Nova arhitektura za novo UGM

Nova arhitektura za novo UGM

UGM, 6. april 2010 ― UGM s ponosom predstavlja zmagovalce in nagrajence javnega mednarodnega natečaja za novo Umetnostno galerijo Maribor, ki sta jih razglasili Mestna občina Maribor in sedemčlanska komisija pod okriljem Mednarodne zveze arhitektov. Na razpis je prispelo več kot 200 predlogov iz celega sveta.

sreda, 24.3.2010, SLOVENSKI NAROD – PRVI SLOVENSKI DNEVNIK

NUK, 25. marec 2010 ― V digitalni obliki na portalu dLib.si najdete prvi slovenski dnevnik Slovenski narod (1868-1943), katerega urednik je bil nekaj časa celo Josip Jurčič. Večina vsebine je politično obarvana, saj govori o raznih političnih dogodkih pri nas in po svetu - dogajanja na bojišču, novice z različnih front, pomembne odločitve politikov na visokih mestih.

sreda, 24. marec, "MED INDIJANCE" - 90 LETNICA ROJSTVA DR. BRANISLAVE SUŠNIK

NUK, 25. marec 2010 ― Marca 2010 bi 90 let praznovala antropologinja dr. Branislava Sušnik (1920-1996), ki je svoje strokovno delovanje posvetila preučevanju paragvajskih Indijancev. Izobrazbo iz zgodovine in prazgodovine je pridobila na univerzah v Ljubljani, na Dunaju in v Rimu, leta 1945 pa je zaradi političnih vzrokov zapustila domovino in se po letu 1951 ustalila v Paragvaju. Do svoje smrti je v Asunciónu vodila etnografski muzej, zapustila neverjetno bibliografijo predvsem antropoloških študij, njen moto pa je bil ves čas: »Na teren, med Indijance!« Razstavo, ki govori o njenem življenju in delu, je pripravila Helena Janežič (vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj meja RS).

torek, 16.3.2010, RAZSTAVA OB 100. LETNICI ROJSTVA SKLADATELJA MARJANA LIPOVŠKA

NUK, 16. marec 2010 ― Osrednja pozornost razstave bo usmerjena v glasbeno dejavnost skladatelja, pianista, organizatorja, učitelja, prevajalca…, čigar 100. letnico rojstva praznujemo v letu 2010. Razstava bo skušala odgovoriti na vprašanje, ali je bil skladatelj Marijan Lipovšek vizionar v slovenski kulturi? Če da – kakšna je vrednost njegovega dela danes, kako ga je vrednotila preteklost in kaj bi lahko pomenilo za prihodnost? Za predstavitev življenja in vsestransko pomembnega dela bo uporabljeno gradivo NUK-a ter zvočni in video posnetki nacionalne RTV ustanove. Organizatorja razstave NUK in Festival Ljubljana
še novic