REKA SEDMERIH IMEN – novo poglavje! (20.11.)

Ana Monro, 13. november 2021 ― Prisrčno vabljeni, da se nam v soboto, 20. novembra ob 18.00, pridružite na Šuštarjevem nabrežju v Ljubljani (nad Plečnikovo zapornico), nekoliko višje ob toku Ljubljanice od prizorišča, kjer smo lansko jesen v okviru interdisciplinarnega projekta Reka sedmerih imen skupaj ustvarili legendo o njenem nastanku.   Novo poglavje tega bo na površje reke, katere razburkano zgodovino ... The post REKA SEDMERIH IMEN – novo poglavje! (20.11.) appeared first on Ana Monro.

Kritična misel: Alexandra Rose Howland: Leave and Let Us Go

Koridor, 13. november 2021 ― Eden izmed ključnih delov razstave je naslov. Leave and Let Us Go (Pojdi, nas pa pusti) izraža naveličanost prebivalcev, katerih država je bila ugrabljena s strani tuje politike ... The post Kritična misel: Alexandra Rose Howland: Leave and Let Us Go appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Benedetta

MMC Gledamo, 13. november 2021 ― Paul Verhoeven bi rad s parado profanosti in mehke pornografije v Benedetti pljunil v obraz novodobnemu puritanizmu in diktaturi dobrega okusa v umetnosti. Hvalevreden namen (in režiserjev zaščitni znak), toda ali je bil zares dosežen?

Priprava vrtička na zimsko spanje

C.M.A.K. Cerkno, 13. november 2021 ― V soboto ob 15.00 vabljeni, da skupaj pospravimo preostale letošnje pridelke in pripravimo vrtiček na zimsko spanje. Vrt, ki ga minimalno prekopavamo, bomo pokrili/nahranili z listjem, senom in drugim organskim materialom, nato pa bomo vanj posadili nekaj česna in ga pustili, da počiva do spomladanskega sajenja, ter v vmesnem času še izboljša zemljo. Vabljeni_e na […] The post Priprava vrtička na zimsko spanje appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Kromatika 2

Koridor, 13. november 2021 ― Drugi koncert Kromatike v znamenju mojstrov romantike. The post Kromatika 2 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Letni, stenski, mitološki koledar Irene Petrič

Društvo Slovenski staroverci, 13. november 2021 ― Irena Petrič je za leto 2022 pripravila nov koledar, ki predstavlja vile in demonska bitja iz starodavnega sveta naših prednikov.  Koledar je oblikovan in natisnjen v slovenskem in angleškem jeziku. Tehnični podatki letnega koledarja so: Format: A3 297×420 mm 13 strani + podložni list bela spirala cena: 19,90 eur + strošek pošiljanja Primeren je za vse, ki […]

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 13. november 2021 ― Pri Mladinski knjigi so izdali novo knjigo radijskega voditelja Mihe Šaleharja z naslovom Pustolovec zmote, pri založbi Miš pa roman novinarke in popotnice Anje Kovačič, naslovljen Ujeta v svobodi. Založba UMco je izdala Dnevnik mladega naravoslovca, ki ga podpisuje mladi irski avtor Dara McAnulty.

Znani dobitniki priznanj zlata hruška

Misli, 13. november 2021 ― Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) sta za dan razglasitve prejemnikov priznanj zlata hruška letos izbrali 13. november, svetovni dan prijaznosti. Priznanja podelijo v štirih kategorijah, v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga ga prejme Skrivno društvo KRVZ Simone Semenič.

Katarina Gomboc Čeh: Adijo, Ljubljana

OUTSIDER, 13. november 2021 ― »Adijo, Ljubljana, adijo, Kodeljevo, adijo, pr’jat’li, zdej čas je za slovo,« z zmatranim vokalom poje Pero Lovšin v otožni pank popevki, ki mi zadnje tedne odmeva v ušesih, ko se sprehajam po jesenskih ljubljanskih ulicah. V komadu, ki je leta 1987 izšel na albumu Sexpok, se pevec od Ljubljane sicer poslavlja, ker odhaja na (neprostovoljno)…

V ljubljanski Drami slavnostna premiera Müllerjevega Cementa

Misli, 13. november 2021 ― V ljubljanski Drami bo drevi slavnostna premiera drame Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata. Uprizoritev je del trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po delu nemškega dramatika zasnovala Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković. Predstava se osredotoča na intimno zgodbo Gleba in Daše.

1968 Rakek – Z vlakom na izlet

Stare slike (Cerknica), 13. november 2021 ― Posnetek je nastal leta 1968, ko smo begunjski cerkveni pevci odšli na izlet na Trsat. O tem izletu je nekaj več napisanega v prispevku Danice Červek. Na sliki smo: Vika Kranjec z velikim sladoledom v roki, za mano sedi Liljana Meden, nasproti njen brat Brane Meden, v sredini Martina Kranjec in desno spredaj Marinka Lukovič. […]

Galerija Photon na priznanem sejmu Paris Photo

Misli, 13. november 2021 ― Galerija Photon letos že tretjič sodeluje na svetovno znanem sejmu za avtorsko fotografijo Paris Photo, ki še do nedelje poteka v razstavišču Grand Palais Ephemere. Tokrat sodeluje s serijo To Move the Sun and Earth Away Jošta Dolinška v sekciji Curiosa, v kateri se predstavlja 15 izbranih še neuveljavljenih avtorjev.

13. november 1974 - namenu predan prvi bibliobus Mariborske knjižnice

Kamra.si, 13. november 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. november 1974 - namenu predan prvi bibliobus Mariborske knjižnice.  Prof. Ignac Kamenik, ravnatelj Mariborske knjižnice, je  13. novembra 1974 predal ekipi potujočih knjižničarjev prvi mariborski bibliobus, ki je prvič  krenil po poteh bližnjih in oddaljenih krajev. S svojo predano ekipo je začel spletati vez med knjižnico, uporabniki ter kraji. Ta se je z leti širila, postajala močnejša, kar je dokazovala statistika, saj je število članov, obiska ter izposojenega gradiva iz leta v leto naraščalo. Prvo ekipo sta sestavljala voznik Tone Stipič ter knjižničar Ernest Vodopivec, ki ga je kasneje zamenjala knjižničarka Anica Siranko, dobrodošla je bila tudi občasna pomoč Nade Stolnik, Milene Gril in Danice Belej.

S podelitvijo nagrad zaključek 51. Tedna slovenske drame

Misli, 13. november 2021 ― S podelitvijo nagrad se bodo drevi ob 19.30 v Prešernovem gledališču v Kranju sklenil 51. Teden slovenske drame. Organizatorji so po prestavitvi z marca na november letošnji festival kljub epidemiološkim omejitvam vendarle uspeli izpeljati. Poleg predstav so ponudili tudi bogat spremljevalni program.
še novic