Še več barv: heroal in Les Couleurs® Le Corbusier

OUTSIDER, 28. julij 2018 ― Zahvaljujoč ekskluzivnemu partnerstvu z Les Couleurs® Le Corbusier ponuja heroal še večjo raznolikost barv za okna, vrata in fasade. Barvni dizajn sistemskih rešitev za zasebne in komercialne objekte omogoča oblikovalcem, investitorjem in arhitektom svobodo oblikovanja, ki je ENOSTAVNO. BOLJŠA.    Polychromie Architecturale  »Barva je v arhitekturi prav tako močno orodje kot tloris in rez.« –…
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. julij 2018 ― Pri založbi Miš je izšel pustolovsko-kriminalni mladinski roman Preživetje Igorja Karlovška, Mladinska knjiga je izdala priročnik Znebimo se polžev avtorja Roberta Sulzbergerja. Andrej Rezar je v samozaložbi izdal roman Vonj zatona, KUD Sodobnost International pa je izdala avtorsko slikanico Se v gozdu bojiš, veliki volk? Jana De Kinderja.

1914 – Začetek I. svetovne vojne

Zgodovina na dlani, 28. julij 2018 28. julija leta 1914 je Avstro-Ogrska napovedala vojno Srbiji. Kmalu zatem se je začela I. svetovna vojna je bil svet pahnjen v morijo do takrat neslutenih razsežnosti, saj je zahtevala kar 8,5 milijona smrtnih žrtev. Vojna napoved Avstro-Ogrske Srbiji je sledila atentatu v Sarajevu, ki se je zgodil mesec dni … Preberi The post 1914 – Začetek I. svetovne vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
1979 Trogir – Trdnjava

1979 Trogir – Trdnjava

Stare slike (Cerknica), 28. julij 2018 ― Tu smo se razporedili po stopnicah na trogirski trdnjavi. Tega večera je bil Trogir naše spalno mesto in ker je v njem nekaj zanimivih stavb, smo odšli na oglede ter ugotovili, da je v trdnjavskem stolpu letni kino, ki je z velikim plakatom vabil na ogled filma Psiho, ki je veljal za kultno grozljivko. V […]

28. julija 1897 je umrl Janko Kersnik, pisatelj, politik in notar

Kamra.si, 28. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. julija 1897 je umrl Janko Kersnik, pisatelj, politik in notar.  Rodil se je 4. septembra 1852 na Brdu pri Lukovici.  Janko Kersnik se je rodil v plemiški družini očetu Jožetu in materi Berti Hoffern v brdskem gradu, blizu Lukovice pri Domžalah. Obiskoval je gimnazijo v Ljubljani, a je ni dokončal, zato ga je doma zasebno poučeval Fran Levec in ga navdušil za slovensko književnost. Leta 1868 je začel študirati pravo na Univerzi na Dunaju, nato je nadaljeval na Univerzi v Gradcu, kjer je študij leta 1874 dokončal. Postal je pripravnik na finančni prokuraturi v Ljubljani, leta 1878 pa je prevzel mesto notarskega namestnika na Brdu. Notarski izpit je naredil leta 1880. Leta 1883 je bil prvič izglasovan za deželnega poslanca. Kasneje je bil izvoljen za predsednika podružnice Kmetijske družbe, spomladi leta 1885 pa za župana lukoviške občine. Poročil se je z Alojzijo Tavčar, hčerko ljubljanskega hotelirja in posestnika. V letu 1889 je bil ponovno izvoljen v deželni zbor. Umrl je 28. julija 1897 zaradi jetike na grlu. Po njem je imenovana Osnovna šola Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici. 

28. julija 1914 - Avstro-Ogrska napove vojno Kraljevini Srbiji in carski Rusiji - začetek prve svetovne vojne

Kamra.si, 28. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. julija 1914 - Avstro-Ogrska napove vojno Kraljevini Srbiji in carski Rusiji - začetek prve svetovne vojne Prva svetovna vojna, znana tudi kot vélika vojna, je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918. Vanjo so bili vpleteni vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki, zaradi česar je sprva majhen evropski konflikt na Balkanu prerasel v vojno svetovnih razsežnosti. Že leta pred vojno sta se v Evropi oblikovali dve glavni nasprotujoči se strani, antanta in centralne sile, ki sta tekmovali za gospodarsko, politično, vojaško in kolonialno prevlado v Evropi in po svetu. Antanto je sestavljalo zavezništvo med Francijo, Ruskim cesarstvom in Združenim kraljestvom, centralne sile pa zavezništvo med Nemškim cesarstvom, Avstro-Ogrsko in Kraljevino Italijo. Kasneje v vojni sta se obema stranema pridružile še ostale države v Evropi in po svetu. Antanti so se kasneje pridružili še Japonska, Italija in ZDA, centralnim silam pa Osmansko cesarstvo in Bolgarija.

28. julija 1904 se je v Loki pri Zidanem Mostu rodil Ludvik Mrzel, pisatelj, pesnik in publicist

Kamra.si, 28. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. julija 1904 se je v Loki pri Zidanem Mostu rodil Ludvik Mrzel, pisatelj, pesnik in publicist. Umrl je 29. septembra 1971 v Ljubljani. Bil je pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, po poklicu je bil časnikar. Ustvarjal je tudi pod psevdonimom Frigid. Zaradi sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah so ga izključili iz gimnazije, ki pa jo je kasneje vendarle končal. Sprva se je vpisal na medicino, a je kasneje študiral filozofijo in slavistiko. Služboval je kot časnikar. V času druge svetovne vojne je bil jetnik v italijanskih in nemških taboriščih. 
še novic