Poletna muzejska noč

Gorenjski muzej, 1. junij ― Bliža se nam že 22. Poletna muzejska noč. Tudi letos smo za vas pripravili pester in zanimiv program. Vzemite si čas in v soboto, 15. junija 2024, večer preživite v naši družbi. Dogodek je BREZPLAČEN! Kaj pripravljamo? GRAD KHISLSTEIN 18.00-21.00 ... Read More

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 1. junij ― Pri založbi Hiša knjig so lani izdali roman Izogibajte se Gretchen avtorice Susanne Abel, pri Založbi Primus pa v zbirko Avtorji dodali politični zapis Sosedova krava avtorja Petra Kamiena. Založba Sanje je izdala ilustrirano zgodbo o rasti, spremembah in prijateljstvu Vesel sem, da si srečna avtorice Nahide Kazemi.

Antisemitizem v upravi Moške kaznilnice na Ljubljanskem gradu

Arhiv RS, 1. junij ― V zadnjih desetletjih 19. stoletja je bil v Evropi in na Slovenskem opazen izrazit vzpon antisemitizma. Ta je bil vraščen v vse sloje slovenske družbe ne glede na ideološke ali stanovske razlike, ni pa bil tuj niti avstrijski državni upravi. O precej bizarnem primeru pričajo dokumenti iz procesa zoper Abrahama Diamanta iz leta 1887, ki so ohranjeni v fondu Državnega tožilstva v Ljubljani.

»Hudiči so usmrtili čarovnico Marino«

Arhiv RS, 1. junij ― V 17. stoletju je bilo gospostvo Hrastovec eno od središč čarovniških procesov. O procesu proti Marini Vukinec je ohranjeno izčrpno poročilo, ki ga je 20. decembra 1673 napisal krvni sodnik Volk Lovrenc Lampertič. Lampertiča je na grad Hrastovec poklical Erazem Friderik grof Herberstein, da je nadaljeval sojenje Marini, ki je bila tam od 1. decembra zaprta skupaj z možem in drugimi osumljenimi.
še novic