Modrosti iz preteklosti za prihodnost: staroverstvo in sodobni okoljski boji, 16.2.2021

Modrosti iz preteklosti za prihodnost: staroverstvo in sodobni okoljski boji, 16.2.2021

Društvo Slovenski staroverci, 10. februar 2021 ― Objava iz Facebooka: klik. Na Slovenskem so predkrščanska verovanja preživela še globoko v 20. stoletje. Po drugi svetovni vojni so začela zamirati, danes pa jih poznamo predvsem zaradi del Pavla Medveščka. V srčiki njihovih verovanj je bila narava, s katero so imeli globok odnos in do nje gojili pristno spoštovanje. Danes takšnih prepričanj skorajda ni […]

Cepite se!

Razpotja, 10. februar 2021 ― Shod proticepilske zveze Kanade, 1919 (vir: Wikimedia Commons/City of Toronto archives) Danijela Tamše Zadnji dan decembra 2019 je bila kitajska nacionalna pisarna Svetovne zdravstvene organizacije obveščena o primerih pljučnice neznanega izvora, ki se je pojavila v hubejskem Wuhanu. Kmalu je postalo jasno, da se v nasprotju s sorodno inačico koronavirusa, ki se je pojavila novembra 2002, novi koronavirus predvsem zaradi dolge inkubacijske dobe in asimptomatskih okuženih širi neprimerno hitreje. Manj kot tri mesece pozneje je SZO razglasila pandemijo. V Sloveniji smo prvi primer zabeležili na začetku marca. Manj kot leto dni pozneje imamo cepivo; imamo celo več cepiv. The post Cepite se! appeared first on Razpotja.
TADEJ VAUKMAN: VENDAR NE KAŽITE TEGA MOJEMU OTROKU / BUT DON`T SHOW THIS TO MY KID

TADEJ VAUKMAN: VENDAR NE KAŽITE TEGA MOJEMU OTROKU / BUT DON`T SHOW THIS TO MY KID

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. februar 2021 ― Tadej Vaukman ostaja zvest brutalni estetiki tudi v novejših delih, v katerih se odvrača od nekritičnega dokumentiranja svojega bližnjega kroga ljudi in lastnega vsakdana. Premik v raziskovanje lastne intime, tako osebnih pomislekov kot fantazij, nakazuje proces individuacije, ki se skozi vizualno povednost izraža predvsem z avtoportreti in lastnoročnimi zapisi na iz knjig iztrganih straneh. Razstavljena dela omogočajo vpogled v avtorjev dosedanji umetniški razvoj, od starejših neobdelanih in nekadriranih polaroidov do natančno režiranih črno-belih fotografij večjega formata. Raziskovanje sebe in lastne identitete v ustvarjanju sovpada z raziskovanjem drugih medijev, kot sta kolaž in video, s katerima Vaukman razširja svojo umetniško prakso. Njegovo ustvarjanje je globoko prepleteno z zasebnim življenjem, kar je razvidno skozi vključena dela, na katerih so jasno ali pa vsaj implicitno izraženi fragmenti zasebnosti. V črno-beli seriji avtoportretov Vaukman uporablja sebi lasten pristop, ko s pretiravanjem doseže učinek bizarnega in nelagodnega. Motiva naglavne balaklave in strelnega orožja, uperjenega v opazovalca in hkrati avtorja fotografije, bi sicer lahko aludirala na neposredno agresijo, vendar v povezavi z razgaljenim telesom in neizostrenostjo ter presvetlenostjo kadra učinkujeta načrtno neskladno in teatralično. V raziskovanju lastne identitete, ki vključuje tudi fantazije in sanje, si je umetnik zastavil vprašanje, ali se sploh lahko soočimo z dejstvom, da nas sprošča in osrečuje nekaj, kar je sprejeto za nekonformno in tabuizirano. Je morda lažje prevzeti moralizirajočo držo kot pa razgaliti svoje telo in razkriti frivolno spotikljivost? Precejšen del fotografskega dela razstave prežema surova samoerotika, ki z avtorjevega vidika odgovori: Da, popolnoma sprejemljivo je, če si s kakršnokoli sprostitvijo − četudi banalno ali nevsakdanjo, morda celo tabuizirano − zadovoljimo potrebe in željo po ugodju v okviru moralnega. Umetnik razumeva svojo ustvarjalno deja

NAGRAJENI ZAOBLJUBLJENI ŽENOBER

Revija Primus, 10. februar 2021 ― Strokovni žirantki Aleksandra Kocmut in Veronika Šoster sta iz  literarne volilne skrinjice po študioznem volilnem molku med 83 pismi odbrali šifre, za katerimi se skrivajo naslednja imena.   Literarna zaobljubljenka je postala pesnica in kantavtorica Katarina Juvančič, ki ji Zveza kulturnih društev Slovenije poklanja finančno nagrado v višini 150 evrov. Drugo nagrado si je prislužila ...

Enota: Podbreg II

OUTSIDER, 10. februar 2021 ― Arhitekti studia Enota so se ponovno srečali s kontekstom strnjenega kranjskogorskega naselja in zasnovali nov večstanovanjski objekt Podbreg II. »Zasnovo stanovanjske hiše je oblikovala želja po ustvarjanju enotnega bivalnega prostora, v katerem so uporabne površine razporejene po višini in s tem brez dodatnih delitev omogočajo različne nivoje intimnosti. Ta višinska organizacija se prezrcali na leseno… The post Enota: Podbreg II appeared first on OUTSIDER.

Studio TEN: Hiša Avala

OUTSIDER, 10. februar 2021 ― Južno od Beograda, na planini Avala, je v preteklem letu Studio TEN zasnoval enonadstropno rezidenco, ki se s svojo odprto strukturo z jeklenim okvirjem odpira okoliški pokrajini, močan arhitekturni oris pa ob tem tvori novo referenčno točko znotraj topografije obstoječega pobočja. Glavno izhodišče projekta je bila vključitev bodočega lastnika, lokalnega obrtnika, v postopek izdelave hiše.… The post Studio TEN: Hiša Avala appeared first on OUTSIDER.
Logatec: Razstava ilustracij Aline Asberge Nabergoj

Logatec: Razstava ilustracij Aline Asberge Nabergoj

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. februar 2021 ― Logatec – V avli upravnega centra v Logatcu so ob kulturnem prazniku postavili razstavo ilustracij Aline Asberge Nabergoj, ki so nastale za otroško slikanico Na gregorjevo se ptički ženijo. Ilustratorka je besedilo pravljičarja Romana Trevna prelila v živahne, barvite upodobitve, ki so v upravnem centru na ogled do 17. marca. Razstava ilustracij Aline Asberge Nabergoj za slikanico Na gregorjevo se ptički ženijo, Upravni center Logatec, 4. februar–17. marec 2021 Foto: Občina Logatec »Slike nas peljejo skozi zgodbo o svetem Gregorju, ki je pred davnimi časi prišel v naš kraj in s pomočjo ajdovskih deklic, studenčnic in budigojev prebudil pomlad,« so sporočili z občine. »Pisec je s svojo domišljijo v pravljico povezal elemente slovenskega ljudskega izročila, tradicijske predstave gregorjevega in pripovedke o Ajdih. Gregorja so vedno obdajale ptice, toda izmed vseh ptic je na njegovi rami najraje posedala golobica Jasna. Nekoč je na svoji poti srečal lačne otroke in jim s pomočjo golobice Jasne, babice Krasne in ostalih gozdnih živali pripravil gostijo, kjer je tudi poročil zaljubljena vodomca. In od takrat naprej velja rek, da se na gregorjevo ptički ženijo.« V spremnem besedilu slikanice je etnologinja in kulturna antropologinja Mirjam Perez Zelenc orisala tradicijske predstave o gregorjevem na Slovenskem. Knjigo je uredila in oblikovala Brigita Vehar in bo izšla pri Mimetik design. Nastanek likovne opreme je podprla logaška izpostava sklada za kulturne dejavnosti, ki je tudi pripravila razstavo ilustracij. Alina Asberga Nabergoj je Latvijka, ki od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, kjer si je ustvarila drugi dom. Že od otroštva je risala in slikala v različnih tehnikah, najprej s flomastri in svinčniki, nato z akvareli, oljnimi pasteli in nazadnje z olji. Veliko uporablja mešano tehniko. Ob restavratorskem delu se je pri retuširanju fresk navdušila za ustvarjanje v tehniki beneški stil retuše. Med drugim je sodelovala je na likovnih kolonijah Ume
Spevna pop country terapija

Spevna pop country terapija

Odzven, 10. februar 2021 ― Mamin sin Anžeta Langusa Petrovića – Dagija res lahko deluje kot (samo)terapija. Predvsem zato, ker Dagi niti za hip ne da občutka, da bi ga dojemali drugače kakor doslej. Pa čeprav prepeva. Precej.

Celovit in kakovosten obisk gledališča za razvoj gledališke pismenosti ter socialnih in komunikacijskih kompetenc

Zlata paličica, 10. februar 2021 ― Strokovno izobraževanje za trajnostni razvoj gledališke pismenosti med 9. in 18 marcem 2021 v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta in SNG Drama Ljubljana. The post Celovit in kakovosten obisk gledališča za razvoj gledališke pismenosti ter socialnih in komunikacijskih kompetenc appeared first on Zlata paličica.

Zapis na orošeno okno

Vrabec Anarhist, 10. februar 2021 ― Samo brezčutnosti ne, nam govorijo Sosičevi junaki. In njegova smrt, tako znenada pri 62-ih letih, nas ganjene nagovarja, da ohranjamo njegovo knjižno, gledališko, filmsko delo The post Zapis na orošeno okno appeared first on Vrabec Anarhist.

Omerzujeve Zimske muhe dostopne preko britanske spletne platforme

Misli, 10. februar 2021 ― Celovečerna češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija v režiji Olma Omerzuja Zimske muhe je od 29. januarja v Veliki Britaniji na ogled preko spletne platforme Your Screen, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Zimske muhe je tretji Omerzujev celovečerec in ponuja portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja.

GALERIJA ODPRTO OBROBJE: ODPRTI POZIV ZA RAZSTAVLJALCE- 2021

Fakulteta za dizajn, 10. februar 2021 ― MIKKova galerija ODPRTO OBROBJE vabi k sodelovanju mlade umetnike, ki delujejo na področju vizualne umetnosti, bodisi slikarstva, kiparstva, fotografije, ilustracije, grafičnega oblikovanja ter multimedijske umetnosti. ✎Kratko biografijo, fotografije ter opise svojih […] The post GALERIJA ODPRTO OBROBJE: ODPRTI POZIV ZA RAZSTAVLJALCE- 2021 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Razpis za virtualizacijo predstav oder360

Misli, 10. februar 2021 ― Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta oder360 objavlja javni razpis za virtualizacijo že izdelanih predstav. Zainteresirani umetniki ali producenti, ki delujejo v Sloveniji, se lahko prijavijo za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje.
Preozkost prehoda

Preozkost prehoda

LUD Literatura, 10. februar 2021 ― Ena ključnih dilem velikopoteznega projekta založbe Beletrina z izdanim prvim letnikom zbirke Klasična Beletrina je po besedah krovnega urednika, akademika dr. Janka Kosa, kako po nekdanji, kultni zbirki Sto romanov s širokim naborom prevodov svetovne klasične literature danes vzpostaviti nekaj podobnega.

Pismo Dragici Potočnjak

SiGledal Novice, 10. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Ula Matek: "Zato, gospa Dragica, Vas prosim, razmišljajte o vonju gledališča, zvoku tišine, občutku treme tik pred zdajci, o smehu publike." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Vesna Jevnikar

SiGledal Novice, 10. februar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Vesna Jevnikar: "Ko v gledališki dvorani ugasnejo luči, igralci večinoma ne vidimo občinstva, ga pa še kako čutimo in slišimo."
1965 Rakek – Bufet

1965 Rakek – Bufet

Stare slike (Cerknica), 10. februar 2021 ― Od leta 1963 do 7. julija 1966 je bil odprt “Buffet” poleg trgovine. Po njegovem zaprtju je bila v prostorih “Avto trgovina”, ki pa zaradi slabega prometa ni dolgo delovala. Kasneje se je tja preselila mesnica, ki je do takrat poslovala v okviru TOZD Trgovina Rakek. Zaprli so jo leta 1993. Tu je imela nekaj […]

10. februarja 1975 je v Ljubljani umrl Alojzij Mihelčič, slovenski skladatelj in politik

Kamra.si, 10. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. februarja 1975 je v Ljubljani umrl Alojzij Mihelčič, slovenski skladatelj in politik. Rodil se je 3. marca 1880 v Harijah.   Po končani ljudski šoli ga je veselje do glasbe vodilo v ljubljansko orglarsko šolo. Vrsto let je služboval kot orglar in učitelj, od leta 1903 tudi v Metliki, kjer je postal župan in poslanec belokranjskih občin v kranjskem deželnem zboru. V Celju se je naselil leta 1919 in na Bregu ustanovil uspešno veletrgovino z vinom, z uveljavitvijo v poslovnem svetu pa kasneje postal tudi ravnatelj celjske podružnice Vzajemne zavarovalnice. Novembra 1927 je na listi Slovenske ljudske stranke postal župan občine Celje - okolica, leta 1931 pa ga je diktatura odstavila. Po združitvi celjske mestne in okoliške občine leta 1935 ga je banska uprava imenovala za župana, februarja pa je županstvo odložil, ker je postal poslanec celjskega sreza v državnem parlamentu.
Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja v distribuciji v Veliki Britaniji

Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja v distribuciji v Veliki Britaniji

BSF, 10. februar 2021 ― Celovečerni igrani film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe je od 29. januarja letošnjega leta na ogled v Veliki Britaniji na spletni platformi »Your Screen«, ki je bila v teh pandemičnih časih posebej razvita v sodelovanju z manjšimi kinematografi in neodvisnimi gledališči, kjer so si obiskovalci do nedavnega lahko izbrane filme ogledali v živo.
še novic