Pesmi

Vrabec Anarhist, 26. oktober 2021 ― Fotogenična muca elegantno tačká ob okno (desnega spodnjega kota) Nininega ekrana. – Tačka ve, da je opazovana. Naravna sinestezija v živo: The post Pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Tovariški abonma 2021/2022

Zlata paličica, 26. oktober 2021 ― Tovariški abonma je abonma štirih neodvisnih odrov in gledališkega muzeja za pedagoške delavce: Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Center kulture Španski borci, Plesni Teater Ljubljana, SLOGI – Gledališki muzej. Vključeval bo 10 gledališko-plesno-performersko obarvanih predstav (po 2 iz ponudbe vsakega izmed neodvisnih odrov), aktiven kreativen obisk gledališkega muzeja in spremljevalni program, ki bo sestavljen iz spremljajočih delavnic, […] The post Tovariški abonma 2021/2022 appeared first on Zlata paličica.

Z Giselle se v SNG Maribor začenjajo Tedni belega baleta

SiGledal Novice, 26. oktober 2021 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. oktobra 2021, z izvedbo romantičnega baleta Adolpha Adama Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana začel Tedne belega baleta. Sledila bosta še Labodje jezero in Don Kihot, z vsemi tremi je mariborski Balet v preteklosti že požel veliko umetniške pohvale tako v Sloveniji kot v tujini.

Začela se je dolgopričakovana selitev osrednje enote Mariborske knjižnice

Kamra.si, 26. oktober 2021 ― Uresničujejo se dolgoletni upi Mariborske knjižnice, da njena osrednja enota na Rotovškem trgu dobi nove prostore. V času gradnje Centra Rotovž bosta Knjižnica Rotovž in Čitalnica začasno domovali v prostorih Trgovskega centra City na Trgu Leona Štuklja. 18. oktobra 2021 se je začela selitev gradiva na nadomestno lokacijo. V akciji, ki smo jo poimenovali "Selimo pamet", so sodelovali mnogi znani Mariborčani. Del gradiva osrednje enote so nam 21. oktobra pomagali preseliti tudi naši bralci in podporniki knjižnice z živo verigo. Predstavljamo vam del utrinkov iz prvega tedna selitve. Vabljeni k ogledu!  
Z Giselle se v SNG Maribor začenjajo TEDNI BELEGA BALETA

Z Giselle se v SNG Maribor začenjajo TEDNI BELEGA BALETA

SNG Maribor, 26. oktober 2021 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. oktobra 2021, z izvedbo romantičnega baleta Adolpha Adama Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana začel Tedne belega baleta. Sledila bosta še Labodje jezero in Don Kihot, z vsemi tremi je mariborski Balet v preteklosti že požel veliko umetniške pohvale tako v Sloveniji kot v tujini.

NOVO (20. 1.) – objavljamo članka za 11. Slovensko glasbeno olimpijado (državno tekmovanje)

Glasbena mladina, 26. oktober 2021 ― Objavljeno 20. januarja 2022 Prispevka iz revije Glasna, na katera se bodo navezovala vprašanja pisnega testa 11. Slovenske glasbene olimpijade (državno tekmovanje): *** Prispevka iz revije Glasna, na katera se bodo navezovala vprašanja pisnega testa šolskega tekmovanja:Revija Glasna, let. 51, št. 1, feb.–apr. 2020: Lana-TrotovsekRevija Glasna, let. 51, št. 1, feb.–apr. 2020: Marko-Hribernik Vse informacije […] The post NOVO (20. 1.) – objavljamo članka za 11. Slovensko glasbeno olimpijado (državno tekmovanje) first appeared on Glasbena mladina Slovenije.
Ljubljana Vocal Festival (11. – 14. november 2021) - PRESTAVLJENO NA SPLET!

Ljubljana Vocal Festival (11. – 14. november 2021) - PRESTAVLJENO NA SPLET!

SIGIC - Novice, 26. oktober 2021 ― Ostaja dogajanje na spletu, vabimo pa tudi k prijavi na Pogovor Kako daleč se sliši slovenska zborovska glasba?m ki bo tekel o slovenski zborovski glasbi, njeni trenutni prepoznavnosti, primerih dobre promocijske prakse, potencialih povezovanja različnih deležnikov ter možnostih digitalizacije kot orodja za povečanje njene dostopnosti in prepoznavnosti doma in v svetu. Povezoval ga bo Peter Baroš,

V Mini teatru premierno predstava Pet kil sladkorja

SiGledal Novice, 26. oktober 2021 ― Po spletni premieri črne komedije izraelskega avtorja Gura Korena 5 kil sladkorja, ki ji je nato sledila še premiera v novogoriškem gledališču, si bodo predstavo nocoj premierno lahko ogledali še obiskovalci Mini teatra. Predstava v režiji Yonatana Esterkina je nastala v koprodukciji med obema gledališčema ter Judovskim kulturnim centrom Ljubljana.
Marta Popivoda: Ni treba, da smo heroine, če želimo biti partizanke

Marta Popivoda: Ni treba, da smo heroine, če želimo biti partizanke

Misli, 26. oktober 2021 ― V sklopu pofestivalskega dogodka Mesta žensk je bila v ponedeljek v Kinodvoru projekcija dokumentarnega filma Marte Popivoda Krajine upora. Protagonistka filma je Sonja Vujanović, ena prvih partizank, iz katere govori glas upora. Ta je navdihnil Popivodo in soscenaristko Ano Vujanović, da sta razmislek o uporu prenesli še v današnji čas.
GOLI ODER 2021

GOLI ODER 2021

Bunker, 26. oktober 2021 ― Od srede, 10. novembra, do nedelje, 14. novembra, se bo odvijal 15. Goli oder, mednarodni festival improvizacijskega gledališča. V petih dneh si bodo obiskovalci lahko ogledali devet predstav, ki jih bodo ustvarjali vrhunski performerji iz devetih držav: Avstrije, Irske, Grčije, Poljske, Italije, Portugalske, Hrvaške, Kanade in Slovenije. Festival poteka kot bienalni, zgoditi bi se moral […] The post GOLI ODER 2021 appeared first on .
Poln nos vprašanj

Poln nos vprašanj

Literatura v živo, 26. oktober 2021 ― Jež je počival v senci jablane in se več dni ježil nad vprašanjem o svobodni volji. Ves v bodicah si je ponavljal: »Živimo v vicah, na prepihu slabih odločitev, kjer je dobra navada velik posel. Nahajamo se med vici o boljši prihodnosti: sveti gral = svet igral.«

Biografija o Susan Sontag ali študija metafor in različnih jazov

Misli, 26. oktober 2021 ― Avtor Benjamin Moser, ki je lani prejel Pulitzerjevo nagrado za biografijo o Susan Sontag ali "zadnji veliki ameriški literarni zvezdi", je v ponedeljek v Ljubljani razpravljal o njenem življenju in delu, metaforah in o biografu kot oraklju. Vsak ima različne jaze za različne kontekste, a v njenem primeru so bile razlike drastične, je povedal.

26. oktobra 1962 se je na Zgornjem Jezerskem rodil Davo Karničar, slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar

Kamra.si, 26. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... 26. oktobra 1962 se je na Zgornjem Jezerskem  rodil  Davo Karničar, slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar. Umrl je 16. septembra 2019 na Zgornjem Jezerskem.  Davo Karničar je bil alpinist, ekstremni alpinistični smučar, učitelj in trener smučanja, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, reševalec letalec, vodnik lavinskega psa, bivši tekmovalec v svetovnem pokalu alpskega smučanja, republiški članski prvak in podprvak Balkana v veleslalomu ter serviser v svetovnem pokalu. Od leta 1980 do 2010 je opravil preko 1500 alpinističnih tur. Presmučal je velike alpske stene tako v Sloveniji (Triglav, Jalovec, Špik, Kočna) kakor tudi v Alpah (severozahodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna).Kot prvi Slovenec se je spustil po zaledenelem slapu (Sinji slap nad Jezerskim); do leta 2010 že sedemkrat! Opravil je tudi najtežjo presmučano alpinistično smer v Sloveniji, t. j. Fritsch-Lindenbach v S steni Grintovca.Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z Anapurne (8091 m). Med letoma 2000 do 2006 se je s smučmi spustil z najvišjih vrhov vseh sedmih kontinentov.Leta 2000 je dobil Bloudkovo nagrado in Častni znak svobode Republike Slovenije za izjemen smučarsko – alpinistični dosežek s spustom z Mount Everesta, kar je v zgodovini himalaizma odprlo povsem novo poglavje in znova poneslo ime Slovenije v svet.Leta 2000 ga je revija Men’s Journal proglasila za najboljšega ekstremnega športnika na svetu, mednarodno združenje športnih novinarjev pa ga nominiralo za nagrado World Alternative Sportsperson.Do 2019 je vodil »šolo gorništva in smučanja« na Jezerskem.   Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/karnicar-davorin-davo/  

Björk spregovorila o prihajajočem studijskem albumu

Misli, 26. oktober 2021 ― Islandska glasbenica Björk je razkrila, kaj lahko oboževalci pričakujejo od njenega prihajajočega studijskega albuma. V intervjuju pred spletnim koncertom z Islandskim simfoničnim orkestrom je povedala, da bo njen deseti album "za ljudi, ki imajo klube v svoji dnevni sobi, omejeni na svoj 'božični mehurček'".

26. oktobra 1890 je v Firencah umrl Carlo Collodi (pravo ime Carlo Lorenzini), italijanski pisatelj, novinar in publicist

Kamra.si, 26. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. oktobra 1890 je v Firencah umrl Carlo Collodi (pravo ime Carlo Lorenzini), italijanski pisatelj, novinar in publicist. Rodil se je 24. novembra 1826 v Firencah. Collodi je psevdonim, ki ga je uporabljal od 1856 dalje, povzel po rojstni vasi svoje matere (Angela Orzali). Najbolj je znan po delu Ostržek. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Carlo_Collodi

26. oktobra 1911 se je na Jesenicah rodil Jaka Čop, gornik in fotograf

Kamra.si, 26. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. oktobra 1911 se je na Jesenicah rodil Jaka Čop, gornik in fotograf. Umrl je 5. januarja 2002 na Jesenicah.  Izhaja iz znane planinske družine Čopov. Njen najbolj znani član je prav gotovo alpinist, gorski vodnik in reševalec, Joža Čop. Tudi Jakov oče Jakob je bil velik ljubitelj gora. Kot gorski vodnik je obiskal številne vrhove. Dolgo let je bil gospodar koče na Golici, leta 1934 pa med ustanovitelji in odborniki jeseniške podružnice Slovenskega planinskega društva. Mati Ivana, je bila lastnica kavarne sredi Jesenic, ki je delovala do konca druge svetovne vojne. To je bil razlog, da je bil Jaka po osnovni »izobrazbi« natakar. Za ta poklic se je po opravljeni meščanski šoli na Jesenicah in gostinski šoli v Ljubljani praktično uril v znani ljubljanski kavarni »Zvezda«. Zaradi poškodbe kolena pa ga ni mogel opravljati.  Zaposlil se je v jeseniški železarni, kjer je do upokojitve delal v tehničnem biroju. Domača kavarna je bila shajališče in zbirališče številnih znanih planincev, ki so polni doživetij z gora v Jaku budili radovednost in ljubezen do planinskega sveta. Ko se je zaposlil je ves svoj prosti čas preživel v gorah. »Od mladosti sem si želel, da bi v življenju nekaj ustvaril. Kar koli, samo da ne bom predmet samemu sebi. S fotografijami in gorami sem srečal lepo priložnost«. Prvo fotografijo je posnel pri desetih letih. Vzornik mu je bil jeseniški fotograf Fran Pavlin. Za prvi motiv s pravo krajino je izbral Plavški Rovt s kmetijo in zadaj na modrem nebu kot sneg svetlo goro. »Ves v pričakovanju sem razvijal ploščo: počasi se je pokazala krajina, kmetija,…gore pa od nikoder… Krivil sem aparat, ploščo in razvijanje.« Po tem neuspelem poizkusu se je včlanil v fotoamaterski odsek Turistovskega kluba Skala na Jesenicah in že po nekaj letih so bili vidni prvi uspehi.  Po drugi svetovni vojni je sodeloval na mnogih razstavah doma in v tujini in na njih za svoje fotografije prejel različna odlikovanja. Še posebej se je njeg
PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

BSF, 26. oktober 2021 ― Tej možnosti tematsko sledi vizija letošnjega Slovenskega tedna filma, ki se z izborom najintenzivneje podaja v ponovno obravnavo enega najbolj travmatičnih obdobij nacionalne zgodovine – v čas druge svetovne vojne, v njeno neposredno dogajanje, pa tudi v njene tragične bratomorne temne strani, ki so pustile globoke rane v zavesti posameznikov, družbe in naroda. Večina izbranih del se tako posveča težkemu obdobju vojne in njenih posledic za tiste, ki so bili na »napačni strani« neposredno po njej. Na čelo izbora se tako kronološko kakor pomensko uvrša film Nasvidenje v naslednji vojni (1980).
še novic