KORESPONDENČNI OBČNI ZBOR

Društvo slovenskih pisateljev, 26. marec 2022 ― Spoštovane članice, spoštovani člani, v četrtek, 24. 3. 2022, je bil sklican občni zbor DSP, ki pa zaradi prenizke udeležbe s strani članstva ni bil sklepčen. Zapisnik je objavljen tule. Delovno predsedstvo OZ sklepa, da se članice in člani srečanja niste številnejše udeležili (tudi) zaradi post-covidnih razmer, zato so prisotni na zboru sprejeli odločitev, da […]
Juš A. Zidar žlahtni režiser

Juš A. Zidar žlahtni režiser

SNG Maribor, 26. marec 2022 ― Na letošnjih 30. dnevih komedije v Celju je žlahtni režiser postal Juš A. Zidar za režijo Vilčnikove absurdne tragične komedije Pošta v izvedbi Drame SNG Maribor, v kateri igrajo Žan Koprivnik, Blaž Dolenc, Gregor Podričnik in Minca Lorenci. Iskrene čestitke! ...

Zaključek in nagrajenci 30. Dnevov komedije

SiGledal Novice, 26. marec 2022 ― V Gledališču Celje so se v soboto, 26. marca, zaključili jubilejni 30. Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: Tamara Avguštin, Stane Tomazin, Juš A. Zidar in predstava Paloma. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Kozlovska sodba v Višnji Gori v izvedbi Gledališča Celje. Žlahtno komedijsko pero 2022 ni bilo podeljeno.

Živa zemlja

Vrabec Anarhist, 26. marec 2022 ― Moj stari oče iz Hščolkova se bori, moja stara mama iz Gajsinu se spopada, za njima, tema za temo, svetloba za svetlobo, svet za svetom, donijo, okrvavljeni, na križih poganjajo rože nebeškega Jeruzalema, njihova kri združuje Konstantinopel in Kijiv. The post Živa zemlja first appeared on Vrabec Anarhist.

Orbán je otrok svojega časa – in njegov čas je kadarizem. – intervju, Stefano Bottoni

Razpotja, 26. marec 2022 ― Luka Lisjak Gabrijelčič Stefano Bottoni je ime, ki vsaj na Primorskem ni povsem neznano. Že leta se namreč javlja kot gost ene najboljših političnih oddaj na Slovenskem, Il vaso di Pandora, ki jo na Radiu Koper–Capodistria v italijanskem jeziku vodi Stefano Lusa. V njej nastopa kot strokovnjak za Madžarsko in je v preteklosti, zlasti med migrantsko krizo, izstopal s stališči, precej bolj naklonjenimi vladi Viktorja Orbána, kot je običajno za zahodne opazovalce, zlasti če prihajajo iz akademskih krogov. Bottoni je italijanski zgodovinar, ki raziskuje komunistično obdobje na Madžarskem in v Romuniji. Rodil se je v Bologni italijanskemu očetu in madžarski materi, študij zaključil v Italiji in se kot strokovnjak za položaj madžarske manjšine v socialistični Romuniji zaposlil na Inštitutu za zgodovinske študije pri Madžarski akademiji znanosti. The post Orbán je otrok svojega časa – in njegov čas je kadarizem. – intervju, Stefano Bottoni appeared first on Razpotja.
V senci zarote

V senci zarote

MMC Gledamo, 26. marec 2022 ― Bodimo odkriti – V senci zarote je po vseh merilih filmske umetnosti slab film. Gre za enega tistih drugo- ali tretjerazrednih izdelkov, ki jih je mogoče videti v poznih urah na komercialnih televizijah. Ljudje jih gledajo za sprostitev in kot uspavalo.

V Gledališču Celje razglasili nagrajence Dnevov komedije

Misli, 26. marec 2022 ― V Gledališču Celje so ob sklepu 30. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence. Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Tamaro Avguštin, za žlahtnega komedijanta pa razglasila Staneta Tomazina. Žlahtni režiser je postal Juš A. Zidar, žlahtna komedija po izboru žirije pa igra Paloma. Predstava občinstva je Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Roman Brilej: Atomi in biti (ali ne biti)

OUTSIDER, 26. marec 2022 ― Smo leta 1996. Enaintridesetega maja je za rakom na prostati umrl Timothy Leary, odpadniški doktor psihologije, heroj psihedelične generacije, mesija LSD-ja in zgodnji promotor virtualne resničnosti. Na spletu je uprizoril prvo umiranje v živo v zgodovini. »Najnevarnejši človek v Ameriki,« kot ga je ljubkovalno imenoval Nixon, je na poslednjem tripu sklenil triado svojega življenjskega mota […]

V Kotlovnici se po dolgem času ponovno žura

Kamnik.info, 26. marec 2022 ― Mladinski center Kotlovnica je včeraj po mučno dolgem premoru ponovno odprl svoja vrata za koncerte. Na prvem koncertu v živo po dveh letih, zadnji se je odvil šestega marca 2020, sta v Kotlovnici nastopila energična mladca Killa Brin in DaGemini, nadobudna kamniška raperja, ki sta glasbe in koncertov stradano publiko z ritmi hiphopa popolnoma navdušila. ... Prispevek V Kotlovnici se po dolgem času ponovno žura je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

V Celju se bodo nocoj sklenili 30. Dnevi komedije

SiGledal Novice, 26. marec 2022 ― V Gledališču Celje se bodo nocoj s podelitvijo nagrad, med drugim za žlahtno predstavo, režiserja in komedijanta, ter festivalsko poslastico Tadeja Toša Spet Toš sklenili 30. Dnevi komedije. V desetih festivalskih dneh se je na celjskem odru zvrstilo devet najboljših komedijskih uprizoritev preteklih dveh sezon.
1980 Cerknica – Štefan

1980 Cerknica – Štefan

Stare slike (Cerknica), 26. marec 2022 ― Ko sem pred kakšnimi štiridesetimi leti začela zbirati zgodbe po terenu, se mi ni niti sanjalo, da bom naletela na posameznike, ki se mi bodo za vse večne čase zapisali v spomin. Ko bi ljudje vedeli, koliko bogastva se skriva v različnih usodah! Hvala moji radovednosti, da se mi ni nikoli zdelo škoda časa zanje! […]
še novic