Razprostrta

Vrabec Anarhist, 29. december 2023 ― Začela se je ugrezati. Plavaj vendar, plavaj, sestra, sem navijala, ko sem primrznila na bregu in zrla za njo. Zavedala sem se, da je predaleč za moje posredništvo, in se prepričevala, da vendarle zna plavati, da si ne bo dovolila ponikniti kakor voda presihajočega jezera. The post Razprostrta first appeared on Vrabec Anarhist.

Fermijev paradoks

Vrabec Anarhist, 29. december 2023 ― morda so upehane moje proste oči morda mi nagaja že rahlo starikav spomin da drugo za drugo še najraje naplavlja same res komaj primerne metafore in še te se potem brž razbežijo ko se razležejo rafali presrečnega ognjemeta in njihov udarni val ruši noč The post Fermijev paradoks first appeared on Vrabec Anarhist.
Miki Miška bo z novim letom postal javna last

Miki Miška bo z novim letom postal javna last

Planet Siol.Net, 29. december 2023 ― Skoraj stoletje po svojem debiju na velikih platnih bo Miki Miška v ponedeljek postal javna last, kar pomeni, da ne bo več zaščiten z zakonodajo o intelektualni lastnini in bo postal dostopen javnosti brez omejitev. Hkrati se bodo takrat odprla vrata za morebitne predelave, nove projekte, adaptacije in tudi pravne bitke z Disneyjem.

ANA MRAZ v Ljubljani, 3.dan (28.12.)!

Ana Monro, 29. december 2023 ― 3. večer zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča in cirkusa Ana Mraz 2023 v Ljubljani (28.12.) so si obiskovalci lahko ogledali kar pet nastopov odličnih domačih in tujih umetniških ustvarjalcev, a je prijetno druženje kljub temu (pre)hitro minilo. Vabljeni na Gornji trg še do 30.12., od 18:00 dalje, ali pa se priklopite na SIMS, in bodite ... The post ANA MRAZ v Ljubljani, 3.dan (28.12.)! appeared first on Ana Monro.

Davorka Štefanec: Strašilka

Koridor, 29. december 2023 ― Kvalitetno slovensko fantazijsko mladinsko delo, ki prevprašuje pomen prijateljstva, ljubezni in življenjskih ciljev. The post Davorka Štefanec: Strašilka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Small but dangers: Paberkovanje

Small but dangers: Paberkovanje

Hiša kulture v Pivki, 29. december 2023 ― osebna razstava Small but dangers Paberkovanje5. – 26. 1. 2024 otvoritev 5. 1. ob 19. uri kustosinja Mojca Grmek Umetniška praksa dvojice Small but dangers (SBD) že od vsega začetka temelji na prepletu dveh produkcijskih načinov, na eni strani ustvarjanja novih del, na drugi pa zbiranja najdenih predmetov, ki jih umetnika obravnavata enakovredno kot ustvarjena dela. Izhodišče te prakse je kritičen odnos do ideologije novega, saj umetnika menita, da je vsaka novost reakcija na nekaj, kar je že obstajalo. To pomeni, da se v vsaki novosti obenem razkriva tudi kontinuiteta starega. V skladu s tem konceptom gradita svoj celoten umetniški opus. Na razstavah predstavljata nova dela ob starih in tudi razstave se, vsaj deloma, navezujejo druga na drugo. Tokratna je nadaljevanje razstave Odlomki, okruški in ostanki iz leta 2022 (Center in galerija P74, Ljubljana), s katero sta začela nov cikel. Za razliko od prejšnjega, ki je predstavljal ustvarjena dela v dialogu z galerijskim prostorom, so težišče novega cikla najdeni predmeti. Kot namiguje že naslov razstave (paberkovanje = iskanje, nabiranje ostankov; priložnostno, nesistematično zbiranje), zbirka najdenih predmetov SBD ne nastaja po vnaprej določenem konceptu, saj umetnika pri odločitvi, kaj bosta vključila vanjo in kaj ne, sledita neopredeljivim estetskim kriterijem. Kljub temu pa zbirko povezuje neka (ne sicer povsem nepretrgana) rdeča nit – predmeti, ki jo tvorijo, večinoma predstavljajo takšne ali drugačne sledi civilizacije, s tem pa tudi sledi različnih načinov človekove dominacije nad naravo, urejanja družbenih struktur, poteka vsakdanjega življenja, pa tudi vsakovrstnih ideologij, saj umetnika verjameta, da so v material vtisnjene ideje tistih, ki ta material oblikujejo. Gre torej za ostanke človeške prisotnosti v svetu v pravem in prenesenem pomenu besede. Umetnika s tem, ko te ostanke zbirata in jih postavljata v nove konstelacije v galeriji – takšne, kot sta jih našla, okvirjene, na podstavkih, kot del sestav
El Normal #03

El Normal #03

OUTSIDER, 29. december 2023 ― Nova revija o ustvarjanju, vztrajanju, pogumu, drznosti, napakah, (ne)uspehih in veselju do odkrivanja novega. El Normal #03 Vsebina: Kate Wagner: Zakaj sem vzljubila slovenščino Kje si, prelepi svet slovenskega založništva? (Ajda Milne) – Eva Mahkovic, Zala Kralj, dr. Olivia Hellewell, Kaja Bucik Vavpetič Tamara Langus: Boj za delavske pravice 2.0 Anselma; Bog – čelada, Veronika […]

Festivus 2023 – Dominika Sperm

Glave (Apparatus), 29. december 2023 ― Anže, Boštjan, Jure in Hana praznujejo edini legitimni praznik. Klepetajo s kiti, letijo brez dokumentov, delajo lutke v naravni velikosti in kradejo paradižnike na mednarodni vesoljski postaji. Da niti ne omenjamo neizrekljivosti, ki jih počno z zaslonom ipada. Glave: #165 Opazovalnica: #092 Zapiski: Anžetov nov podkast Tehnična podpora. PIŽAMA 1 Kiti poznajo samoglasnike Benny the […]
še novic