KINOATELJE PARTNER MREŽE SIRIUS

Kinoatelje, 10. junij 2016 ― Ob otvoritvi ARCTURjevih novih prostorov v petek, 10. junija 2016 smo z našo dejavnostjo sodelovali pri delavnicah mreže SIRIUS, ki ozavešča širšo javnost o možnostih novih tehnologij znotraj sodobnih umetniških praks ter o pomenu družbe znanja in ustvarjalnosti.
V Šmarju pri Jelšah odprli Muzej baroka

V Šmarju pri Jelšah odprli Muzej baroka

Misli, 10. junij 2016 ― V Šmarju pri Jelšah so danes slovesno odprli Muzej baroka. Kot je ob tej priložnosti povedal minister za kulturo Anton Peršak, je odprtje takšnega muzeja izjemen dogodek za tako majhen kraj. Po njegovih besedah si marsikdo ne more predstavljati, da bi v tako majhen kraju uredili fenomenalni Muzej baroka.
Bibliotekarska terminologija med 25 najboljšimi blogi

Bibliotekarska terminologija med 25 najboljšimi blogi

Biblio terminologija, 10. junij 2016 ―       Vse sorte presenečenj preži danes na nas vsak trenutek in na vsakem koraku, elektronska pošta je postala eden tistih generatorjev, ki nas nenehno zasipava s presenečenji obeh predznakov. Kje so že časi, ko smo se razveselili zastavice, ki je sporočala, da je (po dolgem času) spet novo sporočilo v e-nabiralniku! Razveselili kot takrat, ko je po prašni cesti od daleč prihlačal pismonoša s tintnim svinčnikom za ušesom, veliko usnjeno torbo čez ramo in malce pomečkanim pismom v roki, polepljenim s poštempljanimi znamkami in z naslovom, ki ga je s črno tinto skrbno napisala že tresoča roka stare mame. Danes je lahko že sama misel na poštni nabiralnik strašljiva, dan in noč se polni in polni, neskončno prijazni ljudje, predvsem mlade vdove iz Culukafrije, ga polnijo s ponudbami za milijon(e) dolarjev (Mr Ivan, you are a trustworthy person…), prodajalci, pravzaprav neskončni človekoljubi, natančno vedo, kaj mi v življenju manjka do ultimativnega zdravja in sreče, npr. kila milijon let stare himalajske soli po "special price for you my friend", ki pa ji naslednji mesec poteče rok trajanja (???) . . . blagodejno povečujoče masaže prsi, napovedovanja sanjske prihodnosti, zelenjavnih makaronov, pomirjujočih vložkov, počitnic na še nikoli slišanih otokih in tajkunskega kredita, ki se skoraj sam vrača, tu sploh ni treba omenjati. Saj se še spomnite, "Prišlo je pismo iz daljne dežele, iz daljne dežele, iz tujega kraja, iz tujega kraja, od zamorskega kralja, belo pismo, črn pečat." Pogosto v božjastni slovenščini, ki jo zagrešijo naši nestrpni in prepotentni trženjski povzpetniki, ali pa spusti prijazna zamorska kraljica besedilo skozi "gugltranslejt". Oboji tudi tako pokažejo, kako zelo cenijo mene in mojo materinščino. Pa moj geltošn (če ne razumete, vprašajte naše Štajerce!). Pa seveda ni vedno tako dramatično, pošta je lahko še vedno prijazna, vznemirljiva in razveseljiva! Kot na primer včeraj, ko mi je med čakanjem na pico in ledeni čaj (ja, nič piva, sem zagrizen 0,0

Ljudje z Ljubljanskega barja

Kamra.si, 10. junij 2016 ― V sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje vas Cankarjeva knjižnica Vrhnika v juniju 2016 vabi na ogled zbirke fotografij o življenju na Ljubljanskem barju v starih časih. Vsaka fotografija je tudi spomin, spomin posameznika ali celotnih skupnosti, je izpoved in zgodba o življenju na tem posebnem koščku slovenske zemlje. Razstava bo na ogled v Cankarjevem salonu. Vljudno vabljeni!
Nova sezona SNG Nova Gorica v znamenju vzporednih svetov

Nova sezona SNG Nova Gorica v znamenju vzporednih svetov

Misli, 10. junij 2016 ― Poleg osmih predstav z velikega in malega odra bo novo sezono Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica obogatilo tudi več dodatnih in izven abonmajskih predstav ter ponovitev. Predstave bodo združene pod naslovom Vzporedni svetovi, je na današnji novinarski konferenci povedala v.d. direktorica SNG Nova Gorica Neda Rusjan Bric.
Skladatelj tedna – Ildebrando Pizzetti, ponov.

Skladatelj tedna – Ildebrando Pizzetti, ponov.

ARS Skladatelj tedna, 10. junij 2016 ― Dragi ljubitelji glasbe. Pred nami je še en teden in z njim nov SKLADATELJ TEDNA. Tokrat se selimo na Apeninski polotok, v čas, ko se je zlata doba italijanske opere dokončno izpela in so se bili takrat sodobni skladatelji prvič prisiljeni ozreti po svoji slavni glasbeni preteklosti. Govora bo o glasbi enega najimenitnejših predstavnikov močnega […]
V galeriji Krpan razstavljajo člani društva Pa-leta

V galeriji Krpan razstavljajo člani društva Pa-leta

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. junij 2016 ― Cerknica – V galeriji Krpan v Cerknici je včeraj vrata odprla slikarska razstava članov Kulturno-umetniškega društva Pa-leta Cerknica. Na njej 12 ljubiteljev slikarstva predstavlja svoja dela, ki so jih ustvarjali več kot pol leta pod mentorstvom akademskih slikarjev Tomaža Perka in Veljka Tomana. Izbor njihovih slik bo na ogled do 21. junija. Foto: Damijana Škrlj Svoja dela so na ogled postavili Lilijana Baraga, Marija Branisel, Vida Braniselj, Janez Dragolič,Valerija Gačnik, Vlasta Krajc, Marta Kvaternik, Silvana Lautar, Ilena Lenassi, Anamarija Modic, Daca Petrič in Marina Polanc. V imenu gostitelja je razstavo odprl predsednik društva notranjskih kulturnikov Krpan Danimir Mazi, ki se je med drugim stranki Desus zahvalil za donatorski prispevek, ki ga je predsednici društva Pa-leta Ivani Kranjc predal Gregor Pokleka. Ob tem je Mazi povedal, da se danes le redkokdo sam od sebe odloči za donacijo. Foto: Damijana Škrlj »Želel sem, da tečajniki začnejo od začetka in se najdejo v ustvarjanju,« pa je zbrane nagovoril Tomaž Perko. »Risba, senca, občutenje forme, perspektiva, viziranje, to so osnovne stvari, ki so potrebne, da se nekdo nauči klasičnega risanja in slikanja.« Poudaril je, da je bilo občutno premalo časa za poglabljanje v izvedbo tehnik, kajti slikanje je kot glasba, »saj mora glasbenik, če želi imeti koncert, vaditi vsak dan«. Program ob odprtju razstave sta popestrila pevski zbor Jezerska tršca in tajnica društva Snežna Obreza, ki je prireditev povezala in obogatila z verzi Jožeta Udoviča. Predsednica društva Ivana Kranjc se je prisotnim zahvalila za sodelovanje in izpostavila velik dosežek Tomaža Perka, ki v Kanadi razstavlja deset portretov znanih Slovencev. Projekt je podprla država. Razstava v galeriji Krpan je na ogled vsak ponedeljek, sredo in četrtek od 14. do 18. ure ter vsak torek in petek od 10. do 14. ure.
Jože Kastelic: Pesnik in slikar

Jože Kastelic: Pesnik in slikar

ARS Esej na radiu, 10. junij 2016 ― Arheolog, zgodovinar, pesnik in likovni kritik Jože Kastelic je doktoriral leta 1943 z disertacijo Antični snovni elementi v Prešernovem delu. Njegovo delo je bilo filološko – nastal je prvi člen v verigi razprav in esejev o Francetu Prešernu. Leta 2000 je izšla njegova knjiga Umreti ni mogla stara Sibila: Prešeren in antika, svoje pesniško ustvarjanje […]
še novic