ABIRO Arhitektura

MAO, 17. marec 2013 ― Z ustanoviteljema ABIRO-ja, Matejem Blenkušem in Milošem Florijančičem  ter arhitektom Jurijem Sadarjem, grafičnim oblikovalcem Boštjanom Botasom Kendo in fotografom Miranom Kambičem se bomo pogovarjali o arhitekturi, ki je narejena, da traja. Objavljena je v novi knjigi ABIRO Arhitektura, ki je izšla v založbi MAO.
Zasebno življenje Karla Marxa

Zasebno življenje Karla Marxa

Zgodovina je kul, 16. marec 2013 ― Poročilo nekega pruskega agenta obveščevalne službe: Šef te stranke [komunistov] je Karl Marx; podšefi so Friedrich Engels v Manchestru; Freiligrath in Wolff (imenovan Lupus) v Londonu; Heine v Parizu; Weydemeyer […]
Diskretni šarm birokracije

Diskretni šarm birokracije

Airbeletrina, 15. marec 2013 ― Piše se leto 2013 in slovenska intelektualna skupnost po dobrih desetih letih naraščanja trenda izseljevanja najbolj usposobljenih kadrov še vedno ni pripravljena povsem razumeti, da ima težave z begom možganov. Doktorski študij na slovenskih univerzah je že leta plačljiv, medtem ko njegova kvaliteta in namembnost ostajata vprašljivi, in vprašanje, kaj točno bi mladega človeka, ki mu izobrazba predstavlja določeno vrednoto in ki bi ga na dolgi rok zanimalo (p)ostati del akademske skupnosti, pripravilo do tega, da bi se odločil doktorirati na kateri izmed slovenskih univerz, ponuja enostaven, a ne preveč razveseljujoč odgovor – nič, razen morebitnih osebnostnih šibkosti, kot sta neprilagodljivost in hromeč strah pred spremembo.

Svetovi drugih v mestni knjižnici - zgodbe

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 15. marec 2013 ― Kako se bomo zmenili za temo pisanja?Skuhali bomo ričet.Čimbolj počasi, vsak dan po malem.  Zgodbe v tej spletni knjižici so nastale na delavnici skupinskega pisanja proze Svetovi drugih, ki je potekala 12. in 13. marca 2013 v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani v organizaciji Borze znanja.    Zakaj Svetovi drugih? Ker je za skupinsko pisanje bolj kot tvoja nadarjenost ali
Privatizacija kulture v Sloveniji?

Privatizacija kulture v Sloveniji?

Airbeletrina, 15. marec 2013 ― Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je v času prejšnje vlade predlagalo, da bi kultura prodajala samo sebe – umetniki in kulturni delavci naj bi prodali, kolikor le lahko na svetovnem trgu in tako financirali svoje dejavnosti z veliko manj državne podpore. Namig te trditve je, da bi imeli najboljši umetniki in ustvarjalni profesionalci visokokakovostne izdelke, ki bi jim omogočali, da se z njimi preživljajo, medtem ko bi jih slabši umetniki (praviloma) težko dohajali. Tovrsten kapitalistični pristop k umetnosti lahko deluje – in tudi zares deluje – v tujini. Ali bi lahko deloval tudi pri Slovencih in v Sloveniji?

Bazar, miška, anonimka, voda

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 14. marec 2013 ― Slovenski arhivi smo se 12. marca 2013 predstavili v Cankarjevem domu na že petem Kulturnem bazarju. Prireditev se tako v strokovni kot v širši javnosti vse bolj uveljavlja kot osrednja predstavitev kulture. Letos se je v Ljubljani predstavilo več kot 200 kulturnih ustanov iz vse Slovenije, ki je na razstavnih prostorih predstavilo svojo bogato ponudbo […]

Filmska recenzija: Mama

MMC Gledamo, 14. marec 2013 ― Obstaja skoraj neskončno število stvari, ki bi se jih človek lahko bal. Ampak, sodeč po novejši ponudbi grozljivk, na svetu ni hujšega, kot so voščeno bledi otroci, duhovi, ki jih obsedajo, in vešče.

George Orwell: Pot v Wigan (odlomek)

Airbeletrina, 14. marec 2013 ― V zbirki Beletrina Študentske založbe je nedavno izšlo novo delo Georga Orwella, ki nosi naslov Pot v Wigan. V njem Orwell pripoveduje o času, ki ga je preživel med brezposelnim delavstvom v severnoangleških revirjih, kjer je skušal priti do dna revščini in domisliti sistem, ki bi bil do vseh pravičen. Dokopal se je do svoje oblike socializma. Aktualno branje za današnje čase.

Nova stran revije KnjižnicaObveščamo vas, da je bi

Knjižnica Postojna, 14. marec 2013 ― Nova stran revije Knjižnica Obveščamo vas, da je bila postavljena novega stran revije knjižnica, ki bo sedaj delovala v okviru spletne strani ZBDS. Dostopna je na: http://www.zbds-zveza.si/?q=node9/1 Po starih digitaliziranih številkah in e-izvodih lahko za enkrat še vedno brskate na stari spletni strani. V naslednjih mesecih načrtujemo tudi prenos baze e-izvodov in popolno ukinitev stare spletne strani: http://www.zbds-zveza.si/?q=node9/1

David Bowie: The Next Day

MMC Poslušamo, 13. marec 2013 ― David Bowie je izdal nov, petindvajseti album v svoji impresivni, skoraj petdesetletni glasbeni karieri. In že na začetku bom prekinil ugibanja ali morebitne dvome – album The Next Day je preprosto . . .
Večno vračanje enakega

Večno vračanje enakega

Airbeletrina, 13. marec 2013 ― Osrednji lik Snojevega romana Balkan Sobranie je fant brez imena, pisateljev alter ego, ki študira slovenščino, se navdušuje nad Ocvirkom ter se kot pravi izobraženec znajde tudi pred svojevrstno življenjsko dilemo: pobegniti ali ostati. Njegov poskus iskanja azila v Avstriji je res nekoliko nezrel, zato pa tudi splava po vodi in fantu ne ostane drugega, kot da poslušno odpotuje do Bileće in se tam udinja kot vojak.

4. seja predsedstva ZKDS 7. marca 2013

ZKDS, 12. marec 2013 ― Četrta seja Predsedstva ZKD Slovenije je bila v četrtek, 7. marca 2013 ob 10. uri v sejni sobi na Štefanovi 5 v Ljubljani, na sedežu zveze. Dnevni red: 1. Potrditev zapisa 3. seje predsedstva 2. Razprava o dokumentu Javna vlaganja v kulturo v slovenskih občinah (neuraden naslov dokumenta, ki ga pripravlja JSKD) 3. Razprava o osnutkih Nacionalnega kulturnega programa 2013-2016 in osnutka sprememb in dopolnitev Zakona o ugotavljanju javnega interesa v kulturi 4. Priprava redne seje konference ZKD Slovenije v letu 2013: razprava o osnutku dopolnitev besedila statuta ZKD Slovenije, zaključni račun 2012, morebitne kadrovske dopolnitve organov ZKDS 5. Predlog podelitev priznanj ZKD Slovenije 6. Slučajnosti ZAPIS četrte seje Predsedstva Zveze kulturnih društve Slovenije v mandatu 2012 – 2017 Seja je bila v četrtek, 7. marca 2013 v prostorih Zveze na Štefanovi 5 v Ljubljani, Začela se je ob 10.30 in končala ob 13.20 uri. Sklical jo je predsednik Jože Osterman, ki jo je tudi vodil. PRISOTNI:
Kraljevina Norveška v očeh trpeče Slovenke: doživljajski spis

Kraljevina Norveška v očeh trpeče Slovenke: doživljajski spis

Airbeletrina, 12. marec 2013 ― »Veš, majhen narod smo,« reče in žličko potopi v kapučino, z največjo natančnostjo spenjen tako, da se na površini oblikuje silhueta ljubke smrečice. S tem sklene moje poizvedovanje o narodni duši Norvežanov, se skloni nad svoj Klassenkampen in odpre na strani s člankom, ki je opremljen s fotografijo Jeana-Martina Charcota. Medtem ko skupaj z drugimi gosti srkam kavo, pripravljeno iz najodličnejših zrn in vzgojeno z največjo korporativno ljubeznijo, razmišljam o problemu majhnosti.
še novic