Vojaška zgodovina, skrita v srcu Kamnika

Kamnik.info, 25. marec 2022 ― Pod kamniškimi tlemi, bolj natanko pod glavno avtobusno postajo Kamnik, je skrit pravi mali zaklad, mnogo občanov pa žal niti ne ve, da je “zakopan” prav pod njihovimi nogami.   Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda sta danes ponovno odprla vrata vojnega muzeja z razstavo, ki nosi naslov ... Prispevek Vojaška zgodovina, skrita v srcu Kamnika je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Napovednik dogodkov – vabljeni!

Naši zbori, 25. marec 2022 ― Koncertna sezona se je razživela! Dragi prijatelji in ljubitelji zborovske glasbe, vabljeni k obisku koncertov, izobraževanj in drugih dogodkov. Ogledate… The post Napovednik dogodkov – vabljeni! appeared first on Naši zbori.

Napovednik dogodkov – vabljeni!

Naši zbori, 25. marec 2022 ― Koncertna sezona se je razživela! Dragi prijatelji in ljubitelji zborovske glasbe, vabljeni k obisku koncertov, izobraževanj in drugih dogodkov. Ogledate… The post Napovednik dogodkov – vabljeni! appeared first on Naši zbori.

Razpis za boljšo dostopnost in večjo gledanost slovenskega in evropskega filma

Ministrstvo za kulturo, 25. marec 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za sofinanciranje kinematografske distribucije kakovostnih evropskih, avtorskih in svetovnih kinotečnih filmov v kinematografski mreži in v avdiovizualnih storitvah na zahtevo ter art kino programov in prvič tudi projektov za razvoj filmskega občinstva v letu 2022. Rok za prijavo je 25. april 2022.

Enoletni projektni razpis na področju intermedijskih umetnosti 2022

Ministrstvo za kulturo, 25. marec 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo enoletni projektni razpis za sofinanciranje kulturnih projektov na področju intermedijskih umetnosti, ki jih bodo izvajalci (nevladne kulturne organizacije, javni zavodi na področju kulture, samozaposleni v kulturi in druge fizične osebe, ki delujejo na razpisnem področju vizualnih umetnosti) izvedli v letu 2022. Rok za prijavo je 25. april 2022.

Javni razpis za izbor javnih kulturnih projektov na področju nesnovne kulturne dediščine 2022

Ministrstvo za kulturo, 25. marec 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za izbor javnih kulturnih projektov na področju nesnovne kulturne dediščine, ki jih bo v letu 2022 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega kulturi. Cilj javnega razpisa je ohranjanje in varovanje nesnovne dediščine ter razvijanje njenega potenciala. Rok za prijavo je 3. maj 2022.

Pričevanje

Vrabec Anarhist, 25. marec 2022 ― Kdo bo peljal starce na sprehòd okoli bloka? Kdo, le kdo bo pel mrličem na porokah? Naj zdaj pišem pesem, ko bi rajši kričal? Toda čas zahteva pesem, ne pa joka. Tudi jaz sem kriv. Jaz, nema, plašna priča. The post Pričevanje first appeared on Vrabec Anarhist.

NAGIB v pomlad: Izkustvena delavnica Snježane Premuš

SiGledal Novice, 25. marec 2022 ― Nagib k študiju je zamišljen kot neformalni “študij” oziroma specializacija, kjer enkrat mesečno gostijo strokovnjake/inje, pedagoge/inje, umetnike/ce s področja sodobno-performativnih ter različnih telesno-gibalnih praks. Vzpostavljen program ponuja možnost dodatnega in poglobljenega ustvarjanja ter preizkušanja različnih praks tako za profesionalne ustvarjalce kot posameznike z raznolikim predznanjem in izkušnjami.
Živalske upodobitve: lisica

Živalske upodobitve: lisica

Loški muzej, 25. marec 2022 ― Čeprav je razširjena skoraj po vsem svetu, se lisica v likovni umetnosti razmeroma redko pojavlja. Še največkrat jo najdemo v ilustracijah basni, bestiarijh in v obrobju molitvenikov, na Slovenskem še na poslikanih panjskih končnicah.
Barvarstvo in modrotiskarstvo

Barvarstvo in modrotiskarstvo

SEM, 25. marec 2022 ― V SOBOTO, 2. aprila, ob 11h vabimo vaše najmlajše (5+) na delavnice tiskanja vzorcev na blago s posebnimi modeli ter na spoznavanje izročila barvarstva in modrotiskarstva! ☑️ Modrotiskarstvo je bilo na Slovenskem vzporedna obrtna in manufakturna dejavnost barvarstva v mestih in na podeželju od 1. polovice 19. stoletja. Prvič pa je bilo omenjeno že v 17. stoletju! ☑️ Njegova posebnost, katere izvir sega v izročilo evropskega ter še starejšega vzhodnoazijskega barvarstva, je tiskanje vzrocev na blago s posebnimi lesenimi in kovinskimi modeli. ❌ V drugi polovici 19. stoletja je se je pod vplivom razvijajoče se industrije in tujega uvoženega blaga, začela poraba barvanega in tiskanega domačega platna zmanjševati. Posledično se je pričelo zmanjševati število barvarjev, modrotiskarska obrt pa je na Slovenskem propadla že pred 1. svetovno vojno. Več informacij o delavnici: Potiskani pogrinjki, ustvarjalna delavnica Malega mojstra za otroke Vstopnina 5 eur, k prijavam vabimo do petka, 1. aprila, na katarina.nahtigal@etno-muzej.si! Na fotografiji: modeli za potisk, modrotiskarski izdelek, skrajno desno: modrotiskarski vzročnik iz barvarske delavnice Franceta Pokorna, Škofja Loka, konec 19. ali začetek 20. stol.
Jelišngrad – košček Orienta iz Šmarja pri Jelšah

Jelišngrad – košček Orienta iz Šmarja pri Jelšah

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 25. marec 2022 ― V Zgodovinskem arhivu Celje pozdravljamo odločitev Občine Šmarje pri Jelšah, da vzame v svoje roke usodo (pre)dolgo spregledanega bisera – dvorca Jelšingrad. V teku obnove, ki se je začela, se arhiv kot partner celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije vključuje v delo, ki pomaga vsebinski obogatitvi procesa obnove in vzpostavljanja novih izhodišč ter […] The post Jelišngrad – košček Orienta iz Šmarja pri Jelšah first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Festival Bobri letos v znamenju pripovedovanja in ilustracije

Festival Bobri letos v znamenju pripovedovanja in ilustracije

Misli, 25. marec 2022 ― Pestra izbira razstav, filmov, gledaliških in plesnih predstav, pripovedovanj ter delavnic in vodenih dejavnosti bodo na voljo v okviru 14. ljubljanskega festivala Bobri, ki bo med 26. marcem in 9. aprilom. Že sedmo leto so Bobri na potepu v Domžalah in Sežani, kjer bodo na voljo predstave, filmi, delavnice in vodstva po razstavah.
V Crngrob in naokrog!

V Crngrob in naokrog!

Loški muzej, 25. marec 2022 ― Ste vedeli, da je cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ena najstarejših romarskih cerkva na Slovenskem in ena od treh evropskih cerkva, v katerih hranijo kitovo rebro? Te in številne druge zanimivosti lahko izveste vsak aprilski konec tedna na brezplačnem vodstvu!
Okrušeni tlakovci

Okrušeni tlakovci

Radio Študent, 25. marec 2022 ― Vlak, le zanemarljivo udobnejši od tistega, ki vozi na relaciji München–Beograd, drdra mimo le zanemarljivo bolje vzdrževanih postaj, za katerimi se skozi okna ne vidi bojda nezanemarljivo lepih mest.
MatraK AttaKK

MatraK AttaKK

Radio Študent, 25. marec 2022 ― Pogovor z anarhofeminističnimi krasterji MatraK AttaKK pred nastopom v Jalla Jalli na Metelkovi skupaj z domačimi Hak Attak.

Alji Predan nagrada Vladimirja Kralja za življenjsko delo

Borštnikovo srečanje, 25. marec 2022 ― Dramaturginja, prevajalka in urednica Alja Predan je prejemnica nagrade Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki ga za dosežke na področju kritiškega, teatrološkega, dramaturškega in drugega strokovnega dela na področju uprizoritvenih umetnosti na vsaki dve leti podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS). Priznanje Vladimirja Kralja za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih pa prejme novinarka in urednica Petra Vidali.  Nekdanja umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan kot dramaturginja, teatrologinja, urednica in prevajalka h gledališču pristopa z več zornih kotov, kar zaznamuje tudi njeno večplastno in kontekstualno razumevanje njegovega delovanja. "V polju, ki je bilo ob njenem vstopu pred štirimi desetletji izrazito maskulinizirano in kjer so še danes vidne neenakosti, je Alja Predan s svojo profesionalnostjo, ambicioznostjo, preudarnostjo, načelnostjo in avtonomnostjo, a tudi odprtostjo in zaupanjem, tlakovala pot mnogim dramaturginjam in teatrologinjam kasnejših generacij in je nenadomestljiva soustvarjalka slovenske gledališke krajine," je strokovna komisija v sestavi Diana Koloini (predsednica), Maša Radi Buh, Barbara Skubic in Rok Vevar zapisala v utemeljitvi nagrade. Literarna in gledališka kritičarka, publicistka in urednica Petra Vidali je "piska, ki v časopisni milje, ta primarni prostor gledališke kritike, iz katerega je kritika vse bolj izgnana, vrača moč gledališke kritike in krepi njen pomen. Kot svojevrsten branik mesta kvalitetne kritike v dnevnem časopisu. Njeni zapisi ob gledaliških in lutkovnih predstavah, večkrat pa tudi ob zdrsih in zablodah slovenske kulturne politike, so smeli in sveži v svoji natančno usmerjeni, odločni angažirani noti. Subtilni mehanizem njene refleksije je vselej tehten in hkrati suvereno igriv, brez igre v ozadju. Diskurz Petre Vidali potrjuje, da žanr gledališke kritike v Sloveniji še živi in ima prihodnost," piše v utemeljitvi.  Nagrada in pri
še novic