Ampak tako poceni je tudi nisem odnesel

Ampak tako poceni je tudi nisem odnesel

Center in Galerija P74, 3. oktober 2022 21. 10. 2022, 18.00 Koroški pokrajinski muzej v Slovenj Gradec Z veseljem napovedujemo drugi del projekta Tadeja Pogačarja, ki nastaja v okviru programa Popotovanje v Arte Utile nevladne organizacije raum AU. Vabljeni v Tretjakovo afriško zbirko v Koroški pokrajinski muzej v Slovenj Gradec, v petek, 21. oktobra 2022 ob 18.00 uri na intervencijo Ampak tako poceni je tudi nisem odnesel. Dogodek je poklon […]
Mojca Petaros: ZASLIŠANJE

Mojca Petaros: ZASLIŠANJE

Revija Primus, 3. oktober 2022 ― Priklon zmagovalki! Črtica Zaslišanje je letošnja zmagovalka literarnega natečaja Al’ lepše od Urške bilo ni nobene, ki ga je ob podpori ZKD Slovenije in ljubljanske izpostave JSKD organiziralo Kulturno – gledališko društvo Reciklaža. Z natečajem smo v prestolnici proslavili tudi 50- letnico prvega srečanja literatov- začetnikov, ki se je zgodilo prav v Sv. Trojici (nekdanjem ...
Punk poslastica: GBH prihajajo na Metelkovo!

Punk poslastica: GBH prihajajo na Metelkovo!

SPRP, 3. oktober 2022 ― Z veseljem najavljamo, da se bo dne, 22. 10. 2022, v Klubu Gromka na Metelkovi odvil vrhunec leta. Gromko bodo namreč zaskvotali očetje punka, skupina GBH, dogodek pa bodo popestrili tudi živahni Odpisani ter neutrudni Clockwork Psycho. Koncert organizirata Monsterbilly Records in R.A.F.A.L. crew, več o dogodku pa tukaj. Skupina Charged GBH, ki prihaja iz angleškega okolja Birminghana, je bila ustanovljena leta 1978 in sodi v t.i. začetke street punka. V vseh letih delovanja so izdali dvanajst studijskih albumov, sedem live albumov, veliko kompilacij, nekaj mini albumov ter nekaj singlov. Svoje delo pa so izdali tudi na DVD nosilcih.  Občutno so vplivali na razvoj punka, tako doma, kot tudi po svetu. Prvič so v Sloveniji nastopili leta 1987 v ljubljanski študentski menzi. Starejši pankerji se jo bojda še spomnite, tokrat pa prihajajo v razvpiti klub Gromka v sklopu evropske turneje. Odpisani so skupina iz Pomurja. Na sceni so že 25 let. Izdali so šest glasbenih albumov. Igrali so že s kar nekaj vplivnimi glasbeniki, recimo bili so predskupina Faith no More v Ljubljani, z Exploited in še bi lahko naštevali. Eden najspektakularnejših nastopov pa je bil definitivno na The best od Novga Rocka 91-96 v ljubljanskih Križankah. Clockwork Psycho so psychobily band iz Ljubljane, ki pa ima v ospredju pevko. Nastali so leta 2011 in leta 2016 podpisali pogodbo z angleško založbo Diablo records. Čaka nas divje koncertiranje s prepletom psychoilliya, rockabillya, punka in še česa.  Piše: Mojca Lubej

Biro 42: Palača Sabini-Grisoni

OUTSIDER, 3. oktober 2022 ― Palača Sabini-Grisoni stoji v uličnem nizu v starem mestnem jedru Kopra, ki tvori vzhodno fasado Vergerijevega trga, s severno stranico odprtega na morje. Mestna palača je iz več povezanih starejših stavb nastala s prezidavami v 18. in 19. stoletju. V tem času sta v njej živela zakonca Grisoni, ki sta svoja pozna leta posvetila dobrodelnemu […]

Pred 60 leti je v filmski svet prvič stopil spektakularni James Bond

Misli, 3. oktober 2022 ― Mineva 60 let od premiere prvega filma o legendarnem tajnem agentu Jamesu Bondu. Film Dr. No je prvo projekcijo doživel 5. oktobra 1962, odtlej pa se je zvrstilo kar 27 filmov s pregovorno čednim in nevarnim Bondom, ki ga je upodobilo več igralcev. Kot prvi je v njegove čevlje stopil Sean Connery, v zadnjih petih filmih pa Daniel Craig.

Tiskovna konferenca – Jenkovi dnevi in Jenkova nagrada 2022

Društvo slovenskih pisateljev, 3. oktober 2022 ― JENKOVI DNEVI in JENKOVA NAGRADA 2022 Oktober 2022   Zavod za turizem in kulturo Kranj, Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče in Društvo slovenskih pisateljev vas vljudno vabimo na novinarsko konferenco ob naznanitvi Jenkovih dnevov in letošnjih nominirancev Jenkove nagrade, stanovske nagrade, visokega priznanja pesniški govorici.   Jenkovo nagrado podeljuje  Društvo slovenskih pisateljev za […]

Art Photo Budapest 2022

Galerija Photon, 3. oktober 2022 ― [directlink href="https://photon.si/pflevent/art-photo-budapest-2022/"]Med 6. in 9. oktobrom nas lahko obiščete na sejmu Art Photo Budapest, ki je del sejma Art Market Budapest, namenjen fotografiji. Najdete nas na stojnici AP202!

V Kinodvor prihaja 7. filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

Kinodvor, 3. oktober 2022 ― Med 20. in 22. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 7. mednarodni filmski festival Kinotrip. Filmski sprehod nas bo vodil skozi pisane pokrajine mladih: od hipnotičnih podob Beneške lagune do živo oranžne avstralske puščave, s hitrimi obrati športne drame in rahločutnimi izpovedmi, ki rušijo meje in širijo obzorja. Vstopnice so že v prodaji!

Animirani film Babičino seksualno življenje tokrat nagrajen v Berlinu

Misli, 3. oktober 2022 ― Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film režiserke Urške Djukić Babičino seksualno življenje je prejel novo nagrado. Na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu je bil razglašen za najboljši film. Na festivalu je sodelovala tudi Špela Čadež s filmom Steakhouse. Oba filma sta kandidata za nominacijo za evropsko filmsko nagrado.

Napoved gledaliških dogodkov od 3. do 9. 10.

SiGledal Novice, 3. oktober 2022 ― Julio Bocca: "Ples nam nudi zadovoljstvo, nas osvobaja in tudi tolaži ob spoznanju, da  človeška bitja ne moremo leteti kot ptice. Približa nas nebeškemu, svetemu, neskončnemu. Je sublimna umetnost, vsakič drugačna in tako zelo podobna ljubezenskemu aktu, da nas ob koncu vsake predstave pusti utripajočih src in v pričakovanju novega srečanja."

Ustvarjalne sinergije: priložnost za čezmejno povezovanje in sodelovanje

CED, 3. oktober 2022 ― Centri CED iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije (Motovila) ter tematska koordinacijska točka za umetnost in kulturo pri Zvezi Alpe-Jadran 13. oktobra vabimo na skupni dogodek “Ustvarjalne sinergije: Priložnosti financiranja EU za kulturni in ustvarjalne sektorje“, namenjen izmenjavi izkušenj in dobrih praks na področju čezmejnega sodelovanja v regiji Alpe-Jadran.

V Cankarjevem domu opera Napudrana s Sabino Cvilak v naslovni vlogi

Misli, 3. oktober 2022 ― Na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma bo drevi zaživela opera Napudrana Thomasa Adesa s Sabino Cvilak v naslovni vlogi. Sodobna operna klasika je eno največkrat izvajanih Adesovih odrskih del. Govori o Margarte Campbell, vojvodinji Argyll in njenih razvpitih spolnih podvigih s političnim podtonom, ki so polnili strani britanskih tabloidov.

Proceduralna kriminalka

Literatura v živo, 3. oktober 2022 ― Nekje proti koncu Plime, novega romana Ane Schnabl, vidimo protagonistko, kako sedi na plaži, »zatopljena v knjigo, v pretenciozni roman mlade avtorice z izjemnim slogom, a – bog ji odpusti – brez prave substance«.

Nova vas 1968/69 – 2. razred

Stare slike (Cerknica), 3. oktober 2022 ― Junija 1969 so se učenci 2. razreda osnovne šole Nova vas slikali ob svoji razredničarki Francki Anzeljc. Slikani pred osnovno šolo v Novi vasi, pod cerkvijo pri Fari. Malico so jim pripravljali v sosedni hiši. Nekatere učiteljice so stanovale v kaplaniji, spet druge v Blaževi hiši. Tudi ti nasmejani učenci so vsako jesen imeli športni […]

V Kinodvor prihaja 7. filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

BSF, 3. oktober 2022 ― Med 20. in 22. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 7. mednarodni filmski festival Kinotrip. Filmski sprehod nas bo vodil skozi pisane pokrajine mladih: od hipnotičnih podob Beneške lagune do živo oranžne avstralske puščave, s hitrimi obrati športne drame in rahločutnimi izpovedmi, ki rušijo meje in širijo obzorja.
še novic