sreda, 24.3.2010, SLOVENSKI NAROD – PRVI SLOVENSKI DNEVNIK

NUK, 25. marec 2010 ― V digitalni obliki na portalu dLib.si najdete prvi slovenski dnevnik Slovenski narod (1868-1943), katerega urednik je bil nekaj časa celo Josip Jurčič. Večina vsebine je politično obarvana, saj govori o raznih političnih dogodkih pri nas in po svetu - dogajanja na bojišču, novice z različnih front, pomembne odločitve politikov na visokih mestih.

sreda, 24. marec, "MED INDIJANCE" - 90 LETNICA ROJSTVA DR. BRANISLAVE SUŠNIK

NUK, 25. marec 2010 ― Marca 2010 bi 90 let praznovala antropologinja dr. Branislava Sušnik (1920-1996), ki je svoje strokovno delovanje posvetila preučevanju paragvajskih Indijancev. Izobrazbo iz zgodovine in prazgodovine je pridobila na univerzah v Ljubljani, na Dunaju in v Rimu, leta 1945 pa je zaradi političnih vzrokov zapustila domovino in se po letu 1951 ustalila v Paragvaju. Do svoje smrti je v Asunciónu vodila etnografski muzej, zapustila neverjetno bibliografijo predvsem antropoloških študij, njen moto pa je bil ves čas: »Na teren, med Indijance!« Razstavo, ki govori o njenem življenju in delu, je pripravila Helena Janežič (vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj meja RS).

torek, 16.3.2010, RAZSTAVA OB 100. LETNICI ROJSTVA SKLADATELJA MARJANA LIPOVŠKA

NUK, 16. marec 2010 ― Osrednja pozornost razstave bo usmerjena v glasbeno dejavnost skladatelja, pianista, organizatorja, učitelja, prevajalca…, čigar 100. letnico rojstva praznujemo v letu 2010. Razstava bo skušala odgovoriti na vprašanje, ali je bil skladatelj Marijan Lipovšek vizionar v slovenski kulturi? Če da – kakšna je vrednost njegovega dela danes, kako ga je vrednotila preteklost in kaj bi lahko pomenilo za prihodnost? Za predstavitev življenja in vsestransko pomembnega dela bo uporabljeno gradivo NUK-a ter zvočni in video posnetki nacionalne RTV ustanove. Organizatorja razstave NUK in Festival Ljubljana
še novic