Dotiki – mednarodna razstava

Knjižnica Postojna, 7. julij 2022 ― V naši knjižnici tokrat gostimo obsežno grafično razstavo z več kot sto izjemnimi deli pod naslovom Dotiki, ki jo dopolnjuje še razstava del Olge Kopeleve in Oleksandra Zhyltsova. Ta obsežen in odmeven mednarodni likovni projekt je začel nastajati že lani spomladi v okviru Centra sodobnih umetnosti Pivka pod kuratorstvom Bagrata Arazyana. Vanj se je vključilo kar 40 priznanih likovnih umetnikov iz vsega sveta, med njimi najdemo tudi slovenska imena poznanih ustvarjalcev.

Asociacija na prvem srečanju z novim vodstvom MK

Asociacija, 7. julij 2022 ― Društvo Asociacija je na prvem srečanju z ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, ki se je zgodil v torek, 5. julija, izpostavilo prednostna vprašanja, vezana na nevladno kulturo in samozaposlene, za katere si bo prizadevalo, da se v mandatu aktualne vlade naslovijo ter izrazilo pripravljenost za sodelovanje z ministrstvom. Srečanja z ministrico sta se v … Preberi več o Asociacija na prvem srečanju z novim vodstvom MK

Vabilo k pisanju za Razpotja 49: Fašizem

Razpotja, 7. julij 2022 ― Palazzo Braschi, Rim 1934 Uredništvo V zadnjem tednu oktobra 1922 se je več desettisočglava paravojaška milica odpravila v Rim in od kralja zahtevala, da ji prizna zasluge pri zatrtju socialističnih vstaj, ki so pretresale Italijo v letih po prvi svetovni vojni, ter njenemu karizmatičnemu voditelju izroči vajeti vlade. Njihov nepričakovani uspeh ni le spremenil zgodovine Italije, temveč na seznam političnih režimov, ki je ostajal nespremenjen od časov razsvetljenstva, vnesel nov pojem: fašizem. Odtlej je »fašizem« ena najbolj množično prepoznavnih političnih oznak: vseprisoten termin v političnem diskurzu, ki pa je zelo redko samooznaka. Zaradi grozodejstev, ki so jih v drugi svetovni vojni zagrešili fašistični režimi (zlasti nacizem), oznaka danes služi skoraj izključno kot žaljivka ali pa kot asimetrični protipojem, po klasični definiciji Reinharta Kosellecka: koncept, namenjen političnemu motiviranemu uokvirjanju nasprotnika. The post Vabilo k pisanju za Razpotja 49: Fašizem appeared first on Razpotja.

CMAKoncert: Parnepar, nevemnevem | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #13

C.M.A.K. Cerkno, 7. julij 2022 ― CMAKoncert & Festival “In Memoriam prof. Peter Hafner” predstavljata:  🎸 PARNEPAR 🎸 ➡ novi val za 21. stoletje ⬅   📣 nevemnevem 📣➡ post punk / noise poezija v akciji ⬅   🍀 Nedelja, 17. 7. 2022 ob 19.00 🍀  🎫 Brez vstopnine oz. prispevek po načelu ‘kolkor ma(s)te, tolko da(s)te’   🎼 NASTOPAJOČI: 🎼   🎸 PARNEPAR 🎸🔹 […] The post CMAKoncert: Parnepar, nevemnevem | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #13 appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Čehi in Moravci v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 7. julij 2022 ― Saj poznate tisti kamniški napev : Zika, Fikar, Nerima, Panek, Rihtar, Kučera, to so “Pemci” tra – la – la… Pri tem si pojem “Pemci” najlažje razložimo z besedami Jana Lega, znanega češkega kulturnika, ki je v 60. in 70. letih 19. stoletja bival v Kamniku in od tu dopisoval v češke časopise, da to […] The post Čehi in Moravci v Kamniku appeared first on MM:K.

Po 25. ANI DESETNICI – beseda FOTOGRAFA!

Ana Monro, 7. julij 2022 ― Piše: Luka Dakskobler, uradni fotograf  Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je paleta spektakla in predstav, predvsem pa čustev. Veliko smeha (v mojem dobrem desetletju z Ano Desetnico sem se kar nekajkrat moral brcniti v rit, češ, “nehaj se režat pa fotkaj!”), začudenja, navdušenja nad izjemnostjo veščin performerjev, podiranja zidov med nami in v nas ... The post Po 25. ANI DESETNICI – beseda FOTOGRAFA! appeared first on Ana Monro.
še novic