Brian Eno – The Ship

Koridor, 11. junij 2016 ― Brian Eno je svojo kariero začel kot klaviaturist Roxy Musica, ki je v svojih začetkih veljal za enega od zanimivejših glam rock bendov 70-ih. Če bi Eno ostal v teh vodah, bi ga za zmeraj pomnili kot še enega v vrsti mnogih dolgolasih in markantno oblečenih rock zvezd tega časa. Toda Eno je hitro spoznal, […] The post Brian Eno – The Ship appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
025 Fotkast: zmagovalci World Press Photo

025 Fotkast: zmagovalci World Press Photo

Marsowci Fotkast, 11. junij 2016 ― Zakaj je letošnje leto tako uspešno za slovenske fotografe? Ker je velika begunska zgodba prišla do nas in smo lahko pokazali, kako dobri smo v resnici, je prepričan fotografski veteran in prvi slovenski nagrajenec na World Press Photo Joco Žnidaršič. Podobno razmišljata tudi letošnja nagrajenca Matic Zorman in Matjaž Krivic.

Romanje k sodobni umetnosti

Exodos Ljubljana, 11. junij 2016 ― V torek 14. junija 2016, se bo skupina domačih in tujih umetnikov, ki v Ljubljani ustvarja v okviru Centra aktivnosti Fužine (CAF), ob 9. uri s Preglovega trga v Fužinah odpravila na romarsko pot do Moderne galerije. Želijo obiskati 8. trienale sodobne umetnosti U3. Umetniki bodo hodili po naslednji poti: Pot na Fužine – Ulica Mire Miheličeve – Kajuhova ulica – Ob Ljubljanici – Poljanski nasip – Kopitarjeva ulica – Petkovškovo nabrežje – Tromostovje – Čopova ulica – Cankarjeva ulica – Moderna galerija. Na poti do Moderne galerije si bodo ogledali razstavo Marije Strnad v Kliničnem centru in galerijo Dobra vaga pod Plečnikovimi arkadami. Umetniki, ki se bodo odpravili na romanje, se izražajo z različnimi tehnikami: z akvarelom, akrilom, mozaikom, idrijsko čipko, keramiko, performansom, glasbo … Vsak umetnik bo na poti nosil eno od svojih umetniških del. Pričakovani prihod pred Moderno galerijo je ob 11. uri. Vse zainteresirane vljudno prosimo, da umetnike na njihovi poti toplo pozdravijo in jih podprejo. Če želijo, se jim lahko na romanju tudi pridružijo. Organizator romanja je hrvaški umetnik Siniša Labrović. Romanje k sodobni umetnosti bo potekalo v sklopu projekta Vmes, ki je del programa kulturnega dogajanja CORNERS Triangle Ljubljana.
Kino Otok 2016

Kino Otok 2016

Koridor, 11. junij 2016 ― Priznam, moj letošnji postanek na Obali je imel nostalgičen pridih. Kino Otok je bil pred desetimi leti prvi filmski festival, ki sem se ga udeležil, takrat še zgolj kot cinefil. Leta 2006 je ta izolski kvazi odgovor na motovunski filmski festival v svoji tretji izdaji za sabo imel že post-cannsko gostovanje kasnejšega dobitnika zlate palme, […] The post Kino Otok 2016 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

STANOVANJE ZA KATARINO IN IGORJA

OUTSIDER, 11. junij 2016 ― Gradbeni boom v socialistični dobi je v mestih bivših jugoslovanskih republik pustil neizbrisljiv pečat. Poleg velikih urbanističnih zasnov novih sosesk – v večini povzetih po le Corbusierjevem modelu Ville Radieuse ter nadgrajenimi s kvalitetnimi in razčlenjenimi javnimi prostori – je razvoj tehnologije v naš prostor vnesel tudi napredne materiale in tehnologije gradnje, zaradi katerih so [&hellip
Srebrni kresnik za Kovačičev roman Kristalni čas

Srebrni kresnik za Kovačičev roman Kristalni čas

Misli, 11. junij 2016 ― Za dobitnika srebrnega kresnika je doslej največja literarna žirija na Slovenskem izbrala roman Kristalni čas pisatelja Lojzeta Kovačiča. Roman prinaša dogajanje med julijem 1988 in junijem 1990: prvoosebna pripoved in izpoved je polna retrospektiv in premišljanj o bolezni, ljubezni in smrti, posebno mesto imajo štiri ženske iz njegovega življenja.

Kaj berejo?: Aljaž Koprivnikar

Koridor, 11. junij 2016 ― Tokratni seznam je pripravil Aljaž Koprivnikar, pesnik, literarni kritik in doktorski študent slovanskih literatur na Karlovi univerzi v Pragi.   »Izbrati pet knjig, ki so na nek način zarezale v moje življenje, je dokaj zahtevna naloga. Že od majhnega namreč gradim labirinte knjig znotraj možganske skorje, znotraj svojih knjižnic v nastajanju, ki se nahajajo v […] The post Kaj berejo?: Aljaž Koprivnikar appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Ljubljanski lutkarji z Račko, Smrtjo in tulipanom na Poljskem in Češkem

Ljubljanski lutkarji z Račko, Smrtjo in tulipanom na Poljskem in Češkem

Slovenci.si, 11. junij 2016 ― Varšava/Plzen – Lutkovno gledališče Ljubljana se bo s predstavo Račka, Smrt in tulipan v režiji Fabrizia Montecchija danes udeležilo 25. mednarodnega gledališkega festivala Valise v poljskem mestu Lomza. Isto predstavo bo nato 12. junija uprizorilo na 32. festivalu alternativnega in lutkovnega gledališča Skupa’s Pilsen v češkem Plznu. Senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan je navdahnila […] The post Ljubljanski lutkarji z Račko, Smrtjo in tulipanom na Poljskem in Češkem appeared first on Slovenci.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 11. junij 2016 ― Pri Bukli je izšlo delo Roberta N. Proctorja Zlati holokavst: Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi, pri Mladinski knjigi pa žepnica romana Davida Nichollsa En dan. Zbirka Prve prave založbe Miš je bogatejša za Samorastnike Prežihovega Voranca, pri založbi Zala pa je izšla slikanica Virginija Volk Kylo Maclear in Isabelle Arsenault.
1968 Slivnica – Zbor aktivistov

1968 Slivnica – Zbor aktivistov

Stare slike (Cerknica), 11. junij 2016 ― Slivniški gozdovi so med drugo svetovno vojno mnogokrat nudili zavetje partizanskim enotam in aktivistom OF. Na območju Slivnice je bilo več bojev. Najbolj znana pa je bitka Gubčeve brigade z Nemci 25. in 26. junija 1944. Tedaj je imel okupator velike izgube in se je moral umakniti na izhodišče, ne da bi uresničil svoj cilj. […]
Slovenski filmi na turneji po Južni Ameriki

Slovenski filmi na turneji po Južni Ameriki

Misli, 11. junij 2016 ― Slovenski filmi so trenutno na turneji po Južni Ameriki. V Peruju je na iztekajočem se festivalu Vzhodno od Lime gostovalo osem slovenskih filmov, za festivalsko nagrado pa se potegujeta slovenski manjšinski koprodukciji Zenit v režiji Daliborja Matanića in Družinski film Olma Omerzuja. Filmska karavana bo gostovala še v Argentini in Urugvaju.
še novic