»Picasso je rad razrezoval ženske.«

Vrabec Anarhist, 25. december 2021 ― Čeprav je pisateljica v enem izmed številnih pogovorov izrekla, da Picassa ne obsoja, je očitno, da je čustvo, ki Picassa determinira - strah pred ženskim spolom, ki se kaže kot agresivnost in celo požrešnost. The post »Picasso je rad razrezoval ženske.« first appeared on Vrabec Anarhist.
Praznične zanimivosti

Praznične zanimivosti

SEM, 25. december 2021 ― Pobrskajte po spletni strani SEM in odkrijte decembrske šege in navade, ki jih razkrivamo na za zbrirnem naslovu Božično-novoletni prazniki. Preberite zanimiv članek v Delu: Čas, ko imata ogenj in svetloba poseben pomen (šege in navade v času koronavisursa).  Poslušajte podcast na 99% INVISIBLE: The three Santas of Slovenia
V CD začeli predvajati filme z letošnjega Liffa

V CD začeli predvajati filme z letošnjega Liffa

Misli, 25. december 2021 ― V Cankarjevem domu (CD) so začeli predvajati izbrane filme z letošnjega 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Občinstvo bo lahko do 10. februarja videlo sedem filmov s festivala, ki vsako leto prikaže manj znane in redkeje predvajane produkcije v slovenskih kinematografih. Prvi film so Nebesa Srdjana Dragojevića.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 25. december 2021 ― Pri Beletrini so izdali delo Katje Mihurko Poniž z naslovom Od lastnega glasu do lastne sobe: Literarne ustvarjalke od začetkov do modernizma, pri založbi Škuc pa pesniško zbirko Nataše Velikonja Prostor sred križišč. Pri novomeški založbi Goga je izšel zgodovinski roman litovske pisateljice Kristine Sabaliauskaite Petrova imperatorica.

25. decembra 1915 je v Kranju umrl Matija Bradaška, (tudi Bradeško), slovenski slikar in freskant

Kamra.si, 25. december 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. decembra 1915 je v Kranju umrl Matija Bradaška, (tudi Bradeško), slovenski slikar in freskant. Rodil se je 16. (17.?)* februarja 1852 v Lučinah. Oče je bil mizar. Star 15 let je šel k podobarju in slikarju Štefanu Šubicu v Poljane. Tam se je pet let učil podobarstva in slikarstva. Eno leto je služil kot pomočnik svojemu prijatelju Janezu Šubicu. Takrat sta poslikala pokopališko kapelo v Št. Rupertu. Nato je šel v Duplje h Gosarju. Leta 1873 se je poročil s Šubičevo sorodnico Apolonijo Ferlan in se kot samostojni mojster naselil v Poljanah. Leta 1874 se je preselil v Kranj in odprl lastno slikarsko delavnico. Vse tri cerkve je okrasil s freskami, prav tako tudi cerkev na Primskovem pri Kranju, v Predosljah, Lučinah, Kranjski Gori, Lešah, na Dobravi pri Kropi, Otočah, Begunjah, v Preddvoru, Zapogah, Šmartnu pod Šmarno goro, Bovcu na Goriškem, vso cerkev v Čadramu, na Brinjevi gori pri Zrečah, v Dolenji vasi pri Vidmu in v Mozirju. Naslikal je veliko oltarnih slik in okrog 30 križevih potov. Avtor gesla: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj * Slovenski biografski leksikon navaja datum rojstva 17. februar 1852, https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi147904/
še novic