Vodna učna pot Krašnja

Kamra.si, 24. julij 2013 ― V Krašnji je vodovod od leta 1962, zajetje pa je v Žirovšah. Pred tem so uporabljali vodo iz studencev, korit in potokov. Redki so si iz svojih studencev napeljali vodovod v hišo. Pri sami poti so omenjene tudi zanimivosti naravne in kulturne dediščine, ki so ob vodi ali njeni bližini.

Srednjeveški tlakovci na Slovenskem

Kamra.si, 24. julij 2013 ― Bera srednjeveških tlakovcev je pri nas glede na sosednje pokrajine dokaj pičla. Nemara prav zaradi tega posamični primerki, ki so se v letih nabrali po depojih in muzejskih zbirkah, pač niso bili, razen redkih izjem, deležni kakšne večje pozornosti.

Človeka nikar ...

Kamra.si, 24. julij 2013 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Policijsko veteransko društvo Sever Maribor - Odbor Ptuj in Muzej slovenske policije vabijo na odprtje razstave Človeka nikar ... aktivnosti slovenske policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo.

Mogočne stene

Kamra.si, 24. julij 2013 ― V spomin na veliko ime slovenskega himalajizma Nejca Zaplotnika Vas Gorenjski muzej vljudno vabi na odprtje razstave Mogočne stene, Vrhunski uspehi slovenskih alpinistov v Himalaji. Avtorici razstave sta Jelena Justin in mag. Monika Rogelj. Razstava bo v Mestni hiši v Kranju na ogled od 6. junija do 9. septembra 2013.

Praznujte z nami petletko

Kamra.si, 24. julij 2013 ― V petek, 14. junija, od 16. ure dalje vas vabimo na praznovanje petletke Mestne knjižnice Ljubljana na Stritarjevo ulico v Ljubljani, kjer se bo odvijal pester kulturni program ter koncerta, ki ju ne gre zamuditi. S poezijo preoblečeno v glasbo, nam bosta postregla Katja Šulc in Matevž Šalehar – Hamo & Tribute to love!

Otvoritev razstave Kulturna dediščina Celja

Kamra.si, 24. julij 2013 ― Avtor fotografske razstave Franci Horvat je alpinistični popotnik, ki se že več let udejstvuje kot samostojni kulturni ustvarjalec na področju fotografije. Največji delež v njegovem ustvarjalnem opusu predstavljajo motivi iz narave. Otvoritev: petek, 21. junij, ob 18:00.

Zbirka razglednic z motivi prve svetovne vojne

Kamra.si, 24. julij 2013 ― Razglednice z motivi prve svetovne vojne predstavljajo pomemben del zbirke starih razglednic, ki jo hrani kustodiat za starejšo zgodovino Gorenjskega muzeja. Večina razglednic v zbirki je izšla v letih 1915 in 1916, nekaj jih je iz serije razglednic z naslovom Vojska v slikah. Veliko pa je tudi fotografij, ki so jih poslikali vojaki in častniki za svoj spomin in so jih kot razglednice pošiljali svojim prijateljem in domačim.

Druga svetovna vojna

Kamra.si, 24. julij 2013 ― Dvajseto stoletje je bilo tudi za Gorenjsko stoletje skrajnosti, stoletje vzponov in zdrsov. Za Slovence je bilo tako zmagovito kot izredno razpeto v divjih spopadih, ki dosežejo vrh v totalitarni eksploziji druge svetovne vojne – po Sloveniji divjajo fašizem, nacionalsocializem in stalinizem/titoizem. Razstava bo v Mestni hiši v Kranju na ogled od 11. julija do 2. septembra 2013.
miha ha: Ena zgodba z lisičko

miha ha: Ena zgodba z lisičko

Stripburger, 24. julij 2013 ― miha ha: Ena zgodba z lisičko  whitevalleys.blogspot.com Odprtje: torek, 30. julij 2013, ob 20.00Zadnji Trnfest?, KUD France Prešeren, Ljubljana Miha Hančič, ki se podpisuje z miha ha, je mlajši stripovski avtor, ilustrator, likovni pedagog in skejter. S stripovsko knjižico Obiskje diplomiral na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Samostojno je razstavljal v MC Kotlovnica v Kamniku in Lični hiši v Ajdovščini, dve njegovi deli sta bili uvrščeni na lanski Bienale slovenske ilustracije, sodeloval pa je še pri projektu Naslednji k tabli!,ki sta ga sproducirala Stripburger in CUK Kino Šiška. Stripe objavlja v Stripburgerju, v reviji Spika in v reviji študentov računalništva in informatike. Sodeluje tudi pri razstavnem projektu Poslednja vžigalicalatvijske stripovske revije Kuš!, ki bo novembra letos na ogled v CUK Kino Šiška. V svojem ustvarjanju se osredotoča na posamezna občutja, ki jih skozi zgodbo poskuša vzbuditi tudi v bralcu. Glavni lik njegovega stripa Obiskje veličasten, prijazen in tih velikan, ki zaradi svoje velikosti nekako ločeno, rahlo odtujeno, predvsem pa neopaženo prebiva med nami. Avtor svoj navdih črpa tudi iz okolice in tako je Kamnik s svojo arhitekturo postal del zgodbe. Zgodbo, ki je v dveh delih, združujejo prav posebni prehodi: 'haiku' stripi. Skoraj poetični vložki so postavljeni v pripoved kot mejniki oziroma razgledne točke, ob katerih se bralec ustavi in vsrkava 'razgled'. miha ha se, ko ni na skejtu (njegove vratolomije si lahko ogledate na Youtubu pod mihancic), najbolje počuti v družbi svinčnikov in črnih barvic. Z njimi ustvarja tihe lirične risarske pripovedi, ki razkrivajo njegove domišljijski in miselni svet. Nadejamo se, da bo v začetku prihodnjega leta pri Stripburgerju izšel tudi prvi 'legalni' ministrip Mihe Hančiča. Razstava v Klubski sobi bo na ogled do 31. avgusta 2013.
Zoé Thouron: Zoelandija

Zoé Thouron: Zoelandija

Stripburger, 24. julij 2013 ― ZoéThouron: Zoelandija   zoethouron.blogspot.com Odprtje: torek, 30. julij 2013, ob 20.00 Zadnji Trnfest?, KUD France Prešeren, Ljubljana Zoé Thouron (Nancy, 1989) je leta 2011 zaključila študij 'podobe in naracije' na ESAL Épinal-Metz. Po študiju je začela aktivno objavljati v časopisih in revijah. Sočasno se je soočala z indiferentnostjo založniškega sveta, od katerega je le redko prejela kakšen odgovor. Med čakanjem na kakšne znake življenja je neutrudno risala, risala in risala. Najbolj jo je navduševalo risati 'neumne' živali v različnih vsakdanjih situacijah. Zamrznjenje vsakdanjih situacij z risbo je za avtorico stvar iskrenosti. S sliko stremi prikazati duh gibanja in lik v njegovi značilni pozi. Kljub rabi barv je njeno glavno izrazno sredstvo linija. Sprehaja se med ilustracijo in stripom, nekatera njena dela segajo tudi na področje novinarstva ali likovnega poročanja. Leta 2010 je dva meseca sledila arheologom na terenskem delu: raziskovanju bivšega taborišča iz II. svetovne vojne. V svoji stripovski reportaži skozi didaktične risbe opisuje njihovo delo. Leto kasneje je podoben projekt realizirala v časopisni redakciji. Sledila je vsem korakom ustvarjanja časopisa, raziskovala način dela novinarjev in kdo le-ti sploh so. Potem se je zopet vrnila k 'neumnim' psom in galebom, ki se ji še vedno zdijo najbolj zanimivi. Na tokratni razstavi si bomo lahko ogledali dela, ki so najbolj značilna za avtoričino ustvarjanje, prikazujejo njen risarski duh, ustvarjalni postopek in teme. Razstava v Galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 5. avgusta 2013. V sodelovanju z MJC Lillebonne.

Umrla je Jasmin Petan Malahovsky

MMC Drugo, 24. julij 2013 ― Umrla je dolgoletna urednica Antene in predsednica društva slovensko-škotskega prijateljstva Jasmin Petan Malahovsky, ki si je zadnja leta prizadevala kulturno in turistično približati Slovenijo in . . .

O Sovi

Radio Študent, 24. julij 2013 ― Minilo je slabe tri mesece od kar je veterinar Jože Črnko v Martijancih v Prekmurju našel mladiča lesne sove. Sovin mladič je ali padel ali pa bil v maniri desetega brata izgnan iz gnezda v golo eksistencialno stanje. Tam so ga pričakale vrane. Mladiči lesne sove sicer začno hitro zapuščati gnezdo in takrat lahko, čeprav še ne letijo, poskačejo na tla. Od vrane napaden mladič je bil tik pred smrtjo, danes pa prešerno leta po odprtih zračnih prostorih. Črnko je namreč sovo včeraj zvečer spustil nazaj v naravo. Govorili smo s Jožetom Črnkom.

Parade, protesti in shodi

Radio Študent, 24. julij 2013 ― V Riu de Janeiru, kjer ob prisotnosti papeža Frančiška poteka svetovno srečanje katoliške mladine, je zaradi okvare razpadel sistem podzemne železnice. Med množicami romarjev, ki so skušali priti do plaže Copacabana, kjer se je zvečer uradno začel Svetovni dan mladih, je zato izbruhnil kaos. Potem ko so morali zaradi težav z elektriko za kaki dve uri zapreti dve liniji podzemne železnice, so romarji preplavili avtobuse in taksije. Na Copacabano jih je kljub temu uspelo priti 400.000. Poleg tega papeža niso pričakali le navdušeni verniki, temveč tudi protestniki, ki so izkoristili medijsko prisotnost za nadaljevanje demonstracij proti preveliki javni porabi v Braziliji. Za papežev obisk bo šlo namreč iz državne blagajne 53 milijonov dolarjev. Med protestniki in policisti je pred predsedniško palačo, kjer je potekal uradni sprejem papeža, izbruhnilo nasilje. „Projekt zadnja priložnost“ Nemcem ponuja 25.000 evrov za kakršnokoli informacijo, ki bi za zapahe spravila še poslednje nacistične

ŠAT - The best of stand-up serialke

Radio Študent, 24. julij 2013 ― http://old.radiostudent.si/article.php?sid=10096: "V tokratnem ŠAT-u se boste lahko naposlušali politično nekorektnih izjav že slišanih, kot tudi v bodoče predstvaljenih StanUperjev: George Carlin, Chris Rock, Lewis Black, John Stuart, Rowan Atkinson in seveda še koga če se nam bo javil do 21.30 ure. To je to, prvi četrtek v novembru pa Doug Stanhope, znan predvsem po pijansko perverzno avanturističnih zgodbah... Na posluh, na 89.3 Mhz... "

Življenje za debelimi zidovi Celovške 166

Radio Študent, 24. julij 2013 ― Zeitgeist o nečloveških razmerah in sovražnosti okolja v katerem so se znašli 'prisilni prebivalci'... o neobčutljivem birokratskem kolesju, ki te ljudi, še posebej počasi in nerazumno premleva... *Fotografija: Sejdija Asani z družino pred Azilnim domom Vič Foto: Nina Krajčinović/Delo

Sofinanciranje javnih kulturnih programov 2014-2017

Asociacija, 24. julij 2013 ― Na Društvu Asociacija smo kljub počitniškemu času s pozornostjo spremljali in prebrali objavo javnega razpisa za sofinanciranje javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2014-2017. Predvsem zaradi tega, ker je od njega neposredno odvisno veliko naših članov, pa tudi, ker nas je zanimalo kakšna bo morebitna nova politika ministrstva glede razpisov za nevladne organizacije v kulturi. Ob objavi Javnega [...]
še novic