Portret Edwarda Cluga v obliki celovečernega dokumentarca

SiGledal Novice, 15. april 2023 ― V produkciji Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija je nastal celovečerni dokumentarni portret koreografa Edwarda Cluga. Film z naslovom Uživajte, oder je vaš, ki ga podpisujeta scenaristka Nuša Ekar in režiser Božo Grlj, bo premierno predvajan jeseni na programih Televizije Slovenija, minuli teden pa je bil na ogled v SNG Maribor.
Boston Strangler

Boston Strangler

Koridor, 15. april 2023 ― Boston Strangler nam že z naslovom obljublja veliko, a nas ob koncu pusti ravnodušne. The post Boston Strangler appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Katarina Gomboc Čeh: Prehitevanje v poletje

OUTSIDER, 15. april 2023 ― Pred meseci sem na Outsiderjevih straneh pisala o preslišani jeseni, natančneje o novembru, ki se ga ne da zares čutiti, ker ga je veseli december popolnoma potisnil v senco. Tega, da se to ne dogaja samo jeseni, ampak tudi spomladi, se nisem zavedela, dokler ni končno napočil prvi dan pomladi, dokler ni zasijala prva pomladna […]

Upori porotnikov

Vrabec Anarhist, 15. april 2023 ― Če bodo britanske oblasti Assangea izročile ZDA, mu bodo po vsej verjetnosti začeli soditi v Aleksandriji v Virginiji. Porota bi lahko ignorirala represivne omejitve svobode tiska iz zakona o vohunjenju iz leta 1917, na osnovi katerega mu bodo sodili. Assangevo največje upanje za svobodo je torej 1. amandma k ameriški ustavi, ki prepoveduje kakršnokoli omejevanje svobode tiska. The post Upori porotnikov first appeared on Vrabec Anarhist.
Lionel Richie in Katy Perry med nastopajočimi ob kronanju Karla III.

Lionel Richie in Katy Perry med nastopajočimi ob kronanju Karla III.

Misli, 15. april 2023 ― Take That, Lionel Richie, Katy Perry in Andrea Bocelli bodo med izvajalci, ki bodo nastopili na koncertu ob kronanju kralja Karla III., so poročanje BBC povzele tuje tiskovne agencije. Koncert ob kronanju v televizijskem prenosu bo na območju Windsorskega gradu zahodno od Londona 7. maja, dan po tem, ko bo princ Charles uradno okronan za kralja.

1811 – Sprejetje organičnega dekreta

Zgodovina na dlani, 15. april 2023 15. aprila 1811 je cesar Napoleon z organičnim dekretom pretrgal kontinuiteto s staro avstrijsko ureditvijo in v Ilirske province vpeljal novo upravno razdelitev. Dekret o cerkveni, civilni in sodni organiziranosti, s katerim je Ilirske province tesneje povezal s Parizom, je razdelil na šest civilnih in eno vojaško pokrajino (Koroška z vzhodno Tirolsko, Kranjska, Istra, Dalmacija,... Nadaljuj z branjem The post 1811 – Sprejetje organičnega dekreta appeared first on Zgodovina na dlani.
Maša Peče za STA: Zanimanje za žanr je alternativna izbira

Maša Peče za STA: Zanimanje za žanr je alternativna izbira

Misli, 15. april 2023 ― V ponedeljek se začenja deseti festival Kurja polt, ki ga vodi Maša Peče. Za STA je spregovorila o žanrskem filmu in njegovem občinstvu. "Žanrski film ima od nekdaj svoje zvesto občinstvo, bolj zvesto in formirano tako od umetniškega kot mainstream filma. Vendar je zanimanje za žanr alternativna izbira, na nek način celo subkulturna," pravi.

Portret Edwarda Cluga v obliki celovečernega dokumentarca

Misli, 15. april 2023 ― V produkciji Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija je nastal celovečerni dokumentarni portret koreografa Edwarda Cluga. Film z naslovom Uživajte, oder je vaš, ki ga podpisujeta scenaristka Nuša Ekar in režiser Božo Grlj, bo premierno predvajan jeseni na programih Televizije Slovenija, minuli teden pa je bil na ogled v SNG Maribor.
Domača proizvodnja, 10. del – smer razvoja mikroelektronike

Domača proizvodnja, 10. del – smer razvoja mikroelektronike

Računalniški muzej, 15. april 2023 ― Nadaljujemo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Stanje mikroelektronike Druga faza Iskrine tovarne mikroelektronike Značaj in vplivi nove tehnološke revolucije Dejavniki za neuspeh Iskra Mikroelektronika Center za računalniško načrtovanje Vrste naročniških vezij v Iskra Mikroelektronika Projekt Mikroelektronika 3 Razvoj Laboratorija za mikroelektroniko […] The post Domača proizvodnja, 10. del – smer razvoja mikroelektronike first appeared on Računalniški muzej.
1939 Selšček – Žgajnarjevi

1939 Selšček – Žgajnarjevi

Stare slike (Cerknica), 15. april 2023 ― Na tej fotografiji, ki jo je posnel Peter Naglič pred 2. svetovno vojno, je Žgajnarjeva družina v njihovem kotu – dvorišču. V ozadju se lepo vidi čudovito zgrajena Špolarjeva hiša, z lepim cvetličnim vrtom – gredo pred hišo. Desno v ozadju je Puličkov toplar – kozolec in del njihove hiše. Na levi strani fotografije vidimo še […]
še novic