Vabilo na gledališko delavnico: ogled glavne vaje

Borštnikovo srečanje, 19. februar ― Festival Borštnikovo srečanje v okviru mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi vabi na brezplačno gledališko delavnico za mlade med 14. in 18. letom. Tema tokratne delavnice, ki bo v petek, 23. februarja 2024, ob 20. uri v Kibla Portalu (Valvasorjeva ulica 40) je ogled glavne vaje za gledališko predstavo Aktivistke. Po koncu si boste lahko ogledali še scenografijo in prisostvovalii na kratkem pogovoru z umetniško ekipo. Predvideno trajanje delavnice je do največ 2 uri.  Na delavnici bodo sodelovale: -  Selma Spahić, režiserka predstave, -  Ivana Vuković, dramaturginja projekta, -  Mateja Kokol, gledališka pedagoginja in mentorica, režiserka. Gre za četrto iz niza petih brezplačnih gledaliških delavnic, na katerih mladim omogočamo celovit vpogled v nastanek dramske predstave; vse od spremljanja umetniške ekipe pri študiju dramske predstave do produkcijskih postopkov v zaodrju, hkrati pa jih seznanjamo s problematiko nasilja nad ženskami. Dvoletni mednarodni projekt Sence pandemije: skriti glasovi Festival Boršnikovo srečanje izvaja v sodelovanju z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem. Naslavlja problem nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi pandemije koronavirusa. V sklopu projektnih aktivnosti smo na javnem natečaju izbrali tri neobjavljena avtorska besedila, ki bodo tudi s pomočjo delavnic z mladimi zaživela na odru. Projekt se bo namreč zaključil z gledališko uprizoritvijo, ki jo bo režirala gledališka režiserka Selma Spahić. Sofinanciran je v sklopu programa Ustvarjalna Evropa s finančno podporo Evropske komisije. Na delavnice se lahko prijavite do petka, 23. februarja 2024, do 12. ure na: info@borstnikovo.si.  Udeležba na predhodnih delavnicah ni pogoj za sodelovanje na tej.  Več o projektu na: https://shadowpandemic.eu/sl/ Dodatne informacije: Mojca Kolar, mojca.kolar@borstnikovo.si  
GIGO DE BREA: PODOBE MOJE KATALONSKE DUŠE (HOMMAGE ZA ANNO DODAS)

GIGO DE BREA: PODOBE MOJE KATALONSKE DUŠE (HOMMAGE ZA ANNO DODAS)

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 19. februar ― Gigo de Brea je med obiskom Barcelone, od koder je bil doma njegov ded, spoznal poezijo katalonske pesnice Anne Dodas y Noguer (1962-1986), ki ga je takoj pritegnila. Ob branju njenih pesmi je začutil skladnost njenih pesniških metafor s svojimi podobami vulkanskih pokrajin. Vedno ga je privlačila zemeljska površina in naravni pojavi v vseh njihovih geoloških in atmosferskih raznolikostih in spreminjanju, ki se likovno kažejo v različnih strukturah. To zanimanje je poglobil s selitvijo iz Gorice na Kras pred več kot dvajsetimi leti. Med potepanji po kraških hribih je opazoval konfiguracijo kraške pokrajine, njeno skalno erozijo, ki je v resnici razkroj, razpadanje. Naslikana predmetnost materije na njegovih slikah pa je pogojena s stanjem duše in ne z imitacijo narave. Kaotično pokrajino prevaja v likovni jezik, ki ga požene čut za organizacijo likovne snovi. Tako se zgodi nujni notranji boj med privlačnostjo destrukcije in urejanjem-harmoniziranjem barvne materije. Andrej Medved je v katalogu ob njegovi razstavi v galeriji Meduza v Kopru leta 2011 med drugim zapisal: "Kajti ta dela so SIMULACRUM podzavestnega popotovanja in pokrajin,povezanih s čustveno vsebino, fantazme nedotaknjene celote, ki je še možna v duši. Vnovič najden izgubljeni paradiž, ki ga vodi avtorjeva želja:veselje,sla,naslada,užitek v slikanju čustvene in čutne,lahko bi rekli "animalne duše."

Ministrstvo za kulturo objavilo tri javne razpise

SiGledal Novice, 19. februar ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javne razpise za izbor kulturnih projektov postprodukcije na področju uprizoritvenih umetnosti, izbor javnih kulturnih programov na področju filmskih festivalov in za sofinanciranje distribucije kakovostnih evropskih, avtorskih in svetovnih kinotečnih filmov. Rok za prijavo na vse tri je do vključno 18. marca.

Nacionalno medresorsko strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2024

Ministrstvo za kulturo, 19. februar ― Največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar, ki ga že 16. leto pripravljamo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod Republike Slovenije za šolstvo ter Cankarjev dom s kulturnimi ustanovami in partnerji iz različnih resorjev, bo 20. marca 2024 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Selektorica 54. TSD Alja Predan: Prepričana sem, da bomo dramski tekst ponovno odkrili (intervju)

SiGledal Novice, 19. februar ― Dramaturginja in teatrologinja Alja Predan kot selektorica letošnjega Tedna slovenske drame (TSD) ugotavlja, da slovenska dramatika v klasičnem pomenu besede izginja z gledaliških odrov, nadomestile so jo različne oblike snovalnega gledališča. Kot je ocenila v pogovoru za STA s Tinkaro Zupan, gre za prehodno obdobje in bomo v prihodnje dramski tekst znova odkrili.

Glasni kot žerjavi zahtevajmo tišino!

Koridor, 19. februar ― Liza Jutra Norčič preseže okvirje primarnega študija na ALUO in zvočno atmosfero galerije P74 napolni s kolizijo tišine in glasnih intermezzov. The post Glasni kot žerjavi zahtevajmo tišino! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Cerknica 1978/79 – 7. a razred

Stare slike (Cerknica), 19. februar ― Šolsko leto 1978/79 in 7. a razred z razredničarko Gertrudo Zigmund. Puberteta je na višku in na polno nagaja osebi, ki je še otročja, čeprav si želi biti odrasla. To se kaže na različne načine. Lahko se dogajajo povsem neopravičljive stvari. Ena takih je bila brezvezno brcanje v cevi centralne napeljave v garderobi. Posledica pa […]

Avtor Ameriškega psiha Bret Easton Ellis tudi kot režiser

Misli, 19. februar ― Ameriški pisatelj Bret Easton Ellis, znan po romanih, kot sta Ameriški psiho in Manj kot nič, se podaja v režiserske vode. Režiral bo grozljivko Relapse, kjer bo pred kamerami v glavni vlogi stal britanski igralec Joseph Quinn iz serije Čudne stvari, je sporočila francoska produkcijska hiša SND.

Ridley Scott se dogovarja za režijo filma o Bee Gees

Misli, 19. februar ― Z oskarjem nagrajeni režiser Ridley Scott se z družbo Paramount dogovarja, da bi stopil za kamero filma o avstralsko-britanski skupini Bee Gees, ki je obveljala za eno najvplivnejših zasedb v zgodovini popularne glasbe. Projekt zaenkrat še nima naslova, o tem, da bi ga lahko režiral Scott, pa je poročalo več ameriških medijev.

Film Oppenheimer slavil na podelitvi nagrad bafta

Misli, 19. februar ― Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil epski film o očetu atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheimerju režiserja Christopherja Nolana. Prejel je nagrado bafta za najboljši film, skupaj pa kar sedem baft, med drugim v kategorijah za najboljšo režijo, najboljšega igralca in najboljšega stranskega igralca.
še novic