ASK-LJ-2010

Fakulteta za arhitekturo, 7. december 2009 ― Vabimo študente prostovoljce k sodelovanju pri organizaciji kongresa ASK-LJ-APRIL-2010. Osnovni namen kongresov ASK je sodelovanje, izmenjava znanj in izkušenj študentov ter profesorjev z dvanajstih fakultet za arhitekturo, ki izhajajo iz držav ne...

NAMENOMA

ZEK Crew, 29. november 2009 ― We created a rainbow for Unicef’s event ‘Ni mi vseeno‘ in Kino Šiška. People wrote their names on the plaster to express their support. Photos: MinusPlusForward > Watch the ‘making of’ video

četrtek, 26.11.2009, PISNA DEDIŠČINA SAMOSTANSKIH IN CERKVENIH KNJIŽNIC V SLOVENIJI.

NUK, 28. november 2009 ― Narodna in univerzitetna knjižnica in Založba Tuma vljudno vabita na predstavitev monografije mag. Stanislava Bahorja Skriti knjižni zakladi - Pisna dediščina samostanskih in cerkvenih knjižnic v Sloveniji. Vabimo Vas, da z nami praznujete izid knjige, ki prvič v Sloveniji podaja celovit pregled rokopisov in tiskov v samostanskih knjižnicah in je plod dolgoletnih raziskav v Narodni in univerzitetni knjižnici. Hkrati bomo praznovali osnutje nove povezave založb Tuma, Meander, Grlica in Grafit v skupno podjetje Knjige itd. Ob svečanem dogodku bodo spregovorili Majda Širca, Ministrica za kulturo, Mateja Komel Snoj, ravnateljica NUK, avtor knjige Stanislav Bahor in založnica Tanja Tuma. Dogodek bosta glasbeno popestrila Marta Močnik in Janez Jocif, Capella Carniola. Knjigo bomo predstavili tudi na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu v okviru Debatne kavarne, v soboto, 28. novembra ob 15. uri.

petek, 20.11.2009, PREDSTAVITEV REZULTATOV NAGRADNEGA NATEČAJA, ZA MLADE PREVAJALCE ŠPANSKEGA JEZIKA

NUK, 23. november 2009 ― NUK, avla pred veliko čitalnico, 19. 11.5.12.2009 V Plečnikovi vitrini pred Veliko čitalnico NUK je na ogled predstavitev rezultatov nagradnega natečaja za mlade prevajalce španskega jezike v organizaciji Veleposlaništva Španije, ki je podelilo nagrade ESASI v NUK v začetku novembra. Tekmovalci so se spopadli z delom Ignacia Aldecoe, Jastreb je spletel gnezdo v kavarni. Zmagovalka natečaja je postala Tina Šilc, na drugem mestu je Sabina Adanič, na tretjem pa Kristina Kotnik. Nagrajenkam iskreno čestitamo.

petek, 13.11.2009, ROKOPISNA ZBIRKA NUK BOGATEJŠA ZA NOVO GRADIVO, POVEZANO Z ŽIVLJENJEM IN USTVARJANJEM SIMONA JENKA

NUK, 20. november 2009 ― Rokopisna zbirka NUK je prav pred kratkim postala bogatejša za nekaj novega gradiva, povezanega z življenjem in ustvarjanjem Simona Jenka. Gre za knjigo italijanske slovnice z naslovom Theoretisch-praktische Anleitung zur Erlernung der italienischen Sprache, ki je izšla leta 1823 na Dunaju. V priloženem spremnem dopisu lahko preberemo, da je bil zadnji lastnik knjige doma iz Novega mesta. Omenjeno slovnico je pred desetletji kupil v antikvariatu v Ljubljani, ko je opazil na prvem listu napis: »Andreas Petik posodil S. Jenkotu«. Preveril je in se prepričal, da je bil Petik (oz. Petek) dejansko pesnikov sošolec. Sledilo je zanimivo in dragoceno odkritje: v knjigi je našel rokopis nedokončane epske pesmi brez naslova, ki ga je nedvomno napisala Jenkova roka. Pesnikov priimek najdemo zapisan s svinčnikom tudi na koncu knjige. Poleg tega se je na zadnji strani preganjenega lista s pesmijo ohranil še kratek zapis o rimskem pesniku Marcialu (Marcus Valerius Martialis) v italijanskem jeziku. Italijanskega (in francoskega) jezika se je Jenko učil pri stricu, frančiškanskemu patru Nikolaju, profesorju na novomeški gimnaziji, ki jo je Jenko obiskoval v letih od 1847 do 1853. Tudi zato in predvsem glede na značilnost pisave lahko z gotovostjo trdimo, da je Jenkov tudi italijanski zapis.

petek, 13.11.2009, V ZALOŽBI ZRC SAZU IZŠLA KNJIGA SREČKO KOSOVEL: IZ ZAPUŠČINE: PESMI, NEOBJAVLJENE V ZBRANEM DELU.

NUK, 20. november 2009 ― V založbi Inštituta za literaturo in literarne vede ZRC SAZU je ravnokar izšla knjiga Srečko Kosovel: Iz zapuščine: pesmi, neobjavljene v Zbranem delu. Kot že naslov pove, je v obsežni Kosovelovi literarni zapuščini, ki jo hrani Rokopisna zbirka NUK, ostalo še precej neobjavljenih pesmi, ki jih je urednik tokratne izdaje, dr. Marjan Dolgan, po dolgotrajnem in natančnem pregledu pripravil za natis. S tem je končno na ogled celoten pesniški opus enega najbolj kvalitetnih slovenskih pesnikov. Novo objavljena dela, razvrščena večinoma po motiviki, vsekakor pomembno zaokrožujejo pesnikov opus in kažejo tipične značilnosti Kosovelovega ustvarjalnega poetičnega procesa.
še novic