Ne morem vam ponuditi ničesar razen lastne zmede

Ne morem vam ponuditi ničesar razen lastne zmede

Airbeletrina, 23. november 2012 ― Program pravkar minulega Ljubljanskega filmskega festivala je ljubljanski publiki premierno prinesel tudi ekranizacijo enega izmed najbolj branih romanov dvajsetega stoletja in enega izmed stebrov ameriške mitologije o svobodi – Na cesti Jacka Kerouaca. Walter Salles, ki je pred leti v Motoristovem dnevniku dokumentiral, kako je iz astmatičnega Ernesta nastal Che Guevara, nam letos ponuja pripoved o tem, kako je iz depresivnega Jean-Louisa nastal Jack.

Teden družin

MAO, 22. november 2012 ― V Tednu družin, ki poteka od 15. do 22. 5., bomo družinam omogočili brezplačen vstop na razstavo Svetloba kot barva. V nedeljo bo ob 11.00 vodil po razstavi kustos dr. Primož Lampič, ob 11.00 in 16.00 pa bomo vrteli kratke filme mladih ustvarjalcev na temo arhitekture 19. stoletja. Pripravljene bomo imeli tudi igrice za otroke in družine. V sredo, 21.5. vabimo na brezplačno uro Male šole arhitekture.

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE ZA OTROKE V SLG CELJE

SLG Celje, 21. november 2012 ― Pripravite otrokom nekoliko drugačen rojstni dan in jih pripeljite na praznovanje v Slovensko ljudsko gledališče Celje. Slavljenca in njegove prijatelje bomo popeljali v magični svet gledališča in jim razkrili kakšno drobno gledališko skrivnost. Potek praznovanja rojstnega dne v SLG Celje -    Slavljenca in prijatelje pričakamo v preddverju gledališča in jih pozdravimo.-    Najprej se ustavimo v Veliki dvorani, kjer predstavimo gledališče in poklice v njem. Praznovanje lahko obišče maskerka SLG Celje in slavljenca namaže v gledališko masko, da otroci dobijo občutek za gledališko transformacijo ali nas obišče garderoberka in z otroki se skupaj odpravimo v fundus, kjer pogledamo kostume in otroke podrobneje seznanimo z gledališko kostumografijo ali praznovanje obišče kdo izmed scenskih delavcev ter pove, kako obsežno je njihovo delo in kako poteka ali nas obišče kdo izmed igralcev, prebere kakšno pravljico ali pesem in odgovarja na vprašanja otrok.   -    Sprehodimo se po poteh ustvarjalcev in si ogledamo zaodrje ter druge prostore, ki so skriti očem obiskovalcev.-    Po dogovoru s starši se lahko otroci v zgornjem preddverju okrepčajo (za pribor, prigrizek in pijačo poskrbijo starši).-    Ob koncu se bogatejši za lepe spomine poslovimo.Pomembne informacije -    Starši pokličejo gospo Jernejo Volfand (03 4264 214 ali jerneja.volfand@slg-ce.si) in se dogovorijo za termin.-    Slavljenec lahko povabi največ 10 prijateljev.-    Praznovanje rojstnega dne lahko organiziramo med delavniki, traja pa lahko največ 2 uri.-    Prisoten mora biti vsaj eden od staršev.-    Praznovanje in predstavitev gledališča prilagodimo starosti otrok.-    Cena vstopnice za praznovanje (starši slavljenca jih prevzamejo pred praznovanjem) je 6 EUR na otroka.

Dejan Vončina: Svetloba kot barva

MAO, 20. november 2012 ― Po fotografski razstavi Svetloba kot barva bo v nedeljo vodil Dejan Vončina. Področji njegovega raziskovanja sta dokumentarna fotografija druge svetovne vojne v Sloveniji in portreti doslej še neraziskanih fotografov in fotografinj.

Uokvirjeni pogled

MAO, 20. november 2012 ― Na ustvarjalnici bomo lovili poglede v okvir. Ugotavljali bomo, kaj in kako vidi fotograf. Kako izbere motiv? Potovali bomo od miniaturnih okvirjev – diapozitivov, paspartujev do velikih okvirjev in odkrivali zgodbe, ki se skrivajo v (uokvirjenih) fotografskih podobah.

Nedokončana Slovenija

MAO, 18. november 2012 ― Pogovor, ki ga pripravlja spletni arhitekturni portal Architectuul v sodelovanju z MAO, bo ob 19.00 predstavil slovensko arhitekturno produkcijo zadnjih stotih let. Na pogovoru bodo sodelovali Matevž Čelik (MAO), Peter Krečič, Miha Dešman (DANS arhitekti), Miha Turšič (KSEVT) in Jurij Krpan (Galerija Kapelica), pogovor bo moderiral Boštjan Bugarič (Architectuul).

Primož Lampič: Svetloba kot barva

MAO, 17. november 2012 ― Ne zamudite še zadnje priložnosti za ogled razstave! Zadnji dan bo razstavo Svetloba kot barva podrobneje predstavil kustos dr. Primož Lampič, muzejski svetnik na oddelku za fotografijo v MAO. Spoznali bomo koncept razstave, izbor in vpogled v zgodovino obarvane in barvne fotografske produkcije na Slovenskem.
Staroverstvo na Krasu

Staroverstvo na Krasu

Natečaj Kraška hiša, 15. november 2012 ― Ko govorimo o bogati mitologiji, najpogosteje pomislimo na Rimljane, Grke, morda celo Skandinavce. Le redki pomislijo na Slovane in njihovo mitologijo, ki je ravno tako izjemno bogata in slikovita, le manj poznana. Del te mitologije nam bo na zaključni prireditvi NKH 2012 20. 11. 2012 v Mladinskem hotelu v Pliskovici predstavil Boris Čok, avtor knjige V siju mesečine - Ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice, ki je letos izšla v sklopu zbirke STUDIA MYTHOLOGICA SLAVICA - SUPPLEMENTA. Za natančnejši opis knjige in njene vsebine kliknite tu.Predavatelj bo na zaključni prireditvi šel še korak dlje in staroverstvo na našem področju povezal tudi s kamnoseškimi ornamenti in figurami. Del katerih so mladi ustvarjalci upodabljali v svojih delih že od prvega leta natečaja. Vsebina in pomen posameznih simbolov bo za večino zagotovo presenetljiva, zato se nam v torek zagotovo obeta prava poslastica pred podelitvijo nagrad in priznanj. Zato ponovno toplo vabljeni vsi zainteresirani!Po pred

BIO 50: Zdaj

MAO, 15. november 2012 ― Zaključuje se razpis za program BIO 50: ZDAJ, vzporedni program razstav, predavanj, predstavitev in dogodkov vseh formatov, ki so povezani s širokim spektrom oblikovalskih aktivnosti. K sodelovanju vabimo vse posameznike, oblikovalce, kustose, izobraževalne in kulturne ustanove, trgovine in podjetja, ki bi želeli med letošnjim 24. bienalom oblikovanja obogatiti dogajanje v Ljubljani.

Gibljive sličice

MAO, 13. november 2012 ― Na razstavi Svetloba kot barva si bomo poleg fotografij, ki so uspele ujeti gibanje, ogledali še zanimive projekcijske naprave od laterne magike preko kinematografov in diaprojektorjev. Nato pa bomo v ustvarjalnici izdelali različne optične igrače, s katerimi bodo naši risani liki, polni domišljije, oživeli. Za otroke od 5. do 12. leta.

Urša Kosmač Marc: Svetloba kot barva

MAO, 13. november 2012 ― V nedeljo bo fotografsko razstavo Svetloba kot barva predstavila mag. Urša Kosmač Marc. Pod mentorskim vodstvom dr. Primoža Lampiča, kustosa razstave, je leta 2007 magistrirala na Filozofski fakulteti s temo Vloga fotografije v slovenski likovni umetnosti od začetkov do druge svetovne vojne.
še novic