DIVA med knjižnimi platnicami (2018-04-19)

DIVA video arhiv, 21. april 2018 ― Ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, lahko berete tudi drugače – v gibljivih slikah. Na SCCA in s pomočjo video arhiva smo že pripravljali razstave, ki povezujejo knjigo in video oz. likovno umetnost. Tudi v arhivu Postaja DIVA lahko najdete video dela, ki tematizirajo branje, knjige, literature. Naš izbor: Ksenija Čerče, padec... (2005-2008), Amir Muratović, Iz življenja knjig (2010/2011) in Dejan Habicht, 12 dolgočasnih pesmi (2013).
Implozija revolta

Implozija revolta

Odzven, 21. april 2018 ― Rockovski trio Sintetika se drži utečenega križanja punk srditosti z metalurškimi prijemi. Ta kitarski crossover zasmrdi po hard coru s preloma osemdesetih v devetdeseta in napol arhaično veje po liniji nažigaških bendov, kot so (bili) Suicidal Tendencies, Hell’s Kitchen, Biohazard, a še preden je trend preskočil na nu metalske poskočnice.

Notice: DEMOLITION GROUP Z NOVO PLOŠČO

Kino Šiška, 21. april 2018 ― Trdoživi predstavniki slovenskega underground rocka Demolition Group letošnjo pomlad obeležujejo z novo ploščo. Več o njihovem angažiranem pogledu na svet ter o njihovem delovanju v zadnjem času pa vam bo v razkril njihov pevec Goran Šalamon.
SONJA VULPES / MEMENTO MORI

SONJA VULPES / MEMENTO MORI

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 21. april 2018 ― Memento mori je latinski izrek, ki pomeni spominjaj se smrti, v umetnosti pa se uporablja za oznako del, ki tematizirajo smrtnost ljudi in minljivost sveta nasploh. Tema memento mori se v likovni umetnosti običajno predstavlja z značilnimi simboli, kot so lobanja, peščena ura, sveča, sadje, rože, Sonja Vulpes pa v prvi plan postavlja figuralno motiviko. Figure in portreti, napol skeletni in napol meseni, so prispodoba za nas same, sedaj, ob smrti in po njej. Ponekod jih spremljajo križi, rože in sveče kot asociacija na konec, obenem pa kot simbol upanja. Element humorja, ki je prisoten v nekaterih od teh del, skuša prikazati smrt, bolj kot nekaj strašljivega in dokončnega, igrivo, kot nov začetek po koncu. Umetnica navdih za motive na temo memento mori črpa iz vsakdanjega življenja, lastnih strahov in razmišljanj o tem, kdo smo in kam gremo. Temo predstavlja v grafičnih delih velikih formatov v tehniki kolagrafije, ki jih spremljajo preproste monotipije manjšega formata. Sonja Vulpes s pravim imenom Sonja Grdina (1986) je zaključila študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Njeno glavno področje ustvarjanja je risba, ki zaživi samostojno, kot umetniška grafika in kot tatu. Od 2014 sodeluje z založbo 585 ZINES, ki se ukvarja z izdajo zinov v manjših nakladah. https://www.instagram.com/sonjavulpes/ http://sonjavulpes.tumblr.com/
Bralna akcija Primorci beremo

Bralna akcija Primorci beremo

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 21. april 2018 ― Smo v dvanajsti bralni sezoni Primorci beremo. Letošnji bralni seznam prinaša 63 proznih del 11 pesniških zbirk; enako kot lani je nekaj naslovov dostopnih tudi v obliki elektronske knjige v e-knjižnici Biblos. V letu 2018 bo trajala do 9. novembra. Več o projektu in preteklih sezonah v zavihku Za uporabnike / Projekti oz. na tej povezavi. Projekt smo v knjižnici uradno otvorili v ponedeljek, 23. aprila, ob 18. uri, ko bo gostja v knjižnici Mojca Širok. Njen kriminalni roman Pogodba je uvrščen na seznam predlogov za branje v letu 2018. Zgibanke in bralna znamenja v tiskani obliki so na voljo v knjižnici. Zgibanka 2018. Bralno znamenje 2018. Lepo branje!

Na Koroškem zbrani ljubiteljski gledališčniki

Misli, 21. april 2018 ― Na pobudo Koroškega deželnega teatra bo danes v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu potekal dogodek, imenovan Gledališka tržnica. Prijavljenih je 30 društev in organizacij, ki organizirajo 24 abonmajev. Predstavili bodo več kot 40 predstav, skupno pa se bo na Koroškem zbralo okoli 90 ljubiteljskih gledališčnikov.

Na Pesniškem turnirju izbor najboljše neobjavljene izvirne pesmi

Misli, 21. april 2018 ― V okviru 21. Slovenskih dni knjige v Mariboru bo danes v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor potekalo zaključno tekmovanje Pesniškega turnirja Založbe Pivec, na katerem izbirajo najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. V finale se je uvrstilo 12 pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez oziroma vitezinja poezije.
Mineva 75 let od smrti Riharda Jakopiča

Mineva 75 let od smrti Riharda Jakopiča

Misli, 21. april 2018 ― Mineva 75 let od smrti Riharda Jakopiča (1869-1943), izjemne osebnosti slovenske umetnosti. Posebnega mesta v umetniškem panteonu pa si ni zaslužil le kot odličen slikar, temveč tudi kot človek, ki je umetnost vpel v širši družbeni okvir, so o umetniku zapisali v Narodni galeriji, kjer so njegove slike del stalne zbirke.

Noč knjige 2018 v Goriški knjižnici

Kamra.si, 21. april 2018 ― V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica se pridružujemo vseslovenskemu dogodku Noč knjige. Vabimo na kar štiri dogodke: začnemo s predstavo in delavnico za otroke Tricikel tiska zgodbe, sledil bo pogovor z Mojco Širok in predstavitvijo njenega romana Pogodba, s čimer začenjamo tudi dvanajsto sezono akcije Primorci beremo, nadaljevali bomo s smehom v družbi impro skupine Dženny in zaključili z glasbo dua Nike in Janija. Vabljeni v knjižnico Novo Gorico v ponedeljek, 23. aprila 2018.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. april 2018 ― Pri založbi Miš je izšla pesniška zbirka Tomaža Šalamuna z ilustracijami Ane Šalamun, pri založbi Zenit knjiga Žige Valetiča 80ta: desetletje mladih, pri založbi KUD Police Dubove pa roman Da capo Jerzyja Franczaka v prevodu Tatjane Jamnik. Bero za mlade bogati čebelica Tine Vrščaj o zajcu, ki se je postavil zase z ilustracijami Ane Baraga.
še novic