Half Japanese – Perfect

Koridor, 9. april 2016 ― Kultni Half Japanese še kar vztrajajo. Perfect je njihov petnajsti studijski album. Ustanovni član Jad Fair pa ne daje nobenih indikacij, da bi z ustvarjanjem kmalu prenehal. Na sceni so namreč že skoraj štirideset let in izdajajo albume skorajda redno vsakih nekaj let, z nekoliko daljšim premorom po letu 2001 izdanem albumu Hello.   Vse […] The post Half Japanese – Perfect appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Giant³ Sand: Intimno slovo legend puščavske americane

Giant³ Sand: Intimno slovo legend puščavske americane

RockOnNet, 9. april 2016 ― Gospod Howe Gelb je posebnež, glasbeni ekscentrik, morda so ga tri decenije dela z zasedbo Giant Send malce ukrotile, izklesale v bolj umirjenega človeka, izklesale v prepoznavnega glasbenika, je pa obenem tudi človek, ki s prijaznostjo in nežaljivim humorjem ter eklektično umirjenostjo, predvsem pa bogatim repertoarjem in ogromno kilometrino povsem naravno prikliče v srce spoštljivost
V Šentjakobskem gledališču bodo spomnili na svojo 95-letno zgodovino

V Šentjakobskem gledališču bodo spomnili na svojo 95-letno zgodovino

Misli, 9. april 2016 ― V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo drevi odprli razstavo ob 95-letnici delovanja Neskončna igra in na tradicionalni Harlekinski noči podelili nagrade za vidnejše dosežke v zadnji sezoni. Z razstavo bo repertoarno gledališče abonmajskega tipa, ki združuje ljubiteljske igralce in profesionalne gledališke ustvarjalce, spomnilo na prehojeno pot.
Zygmunt Bauman v Ljubljani

Zygmunt Bauman v Ljubljani

SEM, 9. april 2016 ― V sredo, 11. maja 2016, ob 14.30 uri bo v Slovenskem etnografskem muzeju (upravna hiša SEM)  srečanje in pogovor z Zygmuntom Baumanom ob izidu slovenskega prevoda Baumanove Postmoderne etike (izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani). Prof. Zygmunt Bauman je eden največjih še živečih mislecev, klasik sociološke in filozofske misli 20. stoletja. Med njegovimi številnimi in najnovejšimi deli so Collateral Damage (v slovenskem prevodu Kolaternalna škoda, 2013), Does the richness of the few benefit us all?, 2013, State of Crisis (s Carlom Bordonijem, 2014), Practices of Selfhood, 2015. Postmoderna etika v prevodu Urbana Tarmana izhaja ob drugem obisku profesorja Baumana v Ljubljani. V tokratnem pogovoru z gosti Lilie Chouliaraki, Mojco Pajnik in Levom Kreftom ter moderatorko, urednico slovenskega prevoda Ksenijo Vidmar Horvat se bo dotaknil vprašanja prihodnosti evropske humanosti in temeljev moralnosti evropskega človeka. Posebni del razprave bo posvečen najnovejši begunski krizi in odnosu politika-etika v 21. stoletju. To je tudi tema njegove najnovejše knjige Strangers at our doors. Dogodek organizira programska skupina Družbena pogodba v 21. stoletju, v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem ter Znanstveno založbo in Znanstvenim inštitutom Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Kontakt: dr. Ksenija Vidmar Horvat, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljaniksenija.vidmar@ff.uni-lj.si
Slovenski dnevi knjigi v Ljubljani letos prevetreni v podzemlje

Slovenski dnevi knjigi v Ljubljani letos prevetreni v podzemlje

Misli, 9. april 2016 ― Slovenski dnevi knjige bodo po vsej Sloveniji potekali med 18. in 23. aprilom. Kar nekaj novosti obeta ljubljanska izdaja, v kateri bodo organizatorji pod krovno temo podzemlje postavili v ospredje neslišno in nevidno. Večjo vlogo bodo pri dnevih dobili nevidni člani družbe, prvič bodo organizirana predavanja, zagnali so tudi spletno stran.

Do začetka Tedna ljubiteljske kulture je še mesec dni

ZKDS, 9. april 2016 ― Morda se je še včeraj zdelo, da je do sredine maja, ko se začne našTeden ljubiteljske kulture, še veliko časa. A ga ni! Pravočasna prijava bo med drugim olajšala plačilo uporabe glasbenih  del, kajti SAZAS je sklenil, da bo podprl naš Teden. Tudi dejstvo, da s prijavo vašo pri8reditev naredite za medije in druge zainteresirane opaznejšo, nikakor ni za odmet. Pohitite torej! se_mesec_dni_do_tretjega_tedna_ljubiteljske_kulture.docx Dokument:  se_mesec_dni_do_tretjega_tedna_ljubiteljske_kulture.docx Kategorija:  Splošno Datum:  sobota, 9 April, 2016 Kraj:  Ljubljana
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. april 2016 ― Pri novomeški založbi Goga so izdali knjigo z eseji iz antropologije hrane Svetlane Slapšak z naslovom Kuhinja z razgledom in pesmi sarajevskega pesnika Ahmeda Burića Vrata raja. Pri KUD Logos je izšlo delo Jana Ciglenečkega Pozabljeni temenos - Ontologija in eshatologija v arhaični grški misli, pri Mladinski knjigi pa 12. knjiga Kapitana Gatnika.

Zaključuje se 46. teden slovenske drame

SiGledal Novice, 9. april 2016 ― V Prešernovem gledališču Kranj se bo drevi s podelitvijo nagrad zaključil 46. teden slovenske drame. Festival, na katerem bosta izbrana najboljše novo slovensko dramsko besedilo in najboljša gledališka predstava po slovenski predlogi, je v dveh tednih ponudil več kot 20 predstav in drugih dogodkov.
1937 Rakek – Odkritje spomenika Aleksandru (II)

1937 Rakek – Odkritje spomenika Aleksandru (II)

Stare slike (Cerknica), 9. april 2016 ― Rakovški župan Andrej Modic je prevzel spomenik v varstvo občine, obljubil, da ga bodo čuvali in varovali ter se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k postavitvi spomenika. Pevci »Sloge« so zapeli pesem Buči morje Adrijansko, sledilo je polaganje vencev. Prvi so venec položili predstavniki pripravljalnega odbora za njimi pa ostali zastopniki. Vsak polagalec je […]

Ob Shakespearovem jubileju prevod biografije Will in svet

SiGledal Novice, 9. april 2016 ― V Cankarjevem domu so v okviru festivala Shakespeare za vedno včeraj predstavili dramatikovo biografijo Will in svet, ki jo je spisal shakespearolog Stephen Greenblatt, eden od začetnikov novega historizma. Knjiga, ki je v prevodu Marije Zlatnar Moe izšla pri Beletrini, predstavlja tako Shakespearovo življenje in delo, kot tudi elizabetinski čas.
še novic