Mali mojster pri oblikovalki stekla, video

Mali mojster pri oblikovalki stekla, video

SEM, 14. april 2023 ― V Slovenskem etnografskem muzeju skrbimo tudi za dobro počutje otrok, ki nas obiščejo. Da je njihovo raziskovanje še prijetnejše, jih v pritličju muzeja pričakuje Mali mojster – radovedni in ustvarjalni junak, ki otroke navdušuje za spoznavanje dediščine in ustvarjanje. Njegova delavnica je prostor, kjer otroci skupaj s starši osvajajo različna znanja in veščine, predvsem tista, ki so povezana z ročnimi spretnostmi. Razen tega Mali mojster redno obiskuje slovenske rokodelce in ustvarjalce, ki z njim delijo svoje znanje. Njegov zadnji obisk je bil pri steklopihalki. Oglejte si, kaj sta ustvarila. SEM se pridružuje Skupnosti muzejev Slovenije in Službi za premično dediščino in muzeje pri pomladanski akciji #NAPREJVPRETEKLOST. Tokratna akcija poteka med 10. in 16. aprilom pod skupno temo #dobropočutje in #trajnostnirazvoj. #SEM, #SEM100, #etnografskimuzej, #ethnographicmuseum  
Portret duhovnika Janeza Klobovsa

Portret duhovnika Janeza Klobovsa

Loški muzej, 14. april 2023 ― V Loškemu muzeju smo pridobili novo portretno upodobitev, datirano z letnico 1917 in izvedeno v tehniki olja na vezano ploščo. Podpis avtorja v desnem spodnjem kotu slike je neberljiv, vemo pa, da je upodobljenec Janez Klobovs, eden izmed zanimivih, a že precej pozabljenih Ločanov, po katerem so v mestu poimenovali Klobovsovo ulico.

Petruša Golja: post festum

Koridor, 14. april 2023 ― Kratka pripoved, ki je na literarnem natečaju Rdeča nit prejela posebno priznanje žirije. The post Petruša Golja: post festum appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Amfiteatrov znanstveni simpozij: Preživetje komedije

Amfiteatrov znanstveni simpozij: Preživetje komedije

SLOGI, 14. april 2023 ― Amfiteatrov znanstveni simpozij Preživetje komedije   Lokacija: Slovenski gledališki inštitut 5-6 oktober 2023   Poziv k oddaji prispevkov Leta 1961 je George Steiner dokončno pokopal tragedijo. Po več stoletjih krize in počasnega odmiranja nekoč najuglednejše dramske zvrsti so tudi najvztrajnejši zagovorniki tradicionalne žanrske delitve navsezadnje morali priznati, da na sodobnih odrih ni več aristotelske dihotomije. […] The post Amfiteatrov znanstveni simpozij: Preživetje komedije appeared first on SLOGI.

1862 – Rojen Pjotr Stolipin

Zgodovina na dlani, 14. april 2023 14. aprila leta 1862 se Dresdnu rodil pomembni ruski cesarski politik, državnik in reformator Pjotr Arkadijevič Stolipin. Več o tej pomembni osebnosti iz obdobja ruske imperialne zgodovine pa v našem članku. The post 1862 – Rojen Pjotr Stolipin appeared first on Zgodovina na dlani.
Luka Trebežnik: Svetloba na obzorju

Luka Trebežnik: Svetloba na obzorju

MMC Knjige, 14. april 2023 ― Religiolog Luka Trebežnik se je v knjigi Svetloba na obzorju, Razmisleki o razmerju med vero in razumom zamislil nad nekaterimi eshatološkimi elementi v sodobni zahodni misli, ki naj bi jo v največji meri določali kapitalizem, krščanstvo in tehnoznanost.

V Mali drami premiera Še vedno Alice

SiGledal Novice, 14. april 2023 ― V ljubljanski Mali drami bo nocoj premiera prve slovenske uprizoritve Še vedno Alice, ki se osredinja predvsem na notranji svet bolnice z demenco in odnos okolice do te bolezni. Režijo je prevzel Matjaž Zupančič. Odrsko priredbo na podlagi istoimenskega romana ameriške nevroznanstvenice Lise Genova je leta 2013 napisala Christine Mary Dunford.
V Cankarjevem domu slavnostno odprli dvorano Alme Karlin

V Cankarjevem domu slavnostno odprli dvorano Alme Karlin

Celje.info, 14. april 2023 ― Sinoči so v Cankarjevem domu slovesno odprli sedmo dvorano, ki je dobila ime po Celjanki, svetovni popotnici in pisateljici, Almi Karlin. Novo dvorano sta na pot z govori pospremili predsednica ... Beri dalje The post V Cankarjevem domu slavnostno odprli dvorano Alme Karlin appeared first on Celje.info.
16. Cici umetnije

16. Cici umetnije

SEM, 14. april 2023 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                         Ljubljana, 13. april 2023 16. CICI UMETNIJE Slovenski etnografski muzej, 13.–26. april 2023 Slovenski etnografski muzej že tradicionalno gosti bienalno razstavo otroških likovnih del po natečaju uredništva revij Ciciban in Cicido, ki jo organizira  uredništvo Cicibana in Cicidoja Mladinske knjige v sodelovanju z Otroškim vrtcem Ajdovščina in s podporo društva Bralna značka. Odprtje razstave 16. Cici umetnije je bilo v četrtek, 13. aprila 2023, ob 10. uri v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Na ogled bo do 26. aprila 2023.   Na bienalni natečaj, ki poteka že 30 let, je prispelo več kot 3.800 del mladih ustvarjalcev iz vrtcev, osnovnih šol in zavodov s prilagojenim programom iz vse Slovenije. Komisija je podelila 12 nagrad, od tega 4 skupinske, razstava izbranih del pa se bo iz Slovenskega etnografskega muzeja preselila tudi v Lokarjevo galerijo v Ajdovščini.   Katalog razstavljenih del Foto procesa izbora del Več o natečaju Odprtje razstave je povezoval Boštjan Gorenc – Pižama, prisotne pa so nagovorili Sonja Kogej Rus, koordinatorka razstave v SEM, Alenka Kepic Mohar, glavna urednica Mladinske knjige, Maja Žugič, odgovorna urednica revij Ciciban in Cicido, Alenka Močnik, ravnateljica Otroškega vrtca Ajdovščina, Petra Potočnik, Bralna značka. Zapeli so otroci Otroškega vrtca Ajdovščina, obiskovalci pa so si lahko ogledali več kot 160 likovnih del, ki jih je izbrala strokovna komisija: dr. Tomaž Zupančič s Pedagoške Fakultete Maribor, dr. Tonka Tacol, upokojena profesorica s Pedagoške fakultete Ljubljana, mag. Alenka Vidrgar, akademska kiparka, Azad Karim, akademski slikar, mag. Silva Karim, profesorica likovne umetnosti, in Maja Žugič, odgovorna urednica revij Cicido in Ciciban. Fotografije so na voljo tukaj. Kontakti: Maja Lihtenvalner, Mlaidnska knjiga, stiki z javnostmi, maja.lihtenvalner@mladinska-knjiga.si Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01
Ob knjigah se bodo v Nemčiji letos prestavili tudi slovenski filmi

Ob knjigah se bodo v Nemčiji letos prestavili tudi slovenski filmi

Misli, 14. april 2023 ― V letu, ko je Slovenija častna gostja na 75. frankfurtskem knjižnem sejmu, bo v Nemčiji močneje prisoten tudi slovenski film. Slovenski filmski ustvarjalci se bodo najprej predstavili v Wiesbadnu, kjer se 26. aprila začenja 23. GoEast festival srednje- in vzhodnoevropskega filma. Zgoščena predstavitev slovenske kinematografije se obeta jeseni.
še novic