7. julija 1875 se je rodil Avguštin Stegenšek, duhovnik, prvi slovenski umetnostni zgodovinar, filozof, konzervator in teolog

Kamra.si, 6. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. julija 1875 se je Tevčah nad Laškim rodil Avguštin Stegenšek, duhovnik, prvi slovenski umetnostni zgodovinar, filozof, konzervator in teolog. Umrl je 26. marca 1920 v  Mariboru.  Avguštin Stegenšek se je rodil v družini kočarja, kasneje mlinarja in tesarja Andreja Stegenška. O Stegenškovem otroštvu v Tevčah nad Laškim skorajda ni znanih virov. Starši so nadarjenega sina najprej poslali na gimnazijo v Celje (1887-1888), nato na dijaško semenišče v Mariboru, kjer je leta 1895 maturiral z odliko. Vpisal se je na mariborsko bogoslovje ter bil 25. julija 1898 posvečen v duhovnika, nato pa za kratek čas nameščen za kaplana in kateheta v Selnici ob Dravi. 15. februarja 1899 je kot semeniški duhovnik vstopil v III. red sv. Frančiška.

Poletje pod krošnjo gostilo najboljše kratke filme stop motion animacije

Kamnik.info, 6. julij 2018 ― Tretje Poletje pod krošnjo, ki je izjemoma potekalo v Klubu Kino dom, je občinstvu ponudilo promocijsko projekcijo najboljših kratkih filmov stop motion animacije v Evropi. Ogled filmov je potekal v sproščenem vzdušju in ob postrežbi Gostilne Repnik. Filmska projekcija je bila predvajana v sodelovanju s Festivalom StopTrik, ki je prvi evropski festival, posvečen umetnosti stop ... The post Poletje pod krošnjo gostilo najboljše kratke filme stop motion animacije appeared first on Kamnik Info.

FOTO DELAVNICA – UVOD V ULIČNO FOTOGRAFIJO Z MANCO JUVAN – 10.- 12. oktober 2018

Galerija Fotografija, 6. julij 2018 ― FOTO DELAVNICA – UVOD V ULIČNO FOTOGRAFIJO Z MANCO JUVAN 10.- 12. oktober 2018 Na 3-dnevni intenzivni delavnici bomo raziskovali področje tako imenovane ulične fotografije. Da bi lažje razumeli pojem, bomo na našem prvem skupnem srečanju pričeli z razmislekom kaj ulična fotografija ni, in si ogledali delo nekaterih najboljših mojstrov ne tem področju. Nadaljevali bomo […] The post FOTO DELAVNICA – UVOD V ULIČNO FOTOGRAFIJO Z MANCO JUVAN – 10.- 12. oktober 2018 appeared first on Galerija Fotografija.
David Lynch: Ogenj na odru

David Lynch: Ogenj na odru

ARS Likovni odmevi, 6. julij 2018 ― Še do konca tega meseca bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled razstava David Lynch – Ogenj na odru Še do konca tega meseca bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled razstava David Lynch – Ogenj na odru, na kateri se z izborom grafik predstavlja umetnik, ki ga občinstvo večinoma pozna kot velikega filmskega umetnika. Za oddajo Likovni odmevi smo pred mikrofon povabili kustosa razstave Božidarja Zrinskega.

V kino tudi čez poletje

Mestni kino Ptuj, 6. julij 2018 ― Mestni kino Ptuj brez predaha obratuje tudi poleti! V prijetni temperaturi vaše prelepe kinodvorane vas vsako sredo, četrtek, petek, soboto in nedeljo pričakujejo številne najnovejše poletne uspešnice, družinski filmi in art kino program. Kino je vedno dobra ideja. Vabljeni! Oglejte si spored >
Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard

Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard

ARS Filmska glasba, 6. julij 2018 ― Odlomki iz filmov Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard Današnjo oddajo posvečamo odlomkom iz filmov Tistega čarobnega dne, Ameriška ljubljenca in Leopard. Film Leopard je bil posnet po istoimenskem romanu Giuseppa Tomasa di Lampeduse, ki ga je avtor napisal z željo, da ne bi bil nikoli objavljen, vendar se je to po njegovi smrti zgodilo. Roman je prav kmalu postal zelo znan v Italiji in uspešnica po vsem svetu. Zgodba se dogaja na Siciliji leta 1860, v obdobju risorgimenta, italijanskega združitvenega gibanja, in prikazuje dramatične politične, ekonomske in družbene spremembe, ki so jih otoku prinesli Garibaldijev pohod, zlom Kraljevine dveh Sicilij in pripojitev zedinjeni Italiji. Glavni lik – zaigral ga je Američan Burt Lancaster – je plemič in pripadnik tradicionalne aristokracije, ki je dominirala na otoku, zdaj pa nemočno gleda prihod buržoazije in njenih predstavnikov, ki so na hitro obogateli z vojnimi posli.
Irena Štusej: Princesa Recesulja

Irena Štusej: Princesa Recesulja

ARS Esej na radiu, 6. julij 2018 ― Vpogled v vsakdanjik, zaznamovan z recesijo, pri čemer aktualna tema služi kot navdih za slogovno domiselno in prepričljivo pisanje Knjižničarka, pisateljica in esejistka Irena Štusej je leta 2010 dobila nagrado za najboljši esej na natečaju revije Sodobnost. V oddaji boste slišali njen vpogled v vsakdanjik, zaznamovan z recesijo, pri čemer aktualna tema služi kot navdih za slogovno domiselno in prepričljivo pisanje. Naslov eseja je Princesa Recesulja. Bereta ga napovedovalca Jasna Rodošek in Ivan Lotrič. Glasbeni vrinki so odlomki iz Dua za flavto in kitaro estonske skladateljice Ester Mägi v izvedbi kitarista Heikija Mätlika in flavtistke Janike Lentsius. Oddajo je zvočno oblikovala Mirta Berlan, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Pripravljamo - Art

Pripravljamo - Art

Mestno gledališče Ptuj, 6. julij 2018 ― Yasmina RezaArtKomedija o umetnostiProdukcija Mestnega gledališča PtujPetek, 6. julij 2018, ob 21.00 v Grajskem dvorišču Ormož Vstopnice lahko kupite v TIC-u Ormož ali eno uro pred dogodkom. Cena vstopnice je 8€.V primeru slabega vremena bo prireditev v Domu kulture Ormož.Igrajo Tadej Toš, Vojko Belšak in Kristijan Ostanek“ART” je zgodba o Sergeju, Marku in Ivanu. Sergejev nakup pregrešno drage slike postavi njihovo prijateljstvo na resno preizkušnjo. Sergej namreč svojo novo umetnino odkrito obožuje, Mark prijateljevo sliko in sodobno umetnost vzvišeno zaničuje, Ivan pa ni razpet samo med njima, ampak še med svojo mamo, zaročenko in bodočo taščo. “ART” je komedija značajev, ki vam bo zagotovila zabaven gledališki večer.

Semantična arheologija giba

Kriterij.si, 6. julij 2018 ― Semantična arheologija giba Matija Ferlin: Staging a Play: Antigona Urednik Fri, 07/06/2018 - 11:29 Semantična arheologija giba Opeke in kamni, podrte preklete hiše preteklosti, lesene palice (uporabljeni enkrat kot začasni koturni ali stisnjeni v pesti kot simbol upora), razpršeni po sceni kot postaje sižeja, po njej pa potuje telo v vlogi nekakšnega brezčasnega arheologa, ki z mikrogibi nase zrcali zgodbo drame, posredovano iz offa. Tekst iz davne preteklosti, soočen z nemim telesom, ki ga Ferlin izkopava ali projicira na svoje telo, pa na ta način (kot odrezan ali avtonomen glas bralca vseh likov) tudi jasno razkriva vso univerzalno brezčasnost Sofoklejeve predloge: arhetip ženske, ki se s simbolnim dejanjem zoperstavi nasilju države. Predstava s simbolnimi dejanji povzroča realne posledice. Antigonino dejanje upora je izvorno temeljni prikaz te funkcije. Na prepovedanem simbolnem dejanju pokopa brata, ki ga kljub uradni prepovedi izvede, temelji celoten siže in motor tragedije. Sprožilni moment te tragedije je seveda umor v kontekstu vojne, simboliziran (v Ferlinovi interpretaciji) z vbodom palice in modrim curkom, ki brizgne izmed dveh opek. Ogromna modra plahta, s katero vse predmete, ki so bili taktično razporejeni na sceni, na koncu zakrije in pospravi ta »modra kri«, simbolizira propad Teb, ki jo je sprožilo Kreonovo nepopuščanje svojemu hybrisu samodrštva in identifikaciji z državniško funkcijo, kar ima za posledico ne samo smrt Antigone in njegova sina Hamona, ampak celotnega polisa. Ferlinova mikrodejanja, ki abstraktno in posredno zrcalijo dramo, prav zaradi teksta v offu pridobivajo semantične konotacije, ki jih drugače ne bi. Priča smo konstrukciji in dekonstrukciji pomena preko neposrednega soočanja zgodbe in telesa. Nemi ritual telesa mestoma zrcali brane dramske situacije, mestoma pa jih popolnoma potuji. Predstava je zgolj ena v seriji dolgoletnih Ferlinovih raziskav, ki preizprašujejo položaj naracije v sodobnem plesu. Na žalost je bi

Prešernovo gledališče na gostovanje z Zrnom soli v Jajce

SiGledal Novice, 6. julij 2018 ― Iz Prešernovega gledališča Kranj so sporočili, da so se odzvali povabilu na 37. festival Pozorištnih/Kazalištnih igara BIH, ki te dni že poteka v Jajcu. Predstava Nede R. Bric, Zrno soli, ali vse najboljše, Marina!, ki so jo v pretekli sezoni na oder postavili v koprodukciji z Narodnim pozorištem Tuzla, se bo na festivalskem odru predstavila v soboto, 7. julija, ob 20. uri.

Utrinki z otvoritve Filma pod zvezdami

Kinodvor, 6. julij 2018 ― V četrtek se je na skoraj razprodanem Grajskem dvorišču pričel letošnji Film pod zvezdami, ki ga v Kinodvoru že vrsto let pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. Zvezde so nam bile naklonjene in prvi večer letnega kina na Ljubljanskem gradu se je prijetno iztekel v poletno noč. Naj tako ostane tudi naslednjih 23 večerov!

Pismo politikom: Čas je za kulturo in umetnost

Asociacija, 6. julij 2018 ― Pred parlamentarnimi volitvami smo se kulturniki zbrali v kampanji Čas je za kulturo in umetnost, s katero smo želeli bodoče politike opozoriti na nekaj nujnih reform kulture, ki se morajo zgoditi v mandatu prihodnje vlade. Volitve so za nami in v javnosti se veliko govori o različnih ključnih projektih, kulturo pa se zopet skuša potisniti … Preberi več o Pismo politikom: Čas je za kulturo in umetnost
še novic