Drseča pesem: Ustvarjalno druženje z Nino Medved

Drseča pesem: Ustvarjalno druženje z Nino Medved

Društvo slovenskih pisateljev, 18. november 2021 ― Društvo slovenskih pisateljev, MKC Maribor, njegova literarna sekcija MKC Črka ter Dom starejših občanov Tezno v duhu spodbujanja medgeneracijskega druženja v torek, 23. novembra organizirajo druženje Drseča pesem z mlado mariborsko pesnico Nino Medved. “V svetu, v katerem vse drsi, ali ne drsijo tudi naši pogledi, ugotovitve, želje? Podobe, ki se nas dotaknejo? Besede, ki […]

Iris Pokovec: Angels & Discounts

Koridor, 18. november 2021 ― Prava vrednost razstave je v samorefleksiji posameznika in prevpraševanju potrošniške družbe. The post Iris Pokovec: Angels & Discounts appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kupe št. 6

MMC Gledamo, 18. november 2021 ― Diskutirati bi se dalo, ali je rusko-finska koprodukcija Kupe št. 6. blizu obrazcem romantične komedije ali ne, prav gotovo pa ni turistična razglednica: film vas niti slučajno ne bo napeljal na misel, da bi se iz Moskve v Murmansk podali z vlakom.

Mariborska provinca kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja: stoletnica ustanovitve province

Kamra.si, 18. november 2021 ― Katoliško društvo dr. Antona Murka Hoče vas v petek, 19. novembra 2021, ob 19. uri vljudno vabi na kulturno-izobraževalni večer s predavanjem mag. Lilijane Urlep o zgodovini in delovanju šolskih sester mariborske province ob stoletnici njene ustanovitve. Predavanje bo spletno, prek aplikacije ZOOM: Povezava: https://uni-lj-si.zoom.us/j/96994801879 Meeting ID: 969 9480 1879

Človek s poslanstvom

Odzven, 18. november 2021 ― Znani hrvaški promotor Mate Škugor je v knjigi Glazba za Žedno uho postregel s toplo, iskreno in strastno avtobiografsko zgodbo o glasbi, življenju in poslanstvu koncertnega promotorja.

Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija

Inštitut za politike prostora, 18. november 2021 ― Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija Predstavljamo vam Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija (v nadaljevanju LNH Piran-Lucija), ki je nastal pomladi in poleti 2022 kot rezultat drugega poziva Načrtujmo skupaj zdravo mesto! v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. LNH Piran... The post Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Na 51. tednu slovenske drame briljiral Škofjeloški pasijon

Na 51. tednu slovenske drame briljiral Škofjeloški pasijon

Štajerski tednik, 18. november 2021 ― V Prešernovem gledališču Kranj je od 3. do 13. novembra potekal že 51. teden slovenske drame, ki je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil. Le-ta spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanja v tujini. Ob podpori ministrstva za kulturo in MO Kranj Teden slovenske drame vsako leto organizira Prešernovo gledališče Kranj.

Razstava Jaz te vidim kot …

Knjižnica Postojna, 18. november 2021 ― Razstava v knjižnici JAZ TE VIDIM KOT … V tednu slovenskih splošnih knjižnic sodelujemo s Kulturnim društvom Cajt, kjer so prišli na idejo pozvati domače likovne ustvarjalce k interpretaciji podobe, življenja, dela, misli, zamisli, … določenega uveljavljenega ali manj znanega avtorja oziroma avtorice iz različnih področij, ki so se bodisi rodili ali ustvarjali v Pivški kotlini. Nastal je pilotni projekt Jaz te vidim kot … , v katerem se s svojim doživljanjem pesmi skladatelja Alojza Srebotnjaka ter videnjem življenja in dela pesnice Ludovike Kalan predstavljata mladi ustvarjalki URŠKA JURIĆ in JERNEJA SREBOT.

Od 15. novembra: fotografska razstava udeležencev poletnih fotografskih delavnic za mlade; Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 18. november 2021 ― do 15. 1. 2022: FOTOGRAFSKE DELAVNICE ZA MLADE, fotografska razstava v Kosovi graščini Med 15. novembrom 2021 in 15. januarjem 2022 bo v Muzeju Kosova graščina na Jesenicah fotografska razstava udeležencev poletnih fotografskih delavnic za mlade na Stari Savi na Jesenicah. Delavnice so pod organizacijsko taktirko Ljudske univerze Jesenice potekale v sklopu pilotnega evropskega projekta [...]

32. LIFFe: Vorteks (Vortex)

Koridor, 18. november 2021 ― Pred ogledom filma se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Možni stranski učinki med drugim vključujejo tesnobnost in jokanje v masko. The post 32. LIFFe: Vorteks (Vortex) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Svetovni dan stranišč

Svetovni dan stranišč

SEM, 18. november 2021 ― Ali veste, da je jutri svetovni dan stranišč? In ali veste, da na svetu okoli 3.6 milijarde ljudi še vedno nima dostopa do stranišč? Slovenski etnografski muzej se pridružuje Urad RS za intelektualno lastnino pri obeleževanju 19.novembra, ki ga je Organizacija združenih narodov (OZN) razglasila za svetovni dan stranišč. S tem opozarjamo na pomen higiene, zdravja in dostopa do stranišč za vse. Janez Vajkard Valvasor je zapisal: "Tam je namreč kraj, kjer ima njegov gospodar vsako noč neko potrebno opravilo, ki ga celo turški cesar ne more opraviti po kakem odposlancu ali velikem vezirju, temveč sam v lastni osebi..."

Nagrada za življenjsko delo DOS prof. Nadi Rožmanec Matičič

Fakulteta za dizajn, 18. november 2021 ― Profesorica in dekanja Fakultete za dizajn, Nada Rožmanec Matičič, je svoje življenje posvetila oblikovanju. Društvo oblikovalcev Slovenije se zaveda njene vsestranske vloge pri ustvarjanju pogojev, ki bi oblikovanju omogočili vstop v […] The post Nagrada za življenjsko delo DOS prof. Nadi Rožmanec Matičič appeared first on Fakulteta za dizajn.

Nova realnost Liffa: Optimizem premagal negotovost

Misli, 18. november 2021 ― Dvaintrideseti Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) se preveša v zadnji del in prevladujoče občutje je kljub zahtevnim zdravstvenim razmeram optimistično. Liffe, ki poteka v živo, je sicer povsem drugačen od prejšnjih. Ni zaznati kaj dosti festivalskega vzdušja, a obiskovalci ponavljajo, da je odlično že to, da filme gledajo v dvoranah.

Nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo Kamili Volčanšek

Misli, 18. november 2021 ― Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) bo nocoj v Narodni galeriji podelilo nagrade, poimenovane po slovenski slikarki Ivani Kobilca. Za življenjsko delo bodo nagradili Kamilo Volčanšek, nagrado za aktualno produkcijo bodo namenili Mateji Kavčič, priznanje za podpornike likovne in vizualne umetnosti pa bodo dodelili Aljoši Abrahamsbergu.

Obvestilo o selitvi ZVKDS OE Piran

ZVKDS, 18. november 2021 ― Obveščamo vas, da ZVKDS OE Piran od 15. 11. 2021 deluje na novi lokaciji.   VIZITKA Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Piran Savudrijska 9, 6330 Piran Telefon: 05/67 10 941 Faks: 05/67 10 951 E-pošta: tajnistvo.pi@zvkds.si   Jezik Slovenščina

Teden splošnih knjižnic na Ptuju

Kamra.si, 18. november 2021 ― Med 15. in 20. novembrom 2021 knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo Teden splošnih knjižnic. V prihajajočih dneh se bodo v knjižnicah zvrstili različnih  dogodki, s katerimi želimo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bomo posvetili BRANJU – bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa bomo opozorili na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranimo splošne knjižnice. Zaradi epidemioloških razmer bo nekaj dogodkov tudi virtualnih.  DOGODKI V KNJIŽNICI IVANA POTRČA PTUJ - od 15. 11.–20.11.2021: vsem novim uporabnikom bomo omogočili brezplačen vpis, možen je tudi spletni vpis. - 15. 11.–31. 12. 2021 pred Študijskim oddelkom: razstava Iz zapuščine pisatelja Ivana Potrča. Predstavljen je del zapuščine pisatelja Ivana Potrča, ki ga je knjižnici leta 2020 podarila njegova hči Marjetica Potrč, akademska kiparka in arhitektka (avtorica Božena Kmetec Friedl). - Beremo z ušesi: za vas smo pripravili polico z zvočnimi knjigami in majhnim darilcem. Audibook - poslušaj audio knjige kjerkoli in kadarkoli! - četrtek, 18. 11. 2021, ob 19.00 na YouTube kanalu knjižnice: literarni večer z glasbenikom in avtorjem Jernejem Dirnbekom. Pogovor z avtorjem bo povezoval Gregor Korošec. - 5. 11.–28. 12. 2021 v razstavišču knjižnice: gostujoča fotografska razstava Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje. Avtorji fotografij so ustvarjalci filma Divja Slovenija (Arne Hodalič in drugi).    

»Naredili bomo človeka 21. stoletja: to bomo mi sami«

Literatura v živo, 18. november 2021 ― Drobna, pomembna in še danes navdihujoča teksta – spisa »Socializem in človek na Kubi« (objavljen leta 1965) ter »Sporočilo Trikontinentali« (1967) – se osredotočata na najpomembnejšo teoretsko misel in aktivistično delovanje Cheja Guevare (1928–1967), kjer bo revolucionarni boj omogočil uspešen prehod človeštva iz imperialistično-kapitalistične v socialistično in kasneje komunistično družbeno obliko.

Nitram

MMC Film, 18. november 2021 ― Kaj naredi množičnega morilca? Je odločilen en dogodek, ena točka ali gre za akumulacijo dogodkov? Je "seme zla" predeterminirano, kot je to insinuiral film Pogovoriti se moramo o Kevinu, ali gre za skrajen odziv družbenega odpadnika?

Razstava Mareka Schovaneka

Kamra.si, 18. november 2021 ― Galerija mesta Ptuj vas v torek, 23. novembra 2021, med 18.00 in 21.00 vabi na ogled razstave MAREK SCHOVANEK - FRAGILE. Marek Schovanek se je rodil leta 1965 v takratni Socialistični republiki Češkoslovaški in je kot otrok emigriral v Kanado, kjer je študiral umetnost na Univerzi Alberta v Edmontonu. Leta 1993 se je preselil v Berlin in si sčasoma uredil tudi rezidenco v Pragi, mestu družinskih korenin. Danes živi in dela med Berlinom in Prago. V svojem delu uporablja ironijo in provokacijo kot instrumente za kritiziranje množične potrošnje in destruktivnosti zahodnih družb. S Ptujem je povezan preko festivala Art Stays, kjer je velikokrat sodeloval kot umetnik in kustos. Njegov projekt Anarchist Cookie Shop se je rodil prav na Ptuju leta 2012. Razstava bo odprta do 9. januarja 2022. Vstop je prost. Ogleda se lahko udeležite v skladu s PCT protokolom in priporočili NIJZ.  

Irena Svetek: Rdeča kapica

MMC Knjige, 18. november 2021 ― Najnovejši roman Irene Svetek je še eden v vrsti sodobnih slovenskih kriminalk, ki so v zadnjih nekaj letih doživele velik razmah, toda kljub sledenju žanrskim smernicam avtorica z Rdečo kapico slovenski kriminalni žanr odločno preseže.

Razstava fotografij Bojana Golčarja

Kamra.si, 18. november 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vljudno vabi na ogled razstave fotografij Bojana Golčarja. Srečali se bomo v četrtek, 25. novembra 2021, ob 18.00 v Miheličevi galeriji na Ptuju.  S ciklusoma fotografij Posledice in Krasni topli svet se je Bojan Golčar posvetil naslavljanju okoljskih problematik ter nevarnostim, ki pretijo planetu in človeštvu zaradi podnebnih sprememb in je nadaljevanje njegovega prikaza podob jutrišnjega sveta, kakršen se lahko zgodi, če bomo nadaljevali z neodgovornimi ravnanji, ki obremenjujejo naš planet in podnebje. Razstava bo na ogled do 2. januarja 2022.

Novembrski Muzejski vikend na Ptuju

Kamra.si, 18. november 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vas v soboto, 20. novembra 2021, med 10. in 13. uro vabi na Ptujski grad, na novembrski Muzejski vikend ZLATI BAROK. Na delavnici bodo pokazali postopek pozlate, udeleženci pa bodo pozlatili baročni okrasek in si ogledali pozlačene predmete v grajskih sobanah. Delavnica je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačna.  Za udeležbo je potrebno izpolnjevati protokol PCT ter upoštevati priporočila NIJZ.
še novic