Pogovor o Rogu s predstavniki MOL

OUTSIDER, 11. februar 2021 ― O problematiki Roga smo pisali z več zornih kotov. Raznolikost pogledov odstira kompleksnost teme. O Rogu smo objavili nekaj kolumen. Pisali smo že o tem, kdo je Rog uporabljal, kaj so ustvarjalcem prostori omogočali in kaj bi mesto izgubilo s posegi na območju. Predstavili smo pogled arhitekta, avtorja zmagovalne rešitve za ohranitev stavbne dediščine in… The post Pogovor o Rogu s predstavniki MOL appeared first on OUTSIDER.

Intervju: Galerija Dessa

OUTSIDER, 11. februar 2021 ― »Galerija DESSA – ime je akronim za Delovno skupnost samostojnih arhitektov – je aprila lani obeležila 30-letnico. Od samega začetka je center, okrog katerega se zbirajo aktivni vodilni slovenski arhitekti, pa tudi oblikovalski in fotografski ustvarjalci. Pomen galerije za slovensko arhitekturno stroko in širšo javnost je izjemen: Andrej Hrausky in Majda Cajnko, ki sta petindvajset… The post Intervju: Galerija Dessa appeared first on OUTSIDER.
Opran Možgan in Gründ s poslednjim rogoviljenjem za Rog

Opran Možgan in Gründ s poslednjim rogoviljenjem za Rog

SPRP, 11. februar 2021 ― ´Poslednje rogoviljenje´ je split EP album zasedb Opran Možgan in Gründ. Sestavljen je iz štirih komadov, vsaka skupina je torej prispevala po dva. Album je bil izdan v podporo Avtonomnemu prostoru ROG, zato bodo vse prejemke digitalne prodaje te izdaje namenili njenim uporabnikom in aktivistom. Upamo, da je solidarnost med pankerji še živa. Kakor verjetno že veste, so bili ti 19. januarja brez predhodnega opozorila prisilno izseljeni iz prostorov. Prav tako so ostali brez marsikaterih pripomočkov in uporabnih stvari, ki so bile odstranjene, druge uničene… žalostna zgodba, ki bremeni oblastnike in kaže njihovo fašistoidno držo.   Poslednje rogoviljenje (OPRAN MOŽGAN / GRÜND) split by Opran možgan Opran Možgan so hardcore punk band iz Škofje Loke, ki so nastali v letu 2017. Prvenec ´Ti sam miž pa glej´ so izdali decembra 2019, kar jih je tudi poneslo na kompilacijo ´Punk Rock Val 19´. Maja 2020 so izdali EP ´Demodvataužntdvejst´, konec januarja letos pa so, kot že rečeno skupaj z Gründ, izdali poklonilni split. Opran Možgan so bili del tudi del kompilacije ´Punk Rock Val 19´. Foto: fb arhiv Opran Možgan Gründ so gorenjski band iz vseh vetrov, ki si skupaj z Opran Možgan delijo vadbene prostore v kranjskem Trainstation squatu. So sveža zasedba in ´Poslednje rogoviljenje´ je tako njihova prva (so)izdaja. Našli so se v hardcore crust punku, tovrstna godba pa jim predstavlja več kot le doživetje. Gründ v vadbenih prostorih Trainstation squat-a. Foto: fb arhiv Gründ Prav pritegljivo je slišati rogoviljenje iz zvočnikov, ki sta ga prinesli prej omenjeni skupini. Njihovo delovanje in aktiviranje je več kot dobrodošlo, preudarno, ki prinaša svež revolt na domačo sceno. Naj njihovo sporočilo odleti na čim več odrov in pododrja, prav tako pa bomo z veseljem sluhnili tudi njihovim prihodnjim izdajam. Piše: Matej Urbanč
Praznični dan v muzeju in galerijah: Ni ga čez živo kulturo

Praznični dan v muzeju in galerijah: Ni ga čez živo kulturo

Štajerski tednik, 11. februar 2021 ― V kulturnih ustanovah na Ptujskem in Ormoškem so ob slovenskem kulturnem prazniku pripravili vrsto aktivnosti. Nekatere so potekale v živo, druge na spletu. Glede na razmere in glede na to, da so lahko kakšen „običajen dan“ tudi brez obiskovalcev, so v PMPO zadovoljni z obiskom zbirk v ptujskem gradu, Miheličeve galerije, Salona umetnosti in OE Ormož, je povedal direktor PMPO dr. Aleksander Lorenčič. Zbirke v ptujskem gradu si je na praznik kulture ogledalo 234 obiskovalcev, v Miheličevi galeriji je bilo 50 obiskovalcev, v Salonu umetnosti 30 in v OE Ormož 34 obiskovalcev.
Seminarji in delavnice ljubiteljske kulture: Po nova znanja preko zoom aplikacije

Seminarji in delavnice ljubiteljske kulture: Po nova znanja preko zoom aplikacije

Štajerski tednik, 11. februar 2021 ― Pandemija koronavirusa je tudi na področje ljubiteljske kulturne dejavnosti vnesla številne spremembe in prilagoditve. Le-te onemogočajo izvajanje kulturnih prireditev, srečanj, revij, seminarjev, razstav, literarnih delavnic in podobno v živo. Ob prenašanju prireditev na splet, kot ob letošnjem kulturnem prazniku, po novem tudi seminarji in delavnice s področja ljubiteljske kulturne dejavnosti potekajo preko zoom aplikacije, pri čemer udeleženci potrebujejo računalnik s (spletno) kamero in mikrofon.

11. februar 1437, Barbara Celjska okronana za češko kraljico

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februar 1437, Barbara Celjska okronana za češko kraljico To je bila njena tretja krona. Okronana je bila v stolnici sv. Vida na Hradčanih v Pragi. Viri žal niso ohranjeni, vendar kljub temu precej natančno vemo, kako je potekal obred. Ohranjena so namreč poročila o kronanju kraljice Zofije leta 1400. Razlika med češkim in ogrskim kronanjskim redom je bila samo v detajlih. Ogrski kraljici so razgalili ramo pri maziljenju, na Češkem so kraljico mazilili po hrbtu in prsih, kjer je bila obleka odstrižena. Krono, ki je bila zelo težka, sta med obredom nad Barbarino glavo držala dva spoštovana gospoda. S kraljevimi insignijami in krono na glavi se je po končanem obredu Barbara odpeljala s Praškega gradu v Staro mesto, kjer je bila slavnostna pojedina. Sigismund je Barbari že dan pred kronanjem podaril jutrne posesti, ki so bile v primerjavi z ogrskimi sicer zelo majhne, a za njeno prihodnost zelo pomembne. 11. novembra 1437 je Barbara zapustila Prago v spremstvu svojega moža Sigismunda kot češka kraljica. Manj kot mesec dni kasneje je bilo njeno življenje popolnoma drugačno. Sigismund je umrl 9. decembra 1437. Albrecht, dedič ogrske krone, poročen z edinko kraljevega para, je dal morda Barbaro zapreti že 5. decembra. Zagotovo se je bal, kako bo vladal z močno in bogato taščo za svojim hrbtom. Barbara ne samo, da je živela na Ogrskem, da je govorila madžarsko in imela mrežo političnih prijateljev, s 30 grajskimi posestmi je s svojo družino, knezi Celjskimi, ki so imeli v lasti 17 posestev, bila bistveno bogatejša od novega ogrskega kralja. Tega dejstva se je Albrecht še kako zavedal. Obtožena zarote proti kralju in veleizdaje je Barbara postala brezpravna oseba in Albrecht je lahko zaplenil vse njene posesti. Po izpustitvi iz ujetništva, je Barbara poiskala zatočišče na poljskem dvoru. Z izgubo posesti na Ogrskem se je morala sprijazniti. Na Češko se je lahko vrnila šele štiri leta kasneje, kjer je živela na gradu Mělnik vse do s
The People vs. Larry Flynt (1996)

The People vs. Larry Flynt (1996)

Deseta umetnost, 11. februar 2021 ― Hugh Hefner velja za največjega pornografskega magnata, četudi to ne drži popolnoma. V 70. letih, ko je Hefnerjev Playboy že koval velike uspehe, se je od nekod pojavil ekscentrični Larry Flynt in z zloglasno revijo Hustler sprožil nov val seksualne revolucije; revija se je namreč distancirala od erotične estetike Playboya in predstavila spolnost na neolepšan, sila nazoren in necenzuriran način. Da si […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Kdo je najboljši Joker?  Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018)  Captain America: Civil War (2016)  Star Wars: The Force Awakens (2015)  TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – III. del Copyright © Deseta umetnost [The People vs. Larry Flynt (1996)], All Right Reserved. 2021.

Prijava na ZBOROVSKE e-NOVICE

Naši zbori, 11. februar 2021 ― Dragi ljubitelji zborovske glasbe! Januarja so začele izhajati prenovljene Zborovske e-novice, ki jih lahko približno enkrat na mesec prejemate neposredno… The post Prijava na ZBOROVSKE e-NOVICE appeared first on Naši zbori.

Miloš Kosec: Pravljice o raju

OUTSIDER, 11. februar 2021 ― Morda poznate pripovedko, ki naj bi izvirala iz Bohinja, v zadnjih desetletjih pa se včasih omenja kar v povezavi s celotnim slovenskim ozemljem. Bodoči Bohinjci naj bi bili, ko je Bog delil svet različnim ljudstvom, najprej pozabljeni. Peščico potrpežljivih in skromnih ljudi, ki je stala ob strani in je zato izvisela pri delitvi prostorskih dobrin,… The post Miloš Kosec: Pravljice o raju appeared first on OUTSIDER.

Boris Bežan: Arhitekt prenove tovarne Rog

OUTSIDER, 11. februar 2021 ― Leta 2008 je občina Ljubljana razpisala javni natečaj za ureditev nekdanje tovarne Rog in širšega urbanega območja okrog nje. Komisija je ocenjevala 14 prispelih elaboratov. Zmagal je barcelonski studio MX-SI Architectural Studio. Danes se biro imenuje BAX. Vodi ga arhitekt Boris Bežan. Arhitekti BAX-a so avtorji več kulturnih objektov, med njimi sta Muzej Göste Serlachiusa… The post Boris Bežan: Arhitekt prenove tovarne Rog appeared first on OUTSIDER.

Zven maske - fotografske umetnine Bojana Adamiča

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na ogled nove razstave ZVEN MASKE - fotografske umetnine Bojana Adamiča. Mojster Bojan Adamič (1912-1995) ni bil samo vsestranski glasbenik, skladatelj in dirigent, iskanje novega mu je predstavljalo izziv na številnih drugih področjih, tudi v fotografiji, kjer so ga privlačile tradicionalne pustne maske, zlasti kurenti in laufarji. Razstava, ki sta jo pripravila Stanka Gačnik in dr. Aleš Gačnik ter potuje po Sloveniji in tujini že od leta 2003, bo ponovno na ogled v Salonu umetnosti na Ptuju, od 11. februarja 2021 naprej.

Poziv za glasbene agente

CED, 11. februar 2021 ― Druga godba skupaj s partnerji vabi študente in diplomante specializiranih študijev, pa tudi že uveljavljene delavce v kulturi, da sodelujejo na razpisu v sklopu projekta Footprints s podporo Ustvarjalne Evrope. Rok za prijavo: 22. februar 2021.
Spletna premiera Romea in Julije v režiji Aleksandra Popovskega

Spletna premiera Romea in Julije v režiji Aleksandra Popovskega

SNG Maribor, 11. februar 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na valentinovo izvedla spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe vseh časov izpod peresa Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega. V naslovnih vlogah bosta nastopila Žan Koprivnik in Julija Klavžar, igrajo še Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Matevž Biber, Vojko Belšak, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović.

Statistika o statistiki

Statistični urad, 11. februar 2021 ― Statistični urad RS (SURS) izda na svoji spletni strani stat.si letno več kot 700 objav z več kot 20 področij. S toliko področij namreč zbira podatke, ki jih analizira in pripravi za objavo. Kaj še pravi statistika o statistiki?

Ah Art! #1: Obrazi Roga

OUTSIDER, 11. februar 2021 ― Proti koncu leta 2020 so me iz uredništva revije Outsider povabili k celoletnemu pisanju kolumn. Svojo serijo besedil, ki jih bom z vami delila v 2021, sem naslovila Ah Art! Zastavila sem jih kot odprto, poljubno, široko formo, kot platformo za predstavitev svojih pogledov, vezanih predvsem na polje sodobne (vizualne) umetnosti, v katerem kot kuratorka, piska in… The post Ah Art! #1: Obrazi Roga appeared first on OUTSIDER.
Iz depojev GMJ: Torkar, Dioniz in Ariadna

Iz depojev GMJ: Torkar, Dioniz in Ariadna

Gornjesavski muzej Jesenice, 11. februar 2021 ― Umetniki so motive čutne ljubezni ustvarjali tudi na železarskih Jesenicah Čeprav so Jesenice znane predvsem po industrijski dediščini, jih kulturno bogatijo tudi številna likovna dela domačih ustvarjalcev. Eden izmed njih je bil akademski slikar Jaka Torkar (1932–2002). V devetdesetih letih 20. stoletja je ustvaril cikel mitoloških del v tehniki olje na platnu. Ta dela po [...]
Pri LUD Literatura objavili razpis za izvirni slovenski roman

Pri LUD Literatura objavili razpis za izvirni slovenski roman

Misli, 11. februar 2021 ― Pod okriljem literarno umetniškega društva (LUD) Literatura že 20 let kontinuirano izhaja literarna zbirka Prišleki, ki si je v tem času utrdila ime. V zbirki so doslej zvečine izhajale pesniške in kratkoprozne zbirke, pri LUD Literatura pa si želijo vanjo privabiti tudi več romanopiscev, zato so prvič razpisali natečaj za izvirni krajši roman.

Knjižnica Črna na Koroškem v novih, prenovljenih prostorih

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Na slovenski kulturni praznik so z virtualnim odprtjem Črnjanke in Črnjani postali bogatejši za prenovljeno knjižnico.  Dosedanjemu prostoru, ki je prenovljen, je dodan še prostor z gradivom za najmlajše ter računalniški in igralni kotiček. V prostem pristopu je na voljo okoli 9500 enot knjižničnega gradiva. Virtualni dogodek so ob nagovoru direktorice Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, mag. Irene Oder, in županje Občine Črna na Koroškem, mag. Romane Lesjak, sooblikovali še člani DPD Svoboda iz Črne. Občina Črna na Koroškem ob nazivu branju prijazna občina s to pridobitvijo svojim občanom omogoča še boljši in lepši dostop do knjižničnega gradiva; knjižničarjem pa boljše pogoje dela in možnosti za raznovrstne dejavnosti za promocijo branja, vseživljenjskega učenja ter dvig bralne kulture in bralne pismenosti.  

Pismo SLG Celje

SiGledal Novice, 11. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Celjski knjižničarji: "Predvsem pa smo z vami v upanju, ki raste iz zavesti, da nič na tem svetu ni (do)končno, da bodo kmalu vzbrstela drevesa in se bo môra zimske teme poslovila, dnevi bodo svetli in noči ravno prav tople, da v lapidariju postavimo oder, zavzamemo svoja mesta – vi na odru, kjer zaživite v polnosti, mi pod njim, pripravljeni, da nas živa beseda za uro ali dve odnese nekam onkraj." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Draga Potočnjak

SiGledal Novice, 11. februar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Draga Potočnjak: "Vem, bolj kot sem vedela prej, da je gledališče preživelo zaradi živega stika med ljudmi, zaradi njihovega duhovnega dotika, skupnega dihanja in doživljanja iste zgodbe, v istem prostoru in v istem času."
1929, 1939 Markovec – Dve poroki

1929, 1939 Markovec – Dve poroki

Stare slike (Cerknica), 11. februar 2021 ― Kakor naključno sta se znašli skupaj dve poročni sliki. Prvo, z datumom 18. 12. 1929, hrani hči upodobljenega para, na njej pa sta Milka Drobnič in najstarejši Belmalenski sin Ivan Petrič. Nevesta ima pajčolan, ki sega precej na obraz, na vratu lepo verižico, na rokah rokavičke in v njih bel šopek, v katerem izstopajo mačice. Lahko so bile […]
Fez in feške ulice

Fez in feške ulice

Radio Študent, 11. februar 2021 ― Mesto Fez. Administrativna regija Fès-Meknès, Maroko. Sezidajo ga roke priseljencev leta 789, kot sestavljenko dveh avtonomnih in konkurenčnih naselij, dokler mu ne zavladajo sultani in kralji. Psihedelično mesto. V svojo zgodovino leta 1790 zapiše tudi sladko avtonomnost, pet let kasneje pa mu svobodo odvzame - Maroko. 

11. februarja 1922 se je v Rogaški Slatini rodila Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1922 se je v Rogaški Slatini rodila  Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka. Umrla je 18. novembra 2001 v Ljubljani.  Osnovno šolo je obiskovala v Rogatcu, Šentvidu pri Grobelnem in Šmarju pri Jelšah. Njen svet otroštva je bil svet brez pravljic, zaradi pomanjkanja denarja knjig ni imela, njena prva knjiga je bilo šolsko berilo.Šolanje je nadaljevala na meščanski šoli in gimnaziji v Celju in Kočevju. Bila je nadarjena risarka in glasbenica, igrala je violino in pela v pevskem zboru na učiteljišču. Konec vojne je dočakala v taborišču, po vojni pa je ob delu študirala pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani.Najprej se je zaposlila kot učiteljica in poučevala v osnovnih šolah po raznih krajih Slovenije. Kot novinarka je od leta 1948 delovala pri mladinskih revijah Pionir in Ciciban, kjer je vzbudila pozornost s svojimi zapisi, pozneje pa v uredništvu Mladega sveta. Nazadnje pa je bila zaposlena v uredništvu mladinskih in izobraževalnih oddaj na Radiu Slovenija.Poročila se je in rodila dve hčeri, ki sta bili prvi poslušalki njenih pravljic.

11. februarja 2005 je na Ptuju umrl Franc Langerholc, fotograf

Kamra.si, 11. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 2005 je na Ptuju umrl Franc Langerholc, fotograf. Rodil se je 31. januarja 1914 v Logatcu. Osnovno šolo je najprej obiskoval v Logatcu, potem nadaljeval v Planini in končal meščansko šolo v Tržiču. Njegova fotografska pot se je začela leta 1928, ko se je izučil za fotografa pri mojstru Vilmanu na Jesenicah. Prvo službo je dobil v Novem Sadu (Srbija), nato v današnji Brestanici pri Krškem in potem še v Ljubljani.
še novic