Gregorc Vrhovec arhitekti, Taja Benčina in Martin Pelcl: Verižne hiše Celovška

OUTSIDER, 5. november 2021 ― Med Celovško cesto v Ljubljani in robom Polhograjskega hribovja stoji pet hiš, ki so združene v razgiban niz. Njihova lokacija ponuja odlično povezanost z urbanim mestnim vrvežem, hkrati pa tesen stik z naravo in sprostitev v le lučaj oddaljenem gozdu. Pri načrtovanju projekta so se kreativno povezali biro Gregorc Vrhovec arhitekti, Taja Benčina in Martin…

Ni časa za upanje

Vrabec Anarhist, 5. november 2021 ― Grčija je že več kot desetletje v izrednem stanju, ki se ne bo kmalu končalo. Imigrante, ki skušajo prečkati mejo in priti v Grčijo, se odrine stran. Grški obalni stražarji jim potapljajo ladje, jih pretepajo in ropajo. The post Ni časa za upanje first appeared on Vrabec Anarhist.
Galerija Photon na sejmu Paris Photo

Galerija Photon na sejmu Paris Photo

Galerija Photon, 5. november 2021 ― Od 11. do 14. novembra v Grand Palais Ephemere   Otvoritev in predogled sejma sta v sredo, 10. novembra 2021 Paris Photo je najpomembnejši sejem za avtorsko fotografijo na svetu, Galerija Photon pa letos sodeluje na tem pomembnem sejmu že tretjič, tokrat s solo predstavitvijo Jošta Dolinška v sekciji Curiosa. V tej sekciji se predstavlja 15 izbranih mladih avtorjev, ki "izkazujejo izviren ...
Objava petih vicev šestin­sedem­desetega izbora

Objava petih vicev šestin­sedem­desetega izbora

SEM, 5. november 2021 ― Uredniški odbor je izbral šestinsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: V torek se zaradi velikega števila okužb po 75 letih odpira bolnišnica Franja. Skoraj vsaka ženska ima svojega cepilca, če ima pa še kakšnega zraven, hmmm, no to je pa že poživitveni odmerek. Virusu, ki ima tako ljudstvo, se ni treba bati za prihodnost. Prijatelj je v centru za cepljenje prejel odmerek cepiva. Takoj se mu je zameglil vid in je komaj prišel domov. Od doma je poklical v center in vprašal, ali naj gre k zdravniku. Rečeno mu je bilo, naj ne hodi nikamor ampak naj se takoj vrne v center … da mu vrnejo očala. Do juče su se rezultati pokazivali doktoru, a sada konobaru! Ko je vaš izabrani konobar? (Prevod: Do včeraj so se rezultati kazali zdravniku, sedaj pa natakarju! Kdo je vaš izbrani natakar?) Seznam vseh izbranih vicev  

Insajderski namigi: Še en glas za Inventuro

MMC Film, 5. november 2021 ― Manj kot teden nas še loči od 32. festivala Liffe. Že drugi v seriji naših strokovnih komentatorjev priporoča Inventuro, "nepretenciozen film, ki se ne jemlje preveč resno", kot je komedijo opisal Urban Tarman. Pogled upira tudi v Francijo in Romunijo.

Pomemben segment dela kulturnega menedžerja je “fundraising”

Motovila, 5. november 2021 ― Organizirali smo seminar za študente, ustvarjalce idr. profesionalce v kulturi na začetku poklicne poti in vse tiste, jih zanima delo kulturnega menedžerja. Najpogosteje izpostavljeni so naslednji vidiki tega poklica: fundraising, mednarodna mobilnost, delo s publiko … The post Pomemben segment dela kulturnega menedžerja je “fundraising” appeared first on Motovila.

Dragan Petrovec ob predstavitvi knjige: Manjka nam poguma za upor

Misli, 5. november 2021 ― Brežiška založba Primus je v Ljubljani predstavila knjigo Dragana Petrovca Stopinje upora. Knjiga prinaša izbor avtorjevih kolumn, ki jih je v zadnjih sedmih letih pisal za Dnevnik. V pogovoru z urednikom Žigo Valetičem, avtorjem izbora kolumn, je Petrovec menil, da trenutno Slovencem manjka poguma za upor, ki pa mora biti varen in nenasilen.

Razstava Modne zgodbe v Galeriji DLUL

Fakulteta za dizajn, 5. november 2021 ― Modne zgodbe. USTVARJALNI PREPLETI 2020/21 Vljudno vabljeni na ogled razstave Modne zgodbe študentov Fakultete za dizajn, ki poteka v sklopu razstave Ustvarjalni prepleti 2020/21, v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana – […] The post Razstava Modne zgodbe v Galeriji DLUL appeared first on Fakulteta za dizajn.

Literaturina delavnica književne kritike

Literatura v živo, 5. november 2021 ― Poetov in prozaistov to jesen ne pogrešamo, težko pa bi se branili še kakšnega dobrega literarnega kritika oziroma kritičarke. Navsezadnje tradicionalne delavnice LUD Literatura že od leta 2004 (z nekaj vmesnega oddiha) prinašajo zelo oprijemljive izide – veliko udeležencev je medtem že pričelo objavljati v osrednjih književnih revijah in časopisih, morda so celo dobili službo v slovenskih medijih, založbah in drugih literarnih ustanovah, tudi Stritarjeve nagrade vmes niso umanjkale. Pristavite svoj lonček.

Literaturina delavnica književne kritike

LUD Literatura, 5. november 2021 ― Poetov in prozaistov to jesen ne pogrešamo, težko pa bi se branili še kakšnega dobrega literarnega kritika oziroma kritičarke. Navsezadnje tradicionalne delavnice LUD Literatura že od leta 2004 (z nekaj vmesnega oddiha) prinašajo zelo oprijemljive izide – veliko udeležencev je medtem že pričelo objavljati v osrednjih književnih revijah in časopisih, morda so celo dobili službo v slovenskih medijih, založbah in drugih literarnih ustanovah, tudi Stritarjeve nagrade vmes niso umanjkale. Pristavite svoj lonček.

Ohranjanje arheoloških najdišč s pomočjo Lokalnih Arheo načrtov

ZVKDS, 5. november 2021 ― Ohranjanje arheoloških najdišč s pomočjo Lokalnih Arheo načrtov Kako zaščititi in obvarovati arheološko dediščino v urbanem okolju? Kako jo ohraniti in predstaviti in situ? Kako približati zgodovino in kulturno dediščino lokalni skupnosti? Projekt ArcheoDanube, ki je sofinanciran s strani EU, bo pomagal odgovoriti na ta vprašanja. Projekt bo prispeval k ohranjanju kulturne dediščine za bodoče generacije skozi oblikovanje arheoloških parkov in razvoja arheoturizma. Več v priloženem Sporočilu za javnost na koncu strani. Jezik Slovenščina

V Mali Drami monodrama o neštetih razlogih za življenje

Misli, 5. november 2021 ― V Mali Drami bo drevi premiera monodrame Duncana Macmillana Vse sijajne stvari, ki obravnava problematiko samomora s perspektive posameznika, ki si je blizu s samomorilno osebo. V predstavi, ki jo je režirala Barbara Gračner, igra Uroš Fürst, ki je tudi prevedel dramski tekst. Pri ustvarjanju igre je sodeloval psihiater Borut Škodlar.

Enajst mesecev žitne kave

Literatura v živo, 5. november 2021 ― Na ulicah je bilo življenja le za vzorec. Našla sva se pred elegantnim lokalom v središču mesta, ki mi je bil zelo všeč in kamor sva večkrat šla na aperitiv. Tu se je tudi on počutil dobro, tu sva ob kozarcu penine ali aperol spritza vedno zgladila vse spore in pozabila, če se je prej kaj zalomilo.

V Plečnikovi hiši razstava o arhitektovem konceptu prenov dediščine

Misli, 5. november 2021 ― V Plečnikovi hiši bodo danes odprli razstavo Prostorski koncepti Plečnikovih prenov. Postavitev bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so, kako je Plečnik s posegi v dediščino spomenike oživljal in jih ohranjal, na kakšen način je s prenovo spomenikov odpiral nove javne prostore ter kako je pristopal k prenovi sakralnih prostorov.

"Zeleni in digitalni arhivi v Evropski uniji za vsakogar"

Arhiv RS, 5. november 2021 ― V okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije smo v Arhivu Republike Slovenije 4. novembra v studiu Gospodarskega razstavišča v Ljubljani izvedli dva spletna dogodka, posvečena aktualni problematiki evropskih arhivov. Dopoldne je bil organiziran 29. sestanek Evropske arhivske skupine (EAG), na povabilo in pod vodstvom predstavnikov Evropske komisije (vabljene samo članice EU), popoldne pa 42. sestanek direktorjev nacionalnih arhivov članic EU (EBNA).

1920 ZDA – Kaubojc

Stare slike (Cerknica), 5. november 2021 ― Kavboj jahaš po globači. Za teboj drvé Apači. Puščica po zraku šine, »švist« se v hrbet ti zarine. Ti pa konja kar poganjaš. To ni res, to vse le sanjaš. Dvigni se in luč prižgi. Kaj je tisto, kar skeli? Bolha, bolha, brž jo zgrabi, na Apače pa pozabi. Objavljeno v Pavlihovi pratiki enkrat v […]
še novic