Marko A. Kovačič

UGM, 22. november 2011 ― Marko A. Kovačič se v svetlobni instalaciji Prometejeve iskre ukvarja z vprašanjem reciklaže. Avtor se v svoji umetniški praksi tudi sicer osredotoča na problematiko smeti v sodobni potoršniški družbi.

Mednarodni muzejski dan 2014

MAO, 21. november 2011 ― MAO se že tradicionalno pridružuje Mednarodnemu muzejskemu dnevu in brezplačno odpira svoja vrata za obiskovalce. Obiščite razstavo Svetloba kot barva, udeležite se vodstva kustosa in si oglejte kratke arhitekturne filme mladih ustvarjalcev. Brezplačen vstop!

BIO 50 na Tednu oblikovanja v Milanu

MAO, 20. november 2011 ― BIO 50, 24. bienale oblikovanja, je kot partner Z33 povabljen k sodelovanju pri programu Debate & Povabila. Pogovore o prihodnosti oblikovanja bo vodil Jan Boelen, kustos BIO 50, Z33 pa bo v debatah o prihodnosti oblikovanja gostil tudi mentorja BIO 50 Rianne Makkink in Alda Bakkerja. Pogovor bo v četrtek, 10. 4. ob 10.00. Od 11.30 dalje pa se lahko pridružite udeležencem BIO 50 na neformalnem druženju.

Kratki filmi: Vsaka hiša ima svojo zgodbo

MAO, 20. november 2011 ― V petek je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekala razglasitev nagrajencev natečaja in premierno predvajanje nagrajenih kratkih filmov učencev, dijakov in študentov, ki so se odzvali na filmski natečaj ob razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem.

Miklošičev park

MAO, 19. november 2011 ― V mesecu aprilu, mesecu krajinske arhitekture, se bomo z doc. dr. Bredo Mihelič sprehodili po Miklošičevem parku. Trg pred sodnijsko palačo, prvotno simbolično poimenovan Slovenski trg, je dala urediti ljubljanska mestna občina leta 1899 arhitektu Maksu Fabianiju. Ob razlagi bomo spoznali, kako ga je Fabiani prvotno zasnoval in kako se je skozi leta spreminjal.

Železniški mostovi v Ljubljani

MAO, 19. november 2011 ― Z Mladenom Bogićem, dolgoletnim ravnateljem Železniškega muzeja Slovenskih železnic, si bomo ogledali nekaj izbranih železniških mostov v Ljubljani, spoznali njihovo zgodovino in se seznanili s časom gradnje prvih železniških mostov na Slovenskem.

Trst: Zgodovina, razvoj mesta, njegova umetnost

MAO, 18. november 2011 ― Umetnostni zgodovinar in kritik prof. dr. Peter Krečič bo v predavanju ob 19.00 orisal zgodovino, razvoj mesta in umetnost Trsta. Trst obravnava od njegovih začetkov v prazgodovini, mimo antičnega, srednjeveškega in novoveškega Trsta, vse do najnovejše, ne vselej najbolj prijazne zgodovine. K temu je treba dodati urbanistični in arhitekturni razvoj od začetkov do danes. Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem .

Uokvirjeni pogledi

MAO, 17. november 2011 ― Na ustvarjalnici bomo lovili poglede v okvir. Ugotavljali bomo, kaj in kako vidi fotograf. Kako izbere motiv? Potovali bomo od miniaturnih okvirjev – diapozitivov, paspartujev do velikih okvirjev in odkrivali zgodbe, ki se skrivajo v (uokvirjenih) fotografskih podobah.

Katarina Metelko: Svetloba kot barva

MAO, 17. november 2011 ― Po razstavi Svetloba kot barva bo vodila Katarina Metelko, umetnostna zgodovinarka in sodelavka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Predstavila bo razstavo pregleda obarvane in barvne fotografske produkcije na slovenskih tleh od začetkov sredi 19. stoletja do leta 1945.

FOURWEAR

ZEK Crew, 16. november 2011 ― Fourwear is a new street wear shop in Ljubljana, so we hung a net of clothing hangers on the exterior walls. Photos: Lucijan Kranjc

Igor Sapač: Arhitektura 19. stoletja

MAO, 16. november 2011 ― Zadnji dan razstave Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem se bomo po njej sprehodili v družbi kustosa razstave dr. Igorja Sapača, arhitekta in konservatorja. Razkril nam bo svoje večletno raziskovanje arhitekture tega stoletja, izpostavil izjemno kompleksno problematiko tega obdobja in nam razstavo podrobneje predstavil.

Za meščanskimi zidovi

MAO, 16. november 2011 ― Po vsej Evropi so še v 19. stoletju imeli pomembno vlogo cehi, kjer so se mizarji lahko učili obrtnih veščin. S prehodom iz ročne v strojno proizvodnjo pa je njihov poklic usihal. Na zadnji ustvarjalnici ob razstavi Arhitektura 19. stoletja bomo opremili miniaturno sobo z miniaturnim pohištvom iz 19. stoletja. V navdih in pomoč nam bo pop-up knjiga, slikovna postavljanka hiše iz tega obdobja.
še novic