Nina Granda: Kdo se boji lepote v arhitekturi?

OUTSIDER, 4. november 2021 ― »Če bi prednikom izpred 250 let razkazali naša mesta in soseske, bi bili ti začudeni nad našo tehnologijo, prevzeti nad našim bogastvom, osupli nad napredkom naše medicine – in šokirani nad grozotami, ki nam jih je uspelo zgraditi.« Tako so zapisali v eseju kolektiva Living Architecture, ki je dvignil kar nekaj prahu. Skupino vodi Alain de…

The Last Duel (2021)

Deseta umetnost, 4. november 2021 ― Zgodba, postavljena v leto 1386, prikazuje ozadje zadnjega francoskega sojenja z bojem, prikazanega s treh zornih kotov – skozi oči normandskega viteza Jeana de Carrougesa (Matt Damon), ki obtoži nekdanjega prijatelja Le Grisa (Adam Driver) posilstva žene Marguerite (Jodie Comer); skozi oči Le Grisa, ki zločin zanika; in skozi oči Marguerite, ki bo gorela na grmadi, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Noč grozljivk v Kinodvoru!  Christiane F. (1981)  Hollywoodski velikan, ki ga ni zavrnil niti Tito  Deček nevihte  The Host (2006) Copyright © Deseta umetnost [The Last Duel (2021)], All Right Reserved. 2021.

BARBARA DREV: PREPLETANJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 4. november 2021 ― V Galeriji Simulaker se z razstavo Prepletanje z najnovejšimi deli predstavlja slikarka Barbara Drev. Gre za zrelo umetnico, ki kontinuirano gradi na svoji ateljejski praksi. Tekom ustvarjalnega procesa se koncept spreminja in z njim se predrugači tudi podoba slike. Lahko bi rekli, da slikarko pri delu vodi intuicija, ki za naš umetniški prostor ni značilna. Prav to naredi njene slike svojevrstne. Z dosedanjimi deli nam Barbara Drev daje občutek koherentne celote, a pri novi seriji se to spremeni. Dela so fragmentirana in v ospredje pride neposreden dialog med telesom in posamezno sliko. Avtorica ostaja pri večjih srednjih formatih, ki se približujejo proporcem kvadrata. Tehnološko se drži zanjo značilne klasične slikarske podlage na lanenem platnu. Izhodišče pri grajenju umetniškega dela je mreža, a je v tokratni izvedbi le-ta zabrisana in potisnjena v ozadje. V začetnih slojih slike se umetnica poslužuje pršilcev barve, ki ustvarijo brezoblično izhodišče za nastanek dela. Čeprav so v prvih nanosih barve nasičene, je končni rezultat pretežno nekromatičen. Slednje je tudi največja razlika od njenih dosedanjih likovnih ciklov. Nova dela so namreč prekrita z gestualnimi premazi sive barve, ki nam ob gledanju ustvarijo hladno, morda za nekatere mračnjaško, atmosfero. Navkljub dominantnim sivim barvam, slikam ne umanjka intenzivnost njihove avre. Gre namreč za vsebine, ki so v svojem bistvu prepojene z osebno poetiko umetnice. Druga ob drugo trčita dve zgodbi, ki prepletata notranja in zunanja dogajanja avtorice. V poplavi informacij se umetnici zdi vedno težje ločiti objektivno od subjektivnega. Med črnim in belim, ki nista več črna ali bela, je nešteto sivin. Kot drugo, je tu enakovredno prisotna osebna izkušnja, ki je slikarki spremenila zaznavanje lastnega telesa. Poškodba jo je prisilila, da si vzame premor od ustvarjanja. Ko se je ponovno vrnila k sliki, je pričela razmišljati o drugačni vrsti mreže – fasciji. To je tanka in elastična vrsta vezivnega tkiva, ki se

Projektni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2022

Ministrstvo za kulturo, 4. november 2021 ― Do 29. novembra 2021 je odprt javni projektni razpis za podporo pri ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin, ki so pomembne za uresničevanje javnega interesa na področju medijev. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje ustvarjanja programskih vsebin tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov ter elektronskih publikacij.

V Mestnem muzeju Ljubljana vabijo na Koronarazstavo

Misli, 4. november 2021 ― V Mestnem muzeju Ljubljana so se ob lanskem začetku epidemije želeli proaktivno odzvati na dane razmere in ostati povezani s širšo lokalno skupnostjo. Tako so marca 2020 objavili poziv, s katerim so posameznike prosili za utripe iz novega vsakdana. Na podlagi več kot 1500 enot je nastala Koronarazstava, ki jo v muzeju drevi postavljajo na ogled.

51. Teden slovenske drame

Ministrstvo za kulturo, 4. november 2021 ― V Kranju se je včeraj, 3. novembra 2021, začel eden najpomembnejših slovenskih gledaliških festivalov – 51. Teden slovenske drame. Festival bo v desetih dneh, vse do 13. novembra, ponudil devet predstav in vrsto drugih dogodkov. Zbrane je na slavnostnem odprtju festivala v Prešernovem gledališču Kranj nagovorila Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost.

V markovski cerkvi prepevajo mladi

Štajerski tednik, 4. november 2021 ― Markovska občina ni poznana samo po bogati tradiciji pustnega izročila, ampak tudi petja. V kraju je trenutno dejavnih 14 različnih pevskih zborov. Organizirano petje se je sicer začelo že v 19. stoletju z nastankom cerkvenega zbora, ki vse od takrat ni prenehal delovati.

Goveja župa

Gornjesavski muzej, 4. november 2021 ― V okviru etnoloških delavnic, ki jih izvajamo v Liznjekovi domačiji tradicionalne postopke priprave hrane predstavljamo tudi na spletu. Vabimo vas k ogledu filma o pripravi goveje župe, domačih rezancev in gresovih knedlov ter filmčka, v katerem domačinke od Rateč do Mojstrane pripovedujejo o svojih izkušnjah s pripravo te tradicionalne slovenske posebnosti. Razkrivamo kulinarične modrosti, [...]

Predstavitev znanstvene monografije Aleksandra Lorenčiča

Kamra.si, 4. november 2021 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v sredo, 10. novembra 2021, ob 11.00 vabi v razstavišče knjižnice, na predstavitev znanstvene monografije Aleksandra Lorenčiča From dreams of "second Switzerland" to capitalism without a humane face. Število obiskovalcev je omejeno, potrebne so predhodne prijave in izpolnjevanje PCT pogoja. Dogodek bo mogoče v živo spremljati tudi na You Tube kanalu knjižnice. Vabljeni!
Mesta mestom: Sožitje na grajskem vrtu

Mesta mestom: Sožitje na grajskem vrtu

Inštitut za politike prostora, 4. november 2021 ― Zelene površine pomembno prispevajo k prijetnemu življenju v mestu. Vendar njihovo vzdrževanje predstavlja kar velik finančni zalogaj. Številna evropska mesta so začela njihovo vzdrževanje združevati z aktivnostmi, namenjenimi krepitvi lokalne skupnosti. V Veliki Britaniji na primer v jesenskem času povabijo prebivalce, da pomagajo grabiti listje in preživijo prijetno popoldne z družino ali prijatelji. Mesto s... The post Mesta mestom: Sožitje na grajskem vrtu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

LGL s predstavo Tihožitje v Berlinu

SiGledal Novice, 4. november 2021 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) gostuje v Nemčiji z lutkovno predstavo za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja, ki bo v berlinskem gledališču Schaubude odprla mednarodni festival sodobnega lutkovnega in predmetnega gledališča Theater der Dinge. Predstava tematizira fenomen vračanja dostojanstva mrtvim živalim.

Z razstavo Iva Prančiča vrata odpira Galerija Bažato

Misli, 4. november 2021 ― Z odprtjem razstave Paratimija umetnika Iva Prančiča drevi ob 19. uri za Bežigradom vrata odpira nova Galerija Bažato. Program galerije bo sestavljal niz samostojnih, skupinskih, preglednih in tematskih razstav umetnikov različnih generacij, vključeval bo produkcije različnih likovnih pristopov, odprti pa bodo tudi za interdisciplinarne prakse.

Staroverski rokovniki Kaje Horvat

Društvo Slovenski staroverci, 4. november 2021 ― Kaja Horvat, diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij, je zadnje leto posvetila raziskovanju in poglabljanju v skrivnostno zgodovino slovenskega staroverstva. Glavno zanimanje ji je predstavljala drugačna percepcija narave in vsega bivajočega, katera je temeljila na občutku povezanosti in odgovornosti, na kar se ji zdi ključno spomniti se v današnjem času. To drugačno percepcijo je predstavila skozi oblikovan […]

LGL s predstavo Tihožitje v Berlinu

Misli, 4. november 2021 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) gostuje v Nemčiji z lutkovno predstavo za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja, ki bo nocoj v berlinskem gledališču Schaubude odprla mednarodni festival sodobnega lutkovnega in predmetnega gledališča Theater der Dinge. Predstava tematizira fenomen vračanja dostojanstva mrtvim živalim.

Pravljična potepanja: Vsestranski vodnik

LUD Literatura, 4. november 2021 ― Ker se morda pravkar komu izmed bralcev zastavlja vprašanje, kako je v rubriko, ki se sicer posveča leposlovju, zašel vodnik, bom za začetek kar postregla z odgovorom: Pravljične poti brez meja so že res v prvi vrsti izletniški vodnik, a je knjiga hkrati tudi precej več, zato sem besedilo tudi podnaslovila »Vsestranski vodnik«. Ne pospremi nas namreč le na različne lokacije in nam odpira oči za bližnji svet onkraj naših meja, pač pa nas popelje tudi v svet ljudskega izročila, obenem pa še v svet domače ilustracije, natančneje v svet šestih raznolikih likovnih govoric.

MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE

ZZMS, 4. november 2021 ― Četrtek, 18. novembra ob 12.00, dvorana Svetega Frančiška Asiškega (Martinčev trg) Mladi iz zgodovinskih mest bodo, skupaj s svojimi mentorji, predstavili stare legende, ki živijo v naših mestih, vendar na nov in mladosten način. S tem dogodkom v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, skupaj z mladimi iz naših mest, zaključujemo praznično leto in se skupaj že […] The post MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE appeared first on ZZMS.
še novic