torek, 15.3.2011, RATIONALE DIVINORUM OFFICIORUM, Nova pridobitev NUK

NUK, 15. marec 2011 ― Fond raritet Narodne in univerzitetne knjižnice je bogatejši za novo dragoceno knjigo: gre za inkunabulo Rationale divinorum officiorum, natisnjeno v Benetkah leta 1487. Pisec tega večkrat izdanega liturgičnega priročnika je bil eden najpomembnejših srednjeveških kanonskih avtorjev Guillelmus Duranti, ki naj bi sodeloval tudi s papežem Gregorjem X. Inkunabula je lepo ohranjena, posebej zanimiva je njena originalna vezava v rdeče usnje z lesenimi platnicami ter ohranjenimi kovinskimi elementi in sponkami. Tiskar je besedilo okrasil z značilnimi beneškimi tiskanimi inicialami. Vsebina knjige je v celoti rubricirana z rdečim črnilom, rubrikator pa je tudi dopisal nekatere manjkajoče iniciale. Knjigi je priložen krajši rokopisni tekst v italijanskem jeziku , ki obsega osem strani. Izredno redko še naletimo na podobne prvotiske, ki imajo izkazano za našo nacionalno kulturo posebej zanimivo provenienco. Iz ročno zapisanega pojasnila v knjigi lahko razberemo, da jo je njen tedanji lastnik furlanskega rodu Alberto de Bertis leta 1705 podaril samostanu očetov kapucinov v Gradišču (Padri Capucini di Gradisca), ki se nahaja na slovenskem jezikovnem področju, tik ob današnji meji z Italijo. Njena kasnejša usoda je bolj nejasna – ker vemo, da so se knjige posameznih redov pogosto selile iz samostana v samostan, lahko najbrž domnevamo, da se je omenjena knjiga znašla nekje v knjižnici kapucinskega samostana v Križu pri Vipavi ali še verjetneje v Krškem. Eden zadnjih lastnikov knjige je bil namreč slikar in kasnejši direktor Posavskega muzeja v Brežicah, Franjo Stiplovšek, ki je na prvi strani tudi vtisnil svoj monogram.
Nagrade

Nagrade

Mestno gledališče Ptuj, 23. februar 2011 ― Međunarodni festival komornog teatra "Zlatni Lav" 2018 (19.)Nataša Barbara Gračner je na Mednarodnem festivalu komornega gledališča v Umagu prejela festivalski grand prix za predstavo Kraljica mati (Regina Madre). Predstava je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj in Gledališča Koper.
Nagrade

Nagrade

Mestno gledališče Ptuj, 23. februar 2011 ― 53. Borštnikovo srečanjeBorštnikova nagrada za glasboBranko Rožman za glasbo v predstavah Naš razred v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana, Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Visoška kronika SNG Drama Ljubljana.Branko Rožman razume glasbo in celotno zvočno podobo kot aktiven in živ element gledališkega dogodka. Premišljeno izbira ustrezne glasbene postopke in jih subtilno, a prezentno vpleta v uprizoritve. V Našem razredu in Visoški kroniki petje in igranje na klasične ali ljudske inštrumente avtonomno postavi v učinkovit dialog z igro. Tako aktivno soustvarja atmosfere, ritem in vsebinske poudarke, nemalokrat pa s svojim umetniškim prispevkom postavlja temelj igralskim kreacijam in razširja polje soigre.Borštnikova nagrada za igroIgralski kolektiv v predstavi Naš razred v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana.Igralski ansambel Prešernovega gledališča Kranj z dvema gostoma v Našem razredu nastopi kot senzibilen in izvedbeno discipliniran kolektivni igralski organizem. Kot takšen omogoča in dopolnjuje natančno orkestrirano odrsko celoto, v kateri noben posameznik tudi v najmanjšem trenutku ne izgubi svojega mesta. Sinhronizirano vzpostavijo kompleksno odrsko fresko skupnosti, ki utripajoč v usodi posameznih zgodovinskih slik razpada, subtilno prenašajo brutalnost in kaotičnost sveta, utelešajo raznolike vloge in jih komentirajo. Ob tekoče vodeni skupni pripovedi prepričajo tudi z izdelanimi podobami posameznih likov, ki se pretresljivo zapišejo v spomin gledalcev.Borštnikova nagrada za najboljšo režijoNina Rajić Kranjac za režijo predstave Naš razred v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana.Nina Rajić Kranjac se režije vsebinsko in strukturno kompleksne dramske epopeje Naš razred loti suvereno, drzno in celostno. S prepletanjem in plastenjem različnih uprizoritvenih posto
še novic