Odprti razpis Flux za umetnice: Blockchain Art Academy

MoTA, 4. junij ― Ste ženska ali transspolna umetnica, ki jo zanima raziskovanje revolucionarnega sveta digitalne umetnosti in blockchain tehnologije ter njenega prepleta z umetniškim trgom? Če je odgovor pritrdilen, je ta javni poziv namenjen prav vam! Za podrobnosti o prijavi si prenesite odprti razpis ali pa uporabite spodnjo povezavo do Googlovega obrazca … Veselimo se vaših prijav! ROK […] The post Odprti razpis Flux za umetnice: Blockchain Art Academy appeared first on MoTA.

O knjigi Brutalni muzeji

SEM, 4. junij ― V Vodnikovi domačiji so se dr. Tina Palaić iz SEM ter Aleksandra Gačić in dr. Rajko Muršič pogovarjali o knjigi Dana Hicksa Brutalni muzeji. Govorili so o kolonialnem nasilju, zakaj zgolj vračanje ukradenih predmetov iz zahodnih muzejev ni dovolj in dekolonializaciji muzejev. Vabimo k ogledu prispevka!

12. junij 2024: JESENIŠKO POLETJE: Osvobajanje domišljije, javno branje iz regijskih literarnih delavnic

Gornjesavski muzej Jesenice, 4. junij ― Od septembra do maja so udeleženci regijskih literarnih delavnic kreativnega pisanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti s pomočjo peresa in pod mentorstvom Barbare Korun OSVOBAJALI DOMIŠLJIJO in jo pretvarjali v avtorsko poezijo in prozo. 12. junija želijo svoje literarno ustvarjanje predstaviti širši javnosti, zato vabijo, da se jim pridružite in prisluhnete njihovi osvobojeni domišljiji. BRALI [...] The post 12. junij 2024: JESENIŠKO POLETJE: Osvobajanje domišljije, javno branje iz regijskih literarnih delavnic appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Grossmannov festival tudi v jubilejni izdaji z bogatim programom

Misli, 4. junij ― Ljutomer bo med 11. in 15. junijem gostil že 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Ta bo kot vsako leto poleg filmskega programa ponudil delavnice, javne pogovore z umetniki, zabavni program s koncerti, povorko zombijev in kulinarični progam. Letos bodo prikazali 31 dolgometražnih in 37 kratkih filmov iz 21 držav.

Galerija Photon na sejmu Photo Basel 2024

Galerija Photon, 4. junij ― Galerija Photon ponovno razstavlja na priznanem mednarodnem fotografskem sejmu Photo Basel. Galerija Photon vas vabi, da obiščete našo stojnico na sejmu Photo Basel v času Art Week Basel od 11. do 16. junija. Sejem poteka v središču mesta v Volkshaus Basel, predstavili pa bomo dela Jošta Dolinška, Roberta Kusterleta, Branka Lenarta, Boruta Peterlin and Reinerja ...

Nagrada vilenica letos empatičnemu kronistu Miljenku Jergoviću

Misli, 4. junij ― Nagrado vilenica, ki jo podeljujejo na istoimenskem literarnem festivalu v začetku septembra, bo letos prejel bosansko-hrvaški pisatelj Miljenko Jergović. Pri Društvu slovenskih pisateljev so ga razglasili na današnji novinarski konferenci in ga označili za empatičnega kronista preteklih časov. Slovenski avtor v središču festivala bo Dušan Šarotar.

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

Gorenjski muzej, 4. junij ― Renesančna dvorana z ambietom in dediščinsko avro ustvarja izjemno občutenje klasične in renesančne glasbe. Za letošnje leto smo pripravili pester in raznolik glasbeni program. Akademski glasbeniki, virtuozi na svojih inštrumentih bodo obogatili center starega mestnega jedra. Komorne zasedbe in dueti ... Read More

Državni sekretar Čelik Vidmar odprl razstavo Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke

Ministrstvo za kulturo, 4. junij ― Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je v Slovenskem etnografskem muzeju odprl razstavo Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke. Na razstavi je predstavljena bogata zbirka azijskih umetnin, ki jih je pred dobrimi sto leti mornariški oficir Ivan Skušek ml. prinesel ob vrnitvi v Ljubljano iz vojnega ujetništva na Kitajskem.

Odprtje razstave Dehteči cvet slovenske besede

Gorenjski muzej, 4. junij ― Na Poletno muzejsko noč v soboto, 15. junija 2024, vas ob 21. uri vljudno vabimo v Prešernovo hišo v Kranju na odprtje razstave DEHTEČI CVET SLOVENSKE BESEDE – ob 170. letnici smrti Josipine Turnograjske.  V kulturnem programu bo nastopila sopranistka Zala Hodnik. Razstavo ... Read More

Tako je zdaj na svetu

Odzven, 4. junij ― Prvenec Primoža Vidoviča, brodnika po rekah šansona in samospevstva, je svojstvena izkušnja: diši po časih, ko se je beseda pri nas šele začela beležiti na papir, in hkrati deluje kot kronika »zdanjih in prednjih časov«.

CEDilke, junij 2024

CED, 4. junij ― #uporabisvojglas Novosti programa Ustvarjalna Evropa * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas * Zelene prakse * RAZPISI * MEDIA usposabljanje in povezovanje * KULTURA - ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih * Priložnosti Ustvarjalna Evropa

Medijske objave o Skuškovi zbirki in razstavi Azija sredi Ljubljane na kitajski Xinhua News Agency

SEM, 4. junij ― Pred dobrimi sto leti se je mornariški oficir Ivan Skušek ml. z družino iz vojnega ujetništva na Kitajskem vrnil v Ljubljano. Domov je pripeljal bogato zbirko azijskih umetnin, ki je predstavljena na razstavi Azija sredi Ljubljani: Življenje Skuškove zbirke. Odprtje razstave je bilo v sredo, 29. maja 2024, ob 18.00, v Slovenskem etnografskem muzeju. Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2025. Razstavo je SEM pripravil v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštitutom za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu. Avtorji razstave so: vodja raziskovalnega projekta o Skuškovi zbirki doc. dr. Helena Motoh (ZRS Koper), prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik (FF UL), kustos mag. Ralf Čeplak Mencin (SEM), dr. Gerald Kozicz in Max Frühwirt (Inštitut za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu). Razstavo je svečano odprl Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar Ministrstva za kulturo RS. Na odprtju so spregovorili tudi Natalija Polenec, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, avtorji razstave, prireditev je povezoval dramski igralec Blaž Šef, za glasbeni del prireditve pa je na japonskem glasbilu koto poskrbela Nagisa Moritoki Škof. Odprtje je obiskalo več kot 200 obiskovalcev, ki so bili navdušeni nad razstavo, razstavljenimi muzealijami, novimi tehnologijami, ki so del razstave, in nad zgodbo o Skuškovi zbirki. Ob promociji razstave je SEM uspešno sodeloval z mnogimi mediji, med drugim s kitajsko tiskovno agencijo Xinhua News Agency, ki Skuškovo zbirko v SEM spremlja že od lanskega leta, ko so SEM obiskali kitajski strokovnjaki iz iz Muzeja cesarskih palač v Pekingu, ko so skupaj s slovenskimi strokovnjaki restavrirali in  katalogizirali predmete iz Skuškove zbirke. Tiskovna agencija Xinhua je napisala številna poročila za vse medije, ki so prejela široko pozornost po vsem svetu. Doslej je skupno število ogledov preseglo 5 milijonov, besedilna poročila pa je p

SLG Celje v novi sezoni s šestimi predstavami

SiGledal Novice, 4. junij ― Nova gledališka sezona Slovenskega ljudskega gledališča Celje bo raziskovala komedijo, humor in satiro ter njihov skupni vpliv na umetnost, gledališče in družbo nasploh. Slogan nove sezone bo V vsaki komediji je nekaj resnice. Premierno bo v novi sezoni, 74. zapovrstjo, predstavljenih šest uprizoritev, pet za odrasle in ena za otroke.

Jedrt Maležič: Dvoliki

MMC Knjige, 4. junij ― Po knjigah kratke proze Bojne barve in Težkomentalci, izšlih leta 2016, se pisateljica in prevajalka Jedrt Maležič z dvema ducatoma zgodb v knjigi Dvoliki približuje lastnemu Dekameronu, v prihodnosti najbrž dopolnjenemu še z novo zbirko novelet.

Trajno urejamo prostore – Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Arhiv Republike Slovenije

Ministrstvo za kulturo, 4. junij ― Arhiv Repubike Slovenije (arhiv) se bo jeseni iz Gruberjeve palače preselil v prostore na Poljanski cesti 40. V Gruberjevo palačo pa se bodo preselili uprava Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), Služba za kulturno dediščino, Služba za razvoj in Center za preventivno arheologijo.

Ambrožu Čopiju Kozinova nagrada za zaokrožen vokalni opus

Misli, 4. junij ― Skladatelj Ambrož Čopi bo danes na Društvu slovenskih skladateljev prejel stanovsko Kozinovo nagrado. Prejel jo bo za zaokroženi vokalni opus, s katerim je obogatil slovensko vokalno zakladnico. Vokalna glasba tudi sicer zavzema največji del njegovega ustvarjanja. Nagrado mu bodo izročili opoldne na društvu.

1932 Milanov Vrh – Pozimi

Stare slike (Cerknica), 4. junij ― December, kmalu po Miklavžu leta 1932. Idiličen pogled na gozdarsko in žagarsko naselje Milanov vrh; avtor slike je Mirko Klepec. Le kam se je postavil fotograf, da na sliki ni videti žage in kop lesa, pač pa le zasnežen gozd z gručo na pol lesenih delavskih hiš? Nedavno, morda zadnjo noč, je zapadel svež, moker sneg […]
še novic