Pravljična urica v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april 2022 ― V torek, 19. aprila 2022, je v Občinski knjižnici Žalec zadišalo po pravljici. Med muhastim aprilskim vremenom smo spremljali raziskovalko Tino in čebelico Bino ter z njima odkrivali, kako nastane med. Pod vtisom pravljice in z novim znanjem o čebelah smo se prepustili ustvarjanju. Otroci so na lesene panjske končnice odtiskovali štampiljke, barvali s flomastri, voščenkami … Domišljija je imela prosto pot in veselo smo opazovali nasmejane obraze naših obiskovalcev. Tina Štrajher

Po pravljici diši … Brenči, brenči, čebelica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april 2022 ― Bujno cvetenje trav, dreves in grmovnic je privabilo na plano številne drobne žuželke, ki skrbijo, da so poleti in jeseni naše košare polne zdravega sadja in zelenjave. Pomembno vlogo pri tem ima čebela delavka, rečemo ji tudi kranjica. Na pravljični uri, ki smo jo v Občinski knjižnici Vransko pripravili v torek, 19. aprila 2022, smo z najmlajšimi pokukali v njen svet. V mladih srcih smo dramili čuječnost, zavedanje in hvaležnost, da jo imamo. Po  slišani pravljici, pesmici Ciciban in čebela ter ugankah smo se lotili ustvarjanja, in sicer risanja na ...

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april 2022 ― Mesec april je mesec knjige – mesec, ko naj bi si vzeli čas za knjige in še zlasti pri mladih spodbujali ljubezen do branja. V  Občinski knjižnici Tabor je v torek, 19. aprila 2022, na pravljični urici Nina Mak Lopan prebrala nekaj čudovitih pesmi. Med njimi je bila tudi pesmica o knjigah, ki jih pesnica vidi kot kraljice in dame, kot mame, kot svež zrak, ki šepetajo lepoto in mir. Zaigrala je na ukulele in tako pesem še bolj približala najmlajšim. Aprilska pravljična urica je bila urica pesmi, rim, igranja, ...

Umrl avstrijski umetnik Herman Nitsch

Misli, 19. april 2022 ― V starosti 83 let je umrl avstrijski umetnik Herman Nitsch, znan po slikah in performansih, v katerih je uporabljal kri in kadavre, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nitsch je po hudi bolezni umrl mirno, je sporočila njegova družina.

Umrl avstrijski umetnik Hermann Nitsch

Misli, 19. april 2022 ― V starosti 83 let je umrl avstrijski umetnik Hermann Nitsch, znan po slikah in performansih, v katerih je uporabljal kri in kadavre, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nitsch je po hudi bolezni umrl mirno, je sporočila njegova družina.

Tečaj risanja za odrasle

Gorenjski muzej, 19. april 2022 ― Vabimo vas v Gorenjski muzej na začetni tečaj risbe za odrasle. Risba je pomemben korak pri nadaljnjem ustvarjanju – pri slikanju v kateri koli tehniki ali pri kiparjenju. Tečaj risbe je primeren za vse, ki si želite pridobiti risarsko znanje ... Read More

OBRAZI NEVLADNIKOV – intervju z Gorom Osojnikom! (19.4.)

Ana Monro, 19. april 2022 ― Časnik Dnevnik v sodelovanju s CNVOS, krovno mrežo slovenskih nevladnih organizacij, pripravlja tedensko rubriko Obrazi nevladnikov, v kateri prestavljajo člane različnih nevladnih organizacij. V popraznični ediciji je bil v njej objavljen intervju z Gorom Osojnikom. Vabljeni, da ga preberete.   OBRAZI NEVLADNIKOV         The post OBRAZI NEVLADNIKOV – intervju z Gorom Osojnikom! (19.4.) appeared first on Ana Monro.

Vabljeni v bralni projekt Primorci beremo 2022

Knjižnica Postojna, 19. april 2022 ― Tudi naša knjižnica se z veseljem vključuje v 16. sezono projekta PRIMORCI BEREMO 2022. Na skrbno pripravljenem seznamu je letos 88 naslovov slovenskih avtorjev, knjige različnih vrst in žanrov, tudi e-knjige. Za uspešen zaključek akcije je potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko. Naša želja je, da se nam pridružijo vsi, ki so akciji zvesti že vrsto let, želimo pa si tudi novih bralcev, ki se bodo vračali med knjižne police.

STUDIO GAM – 5. oddaja! (19.4.)

Ana Monro, 19. april 2022 ― Banana je odlična hrana za uspešno (telo)vadbo, ob neznanem času se je naša terenska ekipa mudila na neznanem kraju, k(j)er si je neznana oseba prizadevala, da se spremeni volilna zakonodaja, nov portret finalistov za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2022 in še eno povabilo k podpori projekta Dajmo otrokom gledališče! Vse to in še več ste si lahko 19. ... The post STUDIO GAM – 5. oddaja! (19.4.) appeared first on Ana Monro.

Uspešen začetek nove sezone ZGNUD-a! (19.4.)

Ana Monro, 19. april 2022 ― V torek, 19. 4., je pod vodstvom Sare Šabec v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani potekala prva delavnica ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake v novi sezoni! Razširjen 8-urni program je navdušil udeležence, in kot so dejali, so pridobili oziroma osvojili mnoga znanja in veščine, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem pedagoškem ... The post Uspešen začetek nove sezone ZGNUD-a! (19.4.) appeared first on Ana Monro.

VIDEO GALERIJA 2022

Kurja polt, 19. april 2022 ― VIDEO GALERIJA 2021 Kurja Polt 9: Trailer Pogovor z gosti - Prihaja zmaj! Pogovor z gosti - Norbert Pfaffenbichler Dr Kate Egan: ‘Do As I Say’: Horror, Performance, Laurie Strode and Jamie Lee Curtis Dr Johnny Walker: Cheap and Nasty? The post VIDEO GALERIJA 2022 appeared first on Kurja Polt.

V Hiši sonca so na ogled risbe Kostje Šmuca

Notranjsko primorske novice » Kultura, 19. april 2022 ― V Hiši sonca so na ogled risbe Kostje Šmuca KULTURA Logatec – V galeriji logaškega sklada za kulturne dejavnosti Hiša sonca na Notranjski 14 so do 17. maja na ogled risbe Kostje Šmuca, dolgoletnega učitelja športne vzgoje, ki je v prostem času gojil različne konjičke, povezane s kulturo. Razstavo so odprli 12. aprila. Ob odprtju razstava risb je Kostja Šmuc (desno) pokazal tudi svoje glasbene talente. Hiša sonca, JSKD Logatec, 12. april 2022 Foto: Tanja Pina Škufca Kostja Šmuc je zelo rad risal že v osnovni šoli, kjer ga je v Stražišču pri Kranju poučeval akademski umetnik, Logatčan Milan Batista. Vendar je risanje za nekaj desetletij odložil in se poklicno posvetil športu. 37 let je bil učitelj športne vzgoje, tudi na osnovni šoli 8 talcev v Logatcu. V prostem času je gojil številne konjičke; od glasbe, petja in igranja na inštrumente do dramskega uprizarjanja. Sodeloval je v pevskih in vokalno inštrumentalnih zasedbah, v kvartetu in učiteljskem oktetu Pa kolkr tolk ter v folklorni skupini KTD Hotedršica in nastopal v dramskih igrah. Ob upokojitvi je obudil mladostno veselje do vizualne umetnosti in se začel ukvarjati z likovnim izražanjem. Nekaj malega je tudi slikal, predvsem pa se posveča risanju. Najraje riše v tehniki svinčnika, blizu mu je tudi tuš in lavirana risba. Zanimajo ga ljudje, predvsem obrazi, ki jih upodablja z izjemno likovno občutljivostjo. V seriji izbranih risb poleg avtoportretov srečujemo upodobitve njegovih vnukov, pevskih prijateljev in znanih športnikov. Čeprav ne ustvarja po živih modelih, pa njegove risbe niso zgolj posnetki oziroma prerisi fotografij, iz katerih črpa ideje. Skice motivov z uporabo likovnih sredstev predela v novo samostojno funkcionalno celoto. Dinamiko v kompoziciji likovnega prostora zgradi s smiselno izmenjavo kontrastov, ritmov in stopnjevanj. S prefinjenim občutkom za stopnjevanje tonskih vrednosti, s prehodi med svetlobo in senco ustvari vzdušje, volumen in materialnost površine ter poudari ka

RAZPIS za nove komentirane programe glasbeno-kulturne vzgoje v ciklu Koncert, ki pride k vam (2022/23)

Glasbena mladina, 19. april 2022 ― ZVEZA GLASBENE MLADINE SLOVENIJEobjavlja RAZPIS za nove komentirane programe glasbeno-kulturne vzgojev ciklu Koncert, ki pride k vam. Razpis je odprt do 25. maja 2022. Koncert, ki pride k vam je cikel izobraževalnih, pestrih in zabavnih glasbenih programov, katerih namen je približati mladim poslušalcem umetniško in druge zvrsti glasbe s kakovostno izvedbo v živo; programe je mogoče […] The post RAZPIS za nove komentirane programe glasbeno-kulturne vzgoje v ciklu Koncert, ki pride k vam (2022/23) first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku

SLOGI, 19. april 2022 ― Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica MGL in Zavod Maska smo za vas na Sejmu na zraku pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. The post Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.

Brumnova nagrada – Rob Svenšek

Fakulteta za dizajn, 19. april 2022 ― Diplomant Fakultete za dizajn Rob Svenšek  je  prejel na 10. bienalu slovenskega oblikovanje Brumnovo nagrado.  Brumnovo nagrado je prejel za diplomsko delo, pod mentorstvom doc. mag. Katarine Klemen, z naslovom BRUTALJ – […] The post Brumnova nagrada – Rob Svenšek appeared first on Fakulteta za dizajn.

Odprtje razstave Plečnik na Gorenjskem

Gorenjski muzej, 19. april 2022 ― Vljudno vabljeni na odprtje razstave o arhitektu Jožetu Plečniku v sredo, 18. maja 2022, ob 18. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju.  V Plečnikovem letu, ko mineva 150 let od rojstva znamenitega slovenskega arhitekta, se Jožeta Plečnika spominjamo ... Read More

V GalerijaGallery razstavlja Zora Stančič

Misli, 19. april 2022 ― V GalerijaGallery bodo ob 19. uri odprli razstavo Zore Stančič. Vizualna umetnica v svoji praksi raziskuje grafiko in grafične tehnike. Na razstavi z naslovom Naročilo bo ponudila drugačen uvid v svoje delo in specifiko dela po naročilu. V prostoru GG na Trgu prekomorskih brigad 1 bo razstava na ogled do 29. maja.

Revščina

Literatura v živo, 19. april 2022 ― Na slovenski nevladni sceni – ne zgolj, a tudi na področju gledališča – vlada panika. Za ilustracijo: na razpis za vodjo Kosovelovega doma Sežana se je nedavno prijavilo kar štirinajst oseb. Večina je bila posameznikov oziroma posameznic iz nevladnega sektorja.

Sturgesov Slab dan v Black Rocku za začetek 9. Kurje polti

Misli, 19. april 2022 ― S projekcijo filma Slab dan v Black Rocku ameriškega režiserja Johna Sturgesa se bo drevi v Kinodvoru pričel 9. festival žanrskega filma Kurja polt, ki bo žaromete usmeril v spregledan žanr film soleil. Festival, ki se letos v celoti vrača v kinodvorane, bo do 24. aprila nudil nabor kultnih filmov iz preteklosti in sodobnih žanrskih predstavnikov.

1957 Rakek – Note Kvinteta Avsenik

Stare slike (Cerknica), 19. april 2022 ― Prvi zvezek not skladb bratov Avsenik namenjen za klavirsko harmoniko iz leta 1957 z naslovom “Veliki radijski uspehi KVINTETA AVSENIK”. V tem zvezku sta bili tedaj dve izredno popularni viži: Večer na Robleku in Tam kjer murke cveto. Avtorja sta bila Vilko in Slavko Avsenik, besedili pa je prispeval dr. Ferry Souvan. Večer na Robleku […]

Poziv k oddaji prispevkov: Gledališki eksperiment na Slovenskem (1966–1986) in njegovi odmevi

SLOGI, 19. april 2022 ― Vabimo raziskovalce in praktike, da se nam pridružijo s prispevki o predlaganih temah ali jih razširijo s svojimi pogledi na mednarodnem znanstvenem simpoziju, ki bo potekal v Ljubljani med 6. in 7. oktobrom 2022. Povzetek in naslov prispevka (do 250 besed) s kratkim življenjepisom (do 120 besed) v slovenščini ali angleščini nam, prosimo, pošljite najpozneje do 10. maja 2022 na elektronski naslov amfiteater@slogi.si. The post Poziv k oddaji prispevkov: Gledališki eksperiment na Slovenskem (1966–1986) in njegovi odmevi appeared first on SLOGI.

Poziv k oddaji prispevkov: Gledališki eksperiment na Slovenskem (1966–1986) in njegovi odmevi

SLOGI, 19. april 2022 ― Vabimo raziskovalce in praktike, da se nam pridružijo s prispevki o predlaganih temah ali jih razširijo s svojimi pogledi na mednarodnem znanstvenem simpoziju, ki bo potekal v Ljubljani med 6. in 7. oktobrom 2022. Povzetek in naslov prispevka (do 250 besed) s kratkim življenjepisom (do 120 besed) v slovenščini ali angleščini nam, prosimo, pošljite najpozneje do 10. maja 2022 na elektronski naslov amfiteater@slogi.si. The post Poziv k oddaji prispevkov: Gledališki eksperiment na Slovenskem (1966–1986) in njegovi odmevi appeared first on SLOGI.

21. aprila dalje: fotografska razstava S smučmi, vrvjo ali peš; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 19. april 2022 ― Fotografija Andreja Trošta je bila izbrana med najboljše tri na natečaju Triglav 240. Samostojna razstava prikazuje njegovo fotografsko ustvarjanje, povezano z gorami, spoštljivim obiskom njihovega krhkega kraljestva in otipljivim občudovanjem, ki ga nevsiljivo prenaša na gledalca. Andrej je velik ljubitelj gora in po duši športnik. Po treh desetletjih ukvarjanja s športnim plezanjem si še vedno [...]
še novic