Jaz in Kehlmann

Jaz in Kehlmann

Airbeletrina, 18. maj 2010 ― Prebudil sem se, ko je na vrata kupeja potrkal sprevodnik. Da mu naj pokažem karto. Da moram prestopiti v Zidanem Mostu. Če sem slišal? Ja, sem zagodrnjal, ja. Mukoma sem se dvignil. Zleknjen sem bil čez tri sedeže, v kupeju sem bil zaenkrat še sam, bolel me je hrbet, imel sem trd vrat. V sanje so se mi trdovratno vrivali zvoki vozečega vlaka, glasovi s hodnika in najave s peronov; kot da to ne bi bilo dovolj, mi je na želodcu obležal občutek dolžnosti, vztrajna preganjavica. Pa eden od romanov, nominiranih za kresnika.

88. Art Directors Club

UGM, 13. maj 2010 ― Razstava predstavlja zmagovalna dela svetovnega natečaja za izbor kreativnih oblikovalskih rešitev za leto 2009, ki ga vsako leto organizira Art Directors Club s sedežem v New Yorku.

Pozor hud Ples!

Zavod En-Knap, 7. maj 2010 ― Dokumentarni odrski dogodek Pozor hud Ples! vas na didaktičen način popelje do vprašanj o identiteti gibalnega izraza, iskanju vzgibov za umetniško delo, odkriva skrivnosti kompozicijskih struktur in vloge moškega v svetu plesa. Obenem odpira možnosti, da pobližje spoznate člane mednarodne plesne skupine in poskrbi, da boste v dobri uri prodrli v ozadje zgodovine neke umetniške prakse ter se spomnili njenih presežkov.

Stkan iz neodločnosti

Airbeletrina, 4. maj 2010 ― Zagonentno se je lotiti recenzije dela, katerega glavna značilnost je popolna razdrobljenost, neskončna mnogoobraznost. Naj torej za začetek hvaležno natrosim nekaj gotovih dejstev. Ob izzidu leta 1999 je Naravni roman prevzel tako bralsko kot kritiško kliko rodne Bolgarije. Odtlej je bil preveden v najmanj sedem jezikov, kritiki so ga mazilili širom zahodne poloble, njegov avtor pa se hvali, da je količina raznih tekstov, interpretacij in akademskih raziskav romana na evropskih univerzah že zdavnaj presegla njegov obseg.

četrtek, 29.4.2010, PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE, DR. DANILO TÜRK, ODLIKOVAL Z ZLATIM REDOM ZA ZASLUGE BIVŠEGA RAVNATELJA NUK (1976-80), DR. BRANKA BERČIČA.

NUK, 29. april 2010 ― Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk v ponedeljek, 26.4.2010, odlikoval z zlatim redom za zasluge bivšega ravnatelja NUK (1976-80) dr. Branka Berčiča. Odlikovanje je dr. Berčič prejel za življenjsko delo na področju bibliotekarstva in literarne zgodovine.
še novic