23. julij 2024 ob 20. uri: Torkova kinoteka: Vzornik, mladinski film (12+), Banketna dvorana Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 16. julij ― Četrto filmsko projekcijo najemljemo mladim in seveda tudi vsem tistim, ki so jim všeč mladinski filmi. Vzornik, mladinski film ( 12+) Slovenija, Srbija, Italija, Češka, 2023, barvni, 98' režija: Nejc Gazvoda, Tomislav Zajec KRATKA VSEBINA: Maja in Jan, mama in sin, se po Majini ločitvi iz Ljubljane preselita v majhen kraj nekam na jug  Slovenije, [...] The post 23. julij 2024 ob 20. uri: Torkova kinoteka: Vzornik, mladinski film (12+), Banketna dvorana Kolpern appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Gradurina, brt

Gradurina, brt

Glave (Apparatus), 16. julij ― Zmajeva hiša 0204 in 0205: Anže se vrne z dopusta, Pižama pa doživlja resentment. Če so ti glave všeč, jih lahko podpreš in dobiš dodatno mini epizodo. Pridi se pogovarjat -> Discord: Apparatus klub Vprašaj Glave – Glave #181 Zapiski: Zmajeva hiša 0203 Poobritka pri Zmajevi hiši ni.

Festival Jazzinty letos o povezavi med glasbo in plesom

Misli, 16. julij ― V Novem mestu bosta med 12. in 17. avgustom ponovno potekala mednarodna delavnica in festival Jazzinty. Letošnja 24. izdaja bo izpostavljala povezavo med glasbo in plesom, v festivalskem delu pa bo mogoče slišati 11 koncertov, med katerimi bo tudi nastop dobitnika skladateljske nagrade jazzon Luke Zabrica.

Kako (nad)graditi neodvisne kulturne prostore?

Asociacija, 16. julij ― OPE.N (https://open.operacijagrad.net/) je naš mednarodni projekt, ki si prizadeva ustvariti pogoje za boljši podporni sistem za neodvisne kulturne prostore in poglobiti odnose umetnikov in kulturnih delavcev z lokalnimi skupnostmi in odločevalci. Da bi dosegli ta cilj, potrebujemo vaš prispevek, da bi bolje razumeli izzive in trenutne razmere neodvisnih kulturnih prostorov. Na podlagi našega dosedanjega raziskovanja … Preberi več o Kako (nad)graditi neodvisne kulturne prostore?

Mladi, kot smo nocoj

Odzven, 16. julij ― Štajerc, Mladi, kot smo nocoj, Stara domačija, Poljane, dom prelepih dni, Ostal bom muzikant, Muzika, Tehno Alfi, Floki, neskončne turneje … Vse to so lahko ključne besede za opis glasbenika, ki na pragu osemdesetih lista po knjigi z izbranimi poglavji iz svojega življenja.
EKO 9: OČI V SKALI / TRIENALE UMETNOST IN OKOLJE

EKO 9: OČI V SKALI / TRIENALE UMETNOST IN OKOLJE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 16. julij ― Od pripovedi ljudskega izročila in začetkov moderne grozljivke v literaturi in na filmu do sodobnih umetniških oblik predstavlja žanr grozljivke potencial za nagovor človeških in družbenih strahov. Z razstavo Oči v skali dajemo moč primarnemu čustvu strahu, da nas prebudi iz otopelosti do opozoril znanosti, za katere se zdi, kakor da so odpovedala. Predstavljeni umetniki in umetnice se s formo in pripovedjo odzivajo na grozečo atmosfero v naravi in družbi. Novo prizorišče trienala EKO – stari sanatorij dr. Mirka Černiča v središču Maribora – smo napolnili z umetniškimi projekti, ki skozi šok, nelagodje, grožnjo, občutek brezizhodnosti, pa tudi kritično obravnavo ponujajo priložnost za katarzo v soočenju z okoljsko krizo. Stari sanatorij, modernistična vila, obdana z vrtom, postane prispodoba za dom. Če si Zemljo zamišljamo kot naš dom, potem je to hiša, v kateri straši. Ekstremni vremenski pojavi, množična izumrtja, požari in poplave, potresi: zdi se, kakor da se planet maščuje svojim prebivalcem. Ker se iz te hiše ne da izseliti, eksorcizem pa ne pride v poštev, se moramo s temi nemirnimi duhovi naučiti živeti. Vstopamo v to vilo strahov, na ta planet groze, da bi bolje razumeli in se pogodili z duhovi, ki jih je prebudila naša prisotnost na Zemlji. Vstopite z nami. Če si upate. Oči v skali me spremljajo, me zasledujejo. Me varujejo? Obsojajo? Molčijo? Kaj razmišlja deklica v skali? Kaj je videla? Kaj je videla, da je okamenela? Kaj je morala storiti, da se je spremenila v kamen? Na severnem pobočju Prisanka v Julijskih Alpah je narava v skalo vklesala podobo dekliškega obraza. Ajdovska deklica, ujeta v skali, že tisočletja spremlja dogajanje okoli sebe. Naravni tvorbi, kamnitemu obrazu, očem v skali, je ljudsko izročilo skozi stoletja pripisovalo številne pomene. Ena izmed zgodb pripoveduje o sojenici, ki je novorojencu prerokovala, da bo postal lovec, ki bo ubil Zlatoroga in z rogovi bajeslovnega bitja obogatel. Sestre sojenice so jo za to napoved kaznovale in na

Arhitektu z Dunaja Hermannu Czechu velika avstrijska državna nagrada

Misli, 16. julij ― Arhitekt z Dunaja Hermann Czech je letošnji dobitnik velike avstrijske državne nagrade. Najvišje avstrijsko priznanje za življenjsko delo v umetnosti znaša 30.000 evrov in ga podeljujejo na priporočilo senata za umetnost. "Czech je s svojimi deli posredni naslednik Adolfa Loosa," so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisali v senatu.

Mineva sto let od rojstva sopranistke Ondine Otta Klasinc

Misli, 16. julij ― Danes mineva sto let od rojstva sopranistke Ondine Otta Klasinc. Rodila se je 16. julija 1924 v Trstu, umrla pa 14. junija 2016 v Mariboru. Bila je ena najpomembnejših opernih pevk, ki je s svojo umetniško prezenco zaznamovala ne le slovensko operno krajino 20. stoletja, pač pa očarala domala ves svet.

Na Salzburškem festivalu od zgodovine do transcendence

SiGledal Novice, 16. julij ― Z novo postavitvijo drame Slehernik Huga von Hofmannstahla se bo v petek v Salzburgu začel priznani operno-gledališki in koncertni festival Salzburger Festspiele. Že v predstavi, kot tudi na samem festivalu, ki bo potekal do konca avgusta, se bo po pisanju tujih tiskovnih agencij odražalo vse, kar je tudi značilnost vsakodnevnih novic - denar, nasilje in moška moč.

Na Salzburškem festivalu od zgodovine do transcendence

Misli, 16. julij ― Z novo postavitvijo drame Slehernik Huga von Hofmannstahla se bo v petek v Salzburgu začel priznani operno-gledališki in koncertni festival. Že v predstavi, kot tudi na samem festivalu, ki bo potekal do konca avgusta, se bo po pisanju tujih tiskovnih agencij odražalo vse, kar je tudi značilnost vsakodnevnih novic - denar, nasilje in moška moč.

1943/44 Cerknica – Ženske in nemška straža

Stare slike (Cerknica), 16. julij ― Na fotografiji so nemški vojaki in ženske iz Cerknice in okolice. Fotografija je nastala v Cerknici verjetno po kapitulaciji Italije 1943 ali 1944, lokacija je neznana. Mogoče bi kdo od Cerkničanov prepoznal lokacijo po hiši v ozadju v desnem zgornjem kotu fotografije. Na fotografiji je prepoznana žal le Angela Udovič, po domače Ablarjeva iz Zelš, … … Nadaljujte z branjem→

Izraelski vojaki so se znesli nad palestinsko pesnico Hanan Awwad

Misli, 16. julij ― Izraelski vojaki so fizično napadli palestinsko pesnico Hanan Awwad, predsednico Palestinskega centra PEN, so sporočili iz Slovenskega centra PEN. V Mednarodnem PEN so izrazili zgroženost nad brezobzirnim ustrahovanjem, poniževanjem in fizičnim nasiljem vojakov. Po njihovih besedah so to "strahopetna dejanja, ki jih ne smemo dopuščati".
še novic