Beli krajini, Pomembni Belokranjci. V Dol. listu in strokovnih glasilih je objavil več člankov s področja etnologije. Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/dular-joze/Avtor  gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto Priporočamo tudi: Jože Dular (1915–2000)

31. januarja 1997 je v Mariboru umrl Branko Gombač, gledališki režiser in igralec

Kamra.si, 31. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. januarja 1997 je v Mariboru umrl  Branko Gombač, gledališki režiser in igralec. Rodil se je 3. aprila 1924 v Poljčanah. Branko Gombač je skoraj vse življenje z družino živel v Leviču pri Poljčanah. Izhaja iz zavedne delavsko – kmečke družine. Pred drugo svetovno vojno se je izučil za trgovskega pomočnika in kot sam piše, je pet let opravljal »tlako« trgovskega vajenca. Ob začetku vojne se je vključil v ilegalno delo osvobodilne fronte, se pridružil vojski kralja Petra II., bil nato mobiliziran v nemško vojsko, iz katere je dezertiral in se pridružil partizanom. V bojih je bil huje ranjen, se zdravil v partizanskih bolnišnicah nad Slovenj Gradcem, nazadnje pa je bil demobiliziran kot neželen, ker je bil v nemški vojski. Po vojni, ko je bil brezposeln, sta ga vodja celjskega gledališča mag. Fedor Gradišnik in prof. Jože Tomažič povabila k sodelovanju v celjsko amatersko gledališče, kjer je začel kot odrski delavec. Februarja 1947 je odigral vlogo Marjana v Desetem bratu in se s tem za vse življenje zapisal gledališču.

31. januarja 1941 se je v Kozjem rodil Marjan Marinšek, kulturnik, pravnik, zbiratelj, citrar in pisatelj.

Kamra.si, 31. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. januarja 1941 se je v Kozjem rodil Marjan Marinšek, kulturnik, pravnik, zbiratelj, citrar in pisatelj. Umrl je 14. novembra 2011 v Velenju. Gimnazijo je obiskoval v Celju. Pravno fakulteto je končal v Ljubljani. Prva zaposlitev Marjana Marinška je bila v železarni Štore, leta 1968 pa se je z družino preselil v Velenje in se zaposlil v Gorenju, kjer je bil prvi pravnik podjetja. Kmalu je zasedel tudi mesto tajnika na velenjski Mestni občini. Leta 1976 je postal direktor Kulturnega centra Ivana Napotnika v Velenju, kjer je v vseh enotah zavoda: v  muzeju, galeriji, knjižnici in kulturnem domu, povezoval kulturo Šaleške doline. Po desetih letih vodenja kulturnega centra je v isti organizaciji nastopil mesto vodje prireditvene dejavnosti, kar je uspešno opravljal vse do upokojitve. V treh desetletjih dela v kulturi je organiziral številne dogodke, razstave, koncerte na katere je vabil priznane umetnike. Vodil je poletne kulturne prireditve, pričel s Citrarskim festivalom, Dobrodelnim bolerom ter kot avtor in urednik sodeloval pri založniških projektih kulturnega centra in občine.
še novic