petek, 22.4.2011, FOTOGRAFIJE FRANA KRAŠOVCA: ŠTIRJE LETNI ČASI

NUK, 22. april 2011 ― V Kartografski in slikovni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice smo prejeli v dar fotografije enega najvidnejših slovenskih fotografov, ki je deloval pred drugo svetovno vojno - Frana Krašovca (1892-1969). Fotografije nam je podarila Narodna galerija. Okrog 1 000 črnobelih fotografij enakega formata (14 x 9,4 cm), sistematično urejenih in oštevilčenih, je razdeljenih v štiri sklope, za katere na podlagi motivike domnevamo, da spadajo v ciklus Štirje letni časi , ki ga je Fran Krašovec ustvarjal v petdesetih letih 20. stoletja. Približno dve tretjini fotografij je iz njegovega zadnjega ustvarjalnega obdobja, kjer je skozi objektiv na impresiven način v ptičji perspektivi podajal vedute mesta Ljubljane, zagotovo pa vsaj ena tretjina, po motiviki raznolikih fotografij, pripada zgodnejšemu ustvarjalnemu obdobju, ki jih je avtor premišljeno vključil v predstavitev posameznih letnih časov. Fran Krašovec se je s fotografijo ukvarjal že pred prvo svetovno vojno. Njegova ustvarjalna pot je vodila po vseh sodobnih tokovih v fotografiji. V začetku je sledil smeri pikturializma, se motivno poglabljal tako v naravo kot kasneje v človeka ter fotografiral vsakdanje objekte. Za svoja dela je prejel številne nagrade ter večino svojih fotografij objavljal v tedanjem periodičnem tisku (Mladika, Jutro, Življenje in svet itn.). Celotni fotografski opus Frana Krašovca bomo javnosti predstavili v obliki virtualnih razstav, ki se bodo vrstile čez vse leto, in sicer ob prihodu vsakega letnega časa posebej. Začenjamo z 250 fotografijami pomladi, ki si jih lahko ogledate TUKAJ .

sreda, 20.4.2011, ZGODOVINA KNJIGE IN BRALNA KULTURA NA SLOVENSKEM (OD NJENIH ZAČETKOV DO DANES)

NUK, 19. april 2011 ― V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani pripravljamo v letu 2011 cikel večernih predavanj in pogovorov s skupnim naslovom Zgodovina knjige in bralna kultura na Slovenskem (od njenih začetkov do danes) . Posamezni večeri bodo obravnavali specifična področja vezana na zgodovinske avtorje; knjižne vsebine in tematike; knjižno formo, produkcijo in založništvo; branje in bralne navade Slovencev; ter druge fenomene iz zgodovine medijev in pisne kulturne dediščine pri nas v obdobju od srednjega veka do moderne dobe. S tem se bo oblikoval širši interdisciplinarni spekter dognanj, ki bodo povezala in na novo oblikovala dosedanja razmišljanja in raziskovanja vezana na omenjena področja. K poslušanju vabimo profesorje in študente, raziskovalce in vse, ki jih skriti svet besede še posebej zanima.

petek, 15.4.2011, NAGRADA KRESNIK: 20 LET SODOBNEGA SLOVENSKEGA ROMANA (16. JUNIJ-17. JULIJ 2011)

NUK, 15. april 2011 ― 20 let nagrade Kresnik, ki jo od leta 1991 podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman leta, je zagotovo tehtno izhodišče za razmislek o stanju, možnostih in razvoju sodobnega slovenskega romana, kot tudi o pomenu in teži literarnih nagrad, ki naj bi v poplavi literature odbrale in izpostavile tisto, kar ustreza najvišjim literarnoumetniškim merilom. Razstava predstavlja nagrajene romane in njihove avtorje ter letošnje nominirance.

LUI vabi

Fakulteta za arhitekturo, 11. april 2011 ― Ljubljanski univerzitetni inkubator in Kiberpipa vas vabita Vecer za inovativne in podjetne, katerega osrednja tema bodo Silicijeva dolina, Stanford, razvoj in financiranje podjetij v Združenih državah Amerike, povezovanje ZDA in Slovenije in še m...

Dobrodelni koncert – Darilo za življenje

Glasbena mladina, 4. april 2011 ― Glasbena mladina Slovenije, Ustanova za novo pediatrično kliniko v Ljubljani in Televizija Slovenija smo pripravili dobrodelni koncert, na katerem smo zbirali sredstva za aparat za spremljanje življenjskih funkcij pri bolnih otrocih, ki jim v anesteziji opravljajo pregled z magnetno resonanco. Koncert je bil predvajan v soboto, 11. maja na 1. programu nacionalne televizije ter v […]

ponedeljek, 4.4.2011, PODPISAN SPORAZUM O SODELOVANJU MED NUB BIH IN NUK

NUK, 4. april 2011 ― Direktor Narodne in univerzitetne knjižnice Bosne in Hercegovine dr. Ismet Ovčina ter ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice Mateja Komel Snoj sta s podpisom Sporazuma o sodelovanju nadgradila večletne tesne odnose med obema knjižnicama. Sporazum predvideva nadaljnjo redno izmenjavo relevantnih gradiv kot tudi izmenjavo strokovnjakov in izkušenj, zlasti s področij digitalizacije in informacijske infrastrukture.
še novic