FOTO DELAVNICA – UMETNOST EDITIRANJA – 21., 22. september 2018

Galerija Fotografija, 7. julij 2018 ― FOTO DELAVNICA – UMETNOST EDITIRANJA 21., 22. september 2018 Vabljeni na delavnico s priznano slovensko fotografinjo Manco Juvan, kjer boste imeli priložnost, da predstavite svojo serijo fotografij nekomu, ki se že leta ukvarja s pripovedovanjem zgodb skozi fotografski medij in še posebej ceni ta kreativni proces. Urejanje in izbiranje svojih fotografij je Ahilova peta fotografa, naj si bo zato, […] The post FOTO DELAVNICA – UMETNOST EDITIRANJA – 21., 22. september 2018 appeared first on Galerija Fotografija.

FOTO DELAVNICA – SPOROČILNA MOČ FOTOGRAFIJE – 27.-29. september 2018

Galerija Fotografija, 7. julij 2018 ― FOTO DELAVNICA – SPOROČILNA MOČ FOTOGRAFIJE 27.-29. september 2018 Tečaj je namenjen vsem, ki se že ukvarjate s fotografijo, kot tudi tistim, ki bi se z njo želeli, pa do sedaj še niste imeli priložnosti. Vizualne podobe, ki so ustvarjene bodisi za spomin bodisi zato, da prenašajo druga specifična sporočila, nas obdajajo z vseh strani […] The post FOTO DELAVNICA – SPOROČILNA MOČ FOTOGRAFIJE – 27.-29. september 2018 appeared first on Galerija Fotografija.
Sonja Prosenc in Olmo Omerzu v Karlovih Varih

Sonja Prosenc in Olmo Omerzu v Karlovih Varih

ARS Gremo v kino, 7. julij 2018 ― Na filmskem festivalu v Karlovih Varih v osrednjem tekmovalnem programu dva mlada slovenska režiserja V Karlovih Varih se izteka eden najstarejših in najuglednejših filmskih festivalov na svetu, na njem sta se v tekmovalnem programu predstavila kar dva mlada slovenska režiserja – Sonja Prosenc in Olmo Omerzu. Zato si bomo še enkrat pogledali, v kakšnem programu sta sodelovala in kateri so presežki festivala. Šli bomo tudi pod zvezde in oblake, kjer se poleti po vsej Sloveniji vrtijo filmi. Med premierami bomo izpostavili film Izgubljena med valovi, ki ga je po resnični zgodbi posnel Islandec Baltasar Kormakur, ogledali pa smo si tudi ukrajinski animirani film Ukradena princesa in ameriški Prvo očiščenje.
4. sezona Nagib na oder >> v procesu >> poletni odmor

4. sezona Nagib na oder >> v procesu >> poletni odmor

Nagib na oder, 7. julij 2018 ―   Nagib je bil ustanovljen leta 2005 kot prvi mednarodni festival eksperimentalnega giba in sodobnega plesa v štajerski regiji ter v tem obdobju prešel skozi najrazličnejše produkcijske in kuratorske procese ter oblike. S 4. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” predstavljamo trenutni format ter hkrati nadaljujemo njegovo že skoraj petnajstletno dediščino.  … Continued
Akademski kipar Drago Tršar

Akademski kipar Drago Tršar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 7. julij 2018 ― Devetdesetletnik z več razstavami po Sloveniji, med njimi pregledno v ljubljanski Moderni galeriji V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom predstavljamo akademskega kiparja Draga Tršarja, ki je svojim opusom, ta se napaja predvsem v abstrakciji, pomembno zaznamoval slovensko in evropsko kiparstvo. Ob njegovi 90. letnici so že lansko leto pripravili Medinstitucionalni projekt MONUMENT kjer so del njegovega ustvarjanja predstavili v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, dela na japonskem papirju so bila do nedavnega na ogled v Galeriji Murska Sobota, prav zdaj je v Moderni galeriji na ogled pregledna razstava njegovega monumentalnega kiparstva Monumentalnost in množica. Sinoči so Tršarjeva dela na ogled tudi v piranski Mestni galeriji; naslov razstave je: Morje ob morju. Tršar, ki je poznan predvsem po velikih javnih plastikah in portretih množic, kot sta Spomenik revoluciji in cikel Manifestanti je, kot je povedal v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden, še danes aktiven in vsak dan obišče svoj atelje.
Dramska igralka Marjuta Slamič, dobitnica nagrade tantadruj

Dramska igralka Marjuta Slamič, dobitnica nagrade tantadruj

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 7. julij 2018 ― Pogovor s članico Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Tokrat smo pred mikrofon povabili gledališko in filmsko igralko Marjuto Slamič, članico Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Številnim nagradam je letos dodala še nagrado tantadruj za igralski dosežek minule sezone, ki jo podeljujejo tri gledališke hiše: SNG Nova gorica, Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče Trst. Z dramsko igralko Marjuto Slamič se pogovarja Ingrid Kašca Bucik.

Na LindArtu bodo mladi umetniki ustvarjali dva meseca

Misli, 7. julij 2018 ― V okviru LindArta, dolgoletnega projekta Galerije - Muzeja Lendava (GML), so v več kot dveh desetletjih gostili okoli 130 mladih umetnikov z različnih koncev sveta, letos pa bodo lahko obiskovalci dobra dva meseca opazovali ustvarjanje mladih umetnikov na prostem, s čimer bo mesto dobilo svojevrstno kiparsko galerijo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 7. julij 2018 ― Pri Modrijanu je izšel roman Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico pisateljice Amande Mihalopulu, pri založbi Aktivni mediji pa delo Nataše Rogelja Trinajsti mesec: Portreti morskih nomadov. Bera za mlade bralce založbe Miš prinaša Boža in Vilija avtorice Tine Arnuš Pupis, pri zavodu Škrateljc pa je izšla slikanica Polh rogovilež Uroša Grilca.
1953 Unec – Prišla je pomlad

1953 Unec – Prišla je pomlad

Stare slike (Cerknica), 7. julij 2018 ― Pred objektiv neznanega fotografa so se leta 1953 postavili igralci gledališke predstave Prišla je pomlad in režiser Miro Fatur. Fotografija je nastala na Uncu pred zadružnim domom, s Frjančkovo in Greguretovo domačijo v ozadju. Unško kulturno umetniško društvo je do izgradnje zadružnega doma prirejalo igre v Maistrovem gospodarskem poslopju, kjer je bil urejen oder. Takole […]

7. julija 1907 se je v Divači rodila »Ida« Kravanja (tudi Ita Rina, Tamara Djordjević), slovenska filmska igralka

Kamra.si, 7. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. julija 1907 se je v Divači rodila »Ida« Kravanja (tudi Ita Rina, Tamara Djordjević), slovenska filmska igralka. Umrla je 10. maja 1979 v Budvi. Ida Kravanja se je rodila v Škrateljnovi hiši, v kateri je danes Muzej slovenskih filmskih igralcev. Oče Jožef Kravanja je bil iz Bovca, mati Marija, rojena Marka, pa iz Loga pod Mangartom. Idin oče je bil kot večina prebivalcev Divače, tedanjega pomembnega železniškega križišča, zaposlen na železnici. Ko je bila Ida stara leto dni, je dobila sestrico Danico. Ob izbruhu prve svetovne vojne leta 1914 se je družina Kravanja preselila v Ljubljano. Najprej so stanovali v Šiški, leta 1919 pa so se preselili v Rožno dolino. Za osmi rojstni dan je dobila od očeta v dar knjigo Otroško gledališče in ta jo je povsem prevzela, odkrivala je nov svet. (Tarman 1991, 60). Ida je končala Tretjo mestno ljudsko šolo in se leta 1919 vpisala na dekliški licej. Ni bila preveč dobra učenka, tretji razred je ponavljala, četrtega pa najbrž sploh ni naredila. Že v gimnaziji je redno obiskovala gledališke in filmske predstave ter sanjarila o tem, da bi postala gledališka igralka ali plesalka. Po očetovi smrti leta 1926 so živeli bolj skromno. Mati je oddajala sobe študentom, Ida pa se je zaposlila v banki.

7. julija 1153 - delovati prične cistercijanski samostan v Stični

Kamra.si, 7. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. julija 1153 - delovati prične cistercijanski samostan v Stični Cistercijanski samostan Stična, tudi Cistercijanska Opatija Stična ali Stiška cisterca je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju in edini cistercijanski, ki še deluje (drugi je bil samostan Kostanjevica na Krki). V sklopu samostana se nahaja Bazilika Žalostne Matere Božje, ki služi tudi kot župnijska cerkev.
še novic