Knjiga priznanj: Matevž Luzar

Knjiga priznanj: Matevž Luzar

Airbeletrina, 11. april 2013 ― Režiser in scenarist Matevž Luzar (1981) bržkone ne potrebuje obširne predstavitve. Njegov, zaenkrat s petimi domačimi Vesnami (med drugim nagrada občinstva in Vesna za scenarij) nagrajeni celovečerec Srečen za umret trenutno uspešno hara po domačih kinematografih, nabirajoč si za celega cekrčka zadovoljnega gledalstva in navdušenih kritik. Mednarodno večkrat nagrajeni Luzar je za prvo večjo filmsko evforijo poskrbel leta 2008, ko se je njegov kratki film Vučko prebil do nominacije za študentskega oskarja Ameriške filmske akademije. Kakšen pravi najbrž sledi kmalu. Avtor sam, še bolj pa trenutek v katerem se nahaja, sta nadvse primerna za to, da se, sicer literarni Knjigi priznanj, prvič pridruži njena seksi, v filmski trak odeta sestra dvojčica.

Repertoar Ultima Vez (26.5.2013 10:00)

Španski borci, 11. april 2013 ― Udeleženci bodo pod vodstvom Eduarda Torroje, asistenta Wima Vandekeybusa, raziskovali energetični Vandekeybusov koreografski vokabular preko dela/vaj na tleh, dela v paru in s kontaktom ter predstavitvijo giba kot »gledališkega dejanja« namesto opredeljevanja giba kot zgolj »tehnike«. Delavnica bo obravnavala specifične elemente repertoarja plesne skupine Ultima Vez.

Najava gostovanj predstave OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost) - maj-november 2013

Zavod En-Knap, 11. april 2013 ― NAPOVEDUJEMO 3. junij 2013, Zagreb, Hrvaška (MSU-Gorgona, Tjedan suvremenog plesa) 21. in 22. avgust 2013, Berlin, Nemčija (HAU1, Tanz im August) 10. oktober Ljubljana, Slovenija (Španski borci) 20. oktober 2013, Bratislava, Slovaška (Nova Scena, Bratislava In Movement)  29. in 30.oktober: Bern, Švica (Dampfzentrale, Festival Culturescapes) 12. november: Chur, Švica (Theater Chur, Festival Culturescapes) 14....
Tagorejevo življenje, o njem vam pripovedujem

Tagorejevo življenje, o njem vam pripovedujem

Airbeletrina, 10. april 2013 ― Izkušnje v zahodnem svetu, kjer sem spoznal velikansko moč denarja in organizirane propagande – ki vsepovsod delujeta pod zaščito kamuflaže, ustvarjata ozračje nezaupanja, plahosti, odpora –, so globoko vame vsadile spoznanje, da je prava le resnica uma in duha; nikdar ne more priti od zunaj. Svoboden je le tisti, ki ljubi svobodo in jo z veseljem deli z drugimi. Kdor si želi sužnjev, se mora z verigo prikleniti nanje; kdor se z zidovi ločuje od drugih, gradi zidove okoli svoje svobode; kdor ne zaupa svobodi drugih, izgubi moralno pravico do nje. Prej ali slej zaide v mreže telesne ali moralne podložnosti.

Mala šola arhitekture za otroke v šolskem letu 2014/15

MAO, 10. april 2013 ― Mala šola arhitekture vabi nadobudne in vedoželjne ustvarjalce!  Skozi šolo otroci postanejo pravi arhitekti, saj spoznavajo arhitekturo z različnih vidikov. Preučujejo jo skozi čutila, raziskujejo svetlobo, odtenke barv in materiale, rišejo in sestavljajo, se družijo in zabavajo. Vabljeni tudi na posamezen obisk ob sredah ob 16.45!

Oblikovanje zvoka, dramaturgija zvoka ter video in film (25.5.2013 15:30)

Španski borci, 9. april 2013 ― Dolgoletna sodelavka kultnega flamskega koreografa Wima Vandekeybusa bo v okviru 20 LET EN-KNAP vodila delavnico ter predstavila, kako ustvarja z zvokom in glasbo v odnosu do slike in filmske naracije, posebej z plesnim videom. Izseki filmov, analiza kratkih sekvenc in praktičen prikaz obdelave in manipulacije zvoka bodo slušateljem dali širšo perspektivo o možnosti kreativne rabe zvoka v filmskem mediju. Charo bo predstavila tudi svoje izkušnje s skupnim ustvarjanjem z Vandekeybusom...
Literarni svet je strašen in smešen obenem.

Literarni svet je strašen in smešen obenem.

Airbeletrina, 9. april 2013 ― »Sprva se B počuti hvaležnega, polaskanega. Zatem začuti grozo. Nenadoma dojame, da je nemogoče, da bi A prebral knjigo v času med dnem, ko jo je založba poslala kritikom, in dnem, ko je izšla recenzija v časopisu: knjiga, poslana v četrtek, glede na to, kako deluje pošta v Španiji, v najboljšem primeru prispe v ponedeljek. Prva možnost, ki se je B domisli, je, da je A napisal recenzijo, ne da bi prebral knjigo, vendar to misel hitro zavrže.
Poskus zajezitve narave in spomina

Poskus zajezitve narave in spomina

Airbeletrina, 9. april 2013 ― Max Rudolf Frisch (1911–1991), ob Friedrichu Dürrenmattu ne le najvplivnejši švicarski avtor, ampak tudi eden najpomembnejših pisateljev nemškega govornega področja druge polovice prejšnjega stoletja, je svojo pisateljsko ost usmerjal v bivanjsko stisko sodobnega človeka, njegovega odnosa do sebe in odnosa med spoloma. Iskanje identitete, vprašanja krivde, nedolžnosti ter odgovornosti, ki so zaznamovala svet po Nietzschejevi likvidaciji Boga ob nastopu 20. stoletja, so glavni motor njegovih del.
še novic