Ekipa kustosov: BIO 50: 3, 2, 1 ...TEST

MAO, 7. oktober 2012 ― Prvi voden ogled po razstavi BIO 50: 3, 2, 1 ... TEST bo izvedla ekipa kustosov Jan Boelen, Maja Vardjan in Cvetka Požar. Maratonski voden ogled se začne ob 11.00 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, nadaljuje ob 13.00 v Moderni galeriji ter ob 14.00 v Galeriji Jakopič.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

MAO, 7. oktober 2012 ― Ali veš, da so tudi na terasah nebotičnikov lahko sočno zeleni vrtovi in da tam lahko celo domujejo čebele? Pokukali bomo v laboratorij na prostem, spoznali rastline od semena do plodu, izdelali miniaturni vrtiček in si skupaj z Leonoro Jakovljević, soustvarjalko skupine Spoznaj svojo hrano na BIO 50, pripravili kaj slastnega – ne le za oči.

Evropski Clean IT predlog

dataoko, 6. oktober 2012 ― Preprost “wordcloud” dokumenta. Priporočam da po-googlate za “clean it”, če želite izvedeti več. Oglejmo si še nekaj asociacij iz dokumenta. Naštete besede se v dokumentu največkrat pojavljajo ob izbrani besedi, v prvem primeru “Internet”. Večji kot je font, večja je asociacija. Users – uporabniki, to smo mi. Companies – podjetja ; kar je, kot vidimo […]

Vabilo k prijavam na seminar Bližnjica do sodobnega plesa in gledališča giba

Zavod En-Knap, 4. oktober 2012 ― V okviru kulturne vzgoje bo Zavod EN-KNAP konec aprila prihodnje leto organiziral tudi izobraževanje pedagoških delavcev z naslovom Bližnjica do sodobnega plesa in gledališča giba v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zavodom RS za šolstvo. Program izobraževanja je v Katalogu programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Kaseta in turneja ‘Tiho’

Dan D, 2. oktober 2012 ― Jesenko klubsko turnejo ‘Tiho’ bomo pospremili z izidom nosilca zvoka, ki je v današnjih časih vse prej kot običajen. Na novo preoblečenim pesmim boste namreč lahko prisluhnili le s pomočjo kasetofona, saj ne bodo izšle na nobenem drugem fonogramu! Na kaseti se nahajajo predrugačene izvedbe sedmih že znanih uspešnic ter tri nove skladbe, ki jih [...]

Program otvoritvenega tedna

MAO, 2. oktober 2012 ― Otvoritev Bienala oblikovanja bo zaznamoval niz dogodkov, vključno s podelitvijo nagrad in otvoritvijo BIO 50, pogovorom, dogodki skupin BIO 50 in bogato mrežo dejavnosti po mestu. Pridružite se nam pri praznovanju 50. obletnice, ki želi preseči dosedanje dojemanje tovrstnih dogodkov!

Kratki filmi BIO 50

MAO, 2. oktober 2012 ― Pozor, mladi filmarji, stari od 15 do 30 let, še do nedelje imate čas, da v kratki film ujamete svoj pogled na teme BIO, ki se najbolj dotikajo javnega prostora ter vsakdana posameznika. Naj postanejo vaš navdih! Natečaj smo pripravili v sodelovanju z MMC RTV in ob podpori Ministrstva za infrastrukturo ter JP Vodovod-Kanalizacija.

“Teater”

Zavod En-Knap, 1. oktober 2012 ― Rojstvo perspektive v italijanskem slikarstvu 15. stoletja ni nepovezano s političnimi dejavniki. Umetnostna zgodovina nam je pokazala, da prva stopnja pri konstruiranju perspektive ni bila definicija točke izginevanja, pač pa definicija uokvirjanja. Slikarji so nam z njo dali »uokvirjen« in »urejen« pogled na svet.

Prenašamo energijo - BIO 50

MAO, 25. september 2012 ― Še do nedelje je na ogled razstava najboljših fotografij, ki so bile izbrane v okviru mednarodnega Instagram fotografskega natečaja, ki ga je organiziral MAO in družba ELES, d. o. o. Izbor fotografij, ki tematizirajo prenos energije z različnih gledišč, je na ogled v ljubljanski Mestni hiši. Brezplačno.
Pismo Jamesu ali Kako mi je modernizem stopil v glavo

Pismo Jamesu ali Kako mi je modernizem stopil v glavo

Zauberberg (Aljoša Harlamov), 22. september 2012 ― Tole sodi bolj med (pol-)literarne kuriozitete, pa vseeno. Moj prispevek za AirBeletrino, ki oznanja (slavi) izid knjige izbranih Joyceovih pisem Nori Barnacle (Študentska založba, 2012): klik. Moja draga Nora Pravkar sem pojedel svojo polnočno večerjo, ki mi ni niti malo teknila. Ko sem bil skoraj že na polovici, sem ugotovil, da jem s prsti. Slabo mi je postalo, tako kot mi je sinoči. Izredno sem nesrečen. Oprosti mi zaradi tega groznega peresa in tega strašnega papirja. Morda sem ti nocoj zadal bol s tistim, kar sem rekel, toda gotovo je bolje, da veš, kako mislim o večini stvari. Moj razum zavrača celotni sedanji družbeni red in krščanstvo - dom, splošno priznane vrline, življenjske razrede in religiozne doktrine. (Pismo z dne 29. avgusta 1904. James Joyce: Pisma Nori. Študentska založba 2012, stran 17. Prevod: Tina Mahkota.) In ja, po daljših, bloganja prostih "počitnicah" se vračam.  Joyce has left the buidilng. Prihaja Proust.

OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost) (23.10.2012 20:00)

Španski borci, 21. september 2012 ― Skupina EnKnapGroup se z "vizualno mojstrovino", kot so predstavo Iztoka Kovača označili tuji kritiki, po odmevnih gostovanjih v Karlsruheju, Oldenburgu, Zagrebu in Berlinu ter pred nadaljevanjem evropske turneje vrača na domači oder! Predstava koreografsko razstavi in analizira izjemno kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet (1921), ter ga nato rekonstruira in vizualizira. Poleg petih plesalcev EnKnapGroup Kovač v predstavo vključi še osem glasbenikov ansambla Festine pod vodstvom...

Vabilo k prijavam na 4. plesno nacionalo

Zavod En-Knap, 21. september 2012 ― EN-KNAP in Španski borci v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenijo vabimo vse ustvarjalke in ustvarjalce v sodobnem ples k prijavam na četrto plesno NACIONALO, ki bo potekala v soboto, 27. oktobra 2012 v Španskih borcih v Ljubljani. Rok prijav: 10. 10. (podaljšan!)
še novic