Človek v luči razodetja

KUD Logos, 10. maj 2023 ― Avtor pred prevedenim odlomkom razgrne nekaj temeljnih podob, s katerimi človek že od nekdaj poskuša razložiti samega sebe. Najprej oriše mitsko podobo o človeku, potem materialstično podobo empiričnih znanosti, evolucionistično in panteistično podobo o človeku, deterministično, eksistencialistično, aristokratsko, ki temelji na izjemnosti, in revolucionarno, ki jo opredeljuje prevrat, nazadnje pa Prispevek Človek v luči razodetja je bil najprej objavljen na KUD Logos.

Razstava: Pank ni mrtu, je recikliran – Petja Kolenko // Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 10. maj 2023 ― V petek ob 15.00 otvorimo letošnji cikel razstav mladih umetnikov in umetnic, “Mladi v Stopnišču 2023”! Kot prva se nam bo predstavila Petja Kolenko, vizualna umetnica in likovna pedagoginja, ki živi in ustvarja v Ljutomeru. Petjino likovno izražanje zaznamujeta ponovna uporaba in recikliraža različnih odpadnih materialov ter odsluženih likovnih del. Te predeluje v različnih tehnikah, […] The post Razstava: Pank ni mrtu, je recikliran – Petja Kolenko // Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Sindikati in Ministrstvo za kulturo se strinjajo o širitvi kolektivne pogodbe

Ministrstvo za kulturo, 10. maj 2023 ― V torek, 9. maja so na Ministrstvu za kulturo članice in člani sindikalne konfederacije Glosa-Zasuk in Sindikata SVIZ s predstavniki iz Ministrstva za kulturo in Ministrstva za delo družino in socialne zadeve opravili tretji sestanek, na katerem so se socialni partnerji dogovorili, da je treba razširiti obstoječo kolektivno pogodbo za kulturne dejavnosti.
Peš po domačih krajih z Almo Karlin

Peš po domačih krajih z Almo Karlin

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 10. maj 2023 ― Na Krekovem trgu v Celju je od 10. maja do 31. avgusta 2023 na ogled razstava Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934-1936. Novo odkriti dnevniški zapiski Alme Karlin so ob izidu nemških izvirnikov in slovenskega prevoda spodbudili tudi postavitev razstave, ki kliče po odkrivanju narave in bolj poznanih ali odmaknjenih znamenitosti. […] The post Peš po domačih krajih z Almo Karlin first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

WOMCOM: JAVNI POZIV ZA UMETNIŠKE REZIDENCE S PODROČJA STRIPA

Kino Šiška, 10. maj 2023 ― Rok za rezidenčni program umetnikov WOMCOM je bil podaljšan do 12. junija 2023! V okviru novega mednarodnega projekta WOMCOM (Women Power in Comics) objavljamo javni poziv za dve dvotedenski umetniški rezidenci s področja stripa za umetnice in umetnike, ki živijo in delajo v Sloveniji, Srbiji, Črni gori, Grčiji, na Hrvaškem ali na Madžarskem.

Kreacija nove mednarodne KOPRODUKCIJE je v polnem teku!

Ana Monro, 10. maj 2023 ― Marca je bil Goro Osojnik v Beogradu, te dni pa Milan Manić iz umetniške organizacije Cirkusfera gostuje v Ljubljani. Skupaj namreč ustvarjata predstavo 40-60, ki bo fuzija uličnega gledališča in sodobnega cirkusa, navdih pa iščeta tudi v Beckettovi drami absurda Čakajoč Godota in ”mojstrovinah” Pata in Mata iz legendarne risanke A je to. Uradna premiera ... The post Kreacija nove mednarodne KOPRODUKCIJE je v polnem teku! appeared first on Ana Monro.

Mednarodni muzejski dan

Gorenjski muzej, 10. maj 2023 ― Mednarodni muzejski dan se obeležuje že vse od leta 1977. Ta dan je velika priložnost, da se med ljudmi dvigne zavest, o pomembnosti muzejev kot nosilcev ohranjanja kulturne dediščine, obenem pa tudi kot enega od členov razvoja vsake družbe. Read More

VEČER DSI, DSR in AGRFT: Od papirja do junaka 2

Društvo slovenskih režiserjev, 10. maj 2023 ― Fotografija scenarija je simbolična /vir: Slovenska kinoteka; scenarij za film Franceta Štiglica Tistega lepega dne (1962)/ Obvestilo (11. 5. ob 09.07): Zaradi prestavitve premiere v Drami je prišlo do sprememb programa in obe sodelujoči igralki imata na ta dan in ob tej uri obveznost v matični hiši, zato moramo napovedani pogovor tokrat žal odpovedati: v […]
Nepremičninske zvijače

Nepremičninske zvijače

LUD Literatura, 10. maj 2023 ― V kopalnici je zdaj kaos, ki se ga bo lotila še pred spanjem. Ker ni okna, se kondenz nabira na ploščicah in ogledalu. Omet na stropu je pred kratkim obnovila, plesen po kotih še nekaj časa ne bo vidna. Medtem ko drgne fuge z razredčeno varekino, zazvoni telefon. Kliče jo sestra, zanima jo, kako je s ta malima.
Ivo Antič: Jekleni ciklon

Ivo Antič: Jekleni ciklon

MMC Knjige, 10. maj 2023 ― Pesniška zbirka Iva Antiča Jekleni ciklon s podnaslovom 34 pesmi v 10 triptihih in enem (centralnem) kvadrinomu odseva subtilnost in surovost svetov brez milosti. Ti so prikazani precej realistično, s posebnim občutenjem upodabljanja oddaljenosti.
še novic