Sodobna kitajska poezija (Ljubljana: Center za slovensko književnost, 2011)

Sodobna kitajska poezija (Ljubljana: Center za slovensko književnost, 2011)

Airbeletrina, 28. maj 2012 ― Kdor bo vzel ta izbor v roke zgolj zato, ker bi si želel malo oddahniti od sodobne slovenske poezije »večnosti v mehurčku« in prebrati kaj povsem drugačnega, svežega, takorekoč antipodskega, bo razočaran. Dobil bo namreč večnost. V mehurčku. Pri tem svoje odigra globalizacija, četudi je najbrž res, da je ta vsaj v začetku potekala v obratni smeri, kot smo je danes vajeni, z Vzhoda sem, mi pa jim zdaj njihovo lastno, na površini minimalistično poetiko, ki sugerira težke premike duševnih tektonskih plošč, serviramo kot nekaj univerzalnega (našega). Mogoče pa je seveda tudi, da se odgovor skriva v izboru – od daleč je to težko reči.
Plave talige kot vezni člen prekmurske pokrajine, filma, revolucije in ideologije

Plave talige kot vezni člen prekmurske pokrajine, filma, revolucije in ideologije

Airbeletrina, 24. maj 2012 ― Branko Šömen je znan kot vsestranski avtor, ki je od vsega začetka deloval na prepletanju različnih področij. Tako ni znan samo po svojih pesniških zbirkah (Lipov bog, Razpadanje, Prekmurski rokopisi, Tujina, Šepetanje mravelj, Moške ikre), avtobiografsko zasnovani trilogiji za mladino (Med v laseh, Gledališče pod smrekami, Hoja po vodi) in romanih (Rdeči smeh, Skregan s pametjo, Peti letni čas, Panonsko morje), temveč se je odlikoval tudi kot pisec filmskih kritik in scenarijev (Poslednja postaja, Let mrtve ptice, Veselo gostüvanje). Zato ni čudno, da tudi njegov zadnji roman Plave talige služi kot preplet avtobiografskih elementov, ki so zaznamovali pisateljevo mladost in pripeljali do prvih poizkusov ustvarjanja znotraj filmske industrije.

Mala dvorana

Zavod En-Knap, 23. maj 2012 ― Obnovljena Mala dvorana se nahaja v kletnih prostorih Španskih borcev in sprejme približno 60 obiskovalcev. Primerna je za scensko manj zahtevne kulturne prireditve, manjše gledališke predstave, koncerte manjših glasbenih zasedb, projekcije, predavanja, performanse, seminarje, delavnice in drugo. Dostop do male dvorane je po zunanjih stopnicah (pred glavnim vhodom levo) navzdol, skozi kletni vhod in levo (črni vhod). TEHNIČNE...

Velika dvorana

Zavod En-Knap, 23. maj 2012 ― Velika dvorana Španskih borcev je primerna za široko paleto kulturnih in komercialnih dejavnosti, kot so plesne in gledališke predstave, koncerti, tiskovne konference večjega formata, predavanja, predstavitve izdelkov in drugo. Sprejme 360 obiskovalcev in je primerna tudi za scensko zahtevnejše prireditve. Pred vhodom v veliko dvorano se nahaja točilni pult, ki omogoča pogostitev obiskovalcev. Dodaten točilni pult, ki se pri najemu dvorane lahko odpre po dogovoru,...

Knjiga priznanj: Goran Vojnović

Airbeletrina, 22. maj 2012 ― Goran Vojnović je režiser, pisatelj, kolumnist, kresnikov in Prešernov nagrajenec ter avtor najbolje prodajanega slovenskega romana zadnjih let. Uspešnici Čefurji raus! je sledil roman Jugoslavija, moja dežela, s katerim je dokazal, da prvenec ni bil le srečno naključje. Malokomu je s »pritiskom drugega romana« uspelo opraviti tako elegantno. Sicer pa Vojnović, guru psihologije Balkana, najbolje ruši mit o pregovorni lenosti Balkancev. Pisati kolumne in romane ter ob tem snemati film, se sliši preveč, kar bi en sam človek sploh zmogel. Da prehiteva čas, je dokazal tudi pri izpolnjevanju spodnjega vprašalnika. Odgovore je poslal, še preden bi večina sploh prebrala vprašanja. In ja, očitno je duhovit kar tako, spontano.
še novic