Ko slišim v svoji krvi temačne krike ilirskih druidov

Ko slišim v svoji krvi temačne krike ilirskih druidov

Društvo Slovenski staroverci, 1. oktober 2018 ― Da nekaj prispevam k izravnavi historične karme Začel sem zelo abstraktno Predstavno nejasno Ampak od kod naj pride Sijoči izraz podob v slovenskem jeziku Ko slišim v svoji krvi Temačne krike ilirskih druidov Ubitih med Sočo in Kolpo Jure Detela Ob Beletrinini izdaji zapuščine Jureta Detele (1951-1992) na obsežnih več kot tisoč straneh objavljamo besedilo […]

5. mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 1. oktober 2018 ― Za nami je že peti kritiški simpozij, ki ga tradicionalno organiziramo z LUD Literatura, prijazno pa nas je 21. septembra gostila Trubarjeva hiša literature. In na katero temo smo se osredotočili letos? Delo kritičarke oziroma kritika je v zadnjih letih doživelo kar nekaj sprememb, a stalnica nemara ostaja predvsem ena – naloga kritike je refleksija umetnosti v družbi.Kritiški prostor se je v revijalnih, časopisnih in televizijskih medijih skrčil, zato pa je vidno narasel na spletu, kjer ostaja vloga kritike v poplavi kulturne in umetniške produkcije toliko bolj relevantna. Če sklepamo po nastanku številnih novih spletnih revij, blogov, video kritik in esejev, mnenjskih notic in komentarjev, se zdi, da potreba po refleksiji še nikoli ni bila večja. Prav zato je odsotnost kritika v javnem diskurzu, ko gre za kulturo in umetnosti, precej presenetljiv. So se vloge, naloge in vidnost kritike spremenile zaradi predrugačenega položaja umetnosti in kulture v družbi?

Utrip domoznanstva: Po sledeh zaprašenih žalskih pisem

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. oktober 2018 ― Stara pisma s poštnim žigom Žalca, še bolj pa dopisnice ali razglednice, nam lahko na svoj način odkrijejo del pretekle zgodovine, ko so Žalčani komunicirali s svetom predvsem s pomočjo poštnih pošiljk. Nekaj takšnih zanimivih primerkov nam je v ponedeljek, 1. oktobra 2018, v Medobčinski splošni knjižnici Žalec predstavil Veni Ferant, predsednik Filatelističnega društva Žalec. Izvedeli smo, komu izmed Žalčanov so bile izročene pošiljke in kam so pisali zanimivi Žalčani nekoč. Skozi pisma nam je predstavil dva vidnejša Spodnjesavinjčana, in sicer Polzelana Gregorja Čremošnika, slovenskega zgodovinarja, ki je bil redni ...
Ravno zato se zbujam zgodaj

Ravno zato se zbujam zgodaj

Vrabec Anarhist, 1. oktober 2018 ― Poezija Mary Oliver je prek podobe narave, ki jo avtorica razvija in opisuje v drobnih detajlih, simbol samega življenja, stkanega iz lepote in temine. The post Ravno zato se zbujam zgodaj appeared first on Vrabec Anarhist.
Kiber estetika v romanu Čelada groze Viktora Pelevina

Kiber estetika v romanu Čelada groze Viktora Pelevina

KUD Logos, 1. oktober 2018 ― Izraz virtualna (v nadaljevanju “kiber”)[1] resničnost zveni kot oksimoron, saj to, kar imenujemo resničnost, ne pušča prostora za kompromis pri določanju lastnih meja. Hkrati pa se zdi, da je kiber resničnost zasedla položaj med fikcijo in stvarnostjo, kar je omogočilo, če si drznemo ugibati, največjo spremembo dojemanja stvarnosti v zgodovini. Vpliv kiber resničnosti na vsakdanjost […]

Fotografske umetnine

TV Kočevje, 1. oktober 2018 ― Člani Fotografskega društva Grča so enajstič zapored pripravili mednarodni salon fotografije, na katerem so predstavili 444 fotografov in 4142 fotografij z vsega sveta.
Florjanu Lipušu izročili najvišje avstrijsko kulturno priznanje

Florjanu Lipušu izročili najvišje avstrijsko kulturno priznanje

Misli, 1. oktober 2018 ― Pisatelju z avstrijske Koroške Florjanu Lipušu so na Dunaju izročili avstrijsko državno nagrado, najvišje avstrijsko priznanje za dosežke s področja umetnosti in kulture. Zamejski pisatelj je postal prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado. Dobil jo je za literaturo v slovenskem jeziku. Lipuš v maternem jeziku piše o tematikah vojne in nacizma.
Mama ni »nekdo, ki ve«

Mama ni »nekdo, ki ve«

LUD Literatura, 1. oktober 2018 ― Ko sem se pripravljala na materinjenje, po vseh predpisih zgledno registrirana in polikana, skoraj staromodno ugnezdena lezbijka (na srečo pa niti malo bogaboječa in precej ponosna na svoje partnerstvo), so po državi divjale priprave na drugi referendum o naši pravici do poroke in izenačitve pravic s heteroseksualnimi pari.
Mama ni »nekdo, ki ve«

Mama ni »nekdo, ki ve«

LUD Literatura, 1. oktober 2018 ― Ko sem se pripravljala na materinjenje, po vseh predpisih zgledno registrirana in polikana, skoraj staromodno ugnezdena lezbijka (na srečo pa niti malo bogaboječa in precej ponosna na svoje partnerstvo), so po državi divjale priprave na drugi referendum o naši pravici do poroke in izenačitve pravic s heteroseksualnimi pari.

1. oktobra 1814 se je v Cerknem rodil vitez Franc pl. Močnik, slovenski matematik, pedagog in pisec matematičnih učbenikov.

Kamra.si, 1. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. oktobra 1814 se je v Cerknem rodil vitez Franc pl. Močnik, slovenski matematik, pedagog in pisec matematičnih učbenikov. Umrl je 30. novembra 1892 v Gradcu. odil se je v Cerknem, ampak je tu preživel le kratko obdobje svojega življenja do svojega odhoda na šolanje. Ljudsko šolo je obiskoval v Idriji, gimnazijo in licej v Ljubljani. Študij je nadaljeval na bogoslovju v Gorici. Zaposlil se je kot učitelj na goriški normalki (zgledni osnovni šoli). Deset let je poučeval v Gorici in ob tem študiral matematiko na univerzi v Olomoucu. Od tam so ga poklicali v Ljubljano, kjer je postal vodja deželnega urada za šolstvo. Iz Ljubljane je bil premeščen v Gradec na mesto šolskega nadzornika za Štajersko. Leta 1871 se je na lastno željo upokojil. Bil je izvrsten metodik in specialni didaktik matematike. Že leta 1840 je izdal svojo prvo metodiko matematike kot pomoč učiteljem in učencem, kmalu pa so sledili tudi učbeniki za matematiko. Napisal je več kot 70 različnih šolskih knjig. Pisal je v nemščini, 25 del je prevedenih v slovenščino.

1. oktober - mednarodni dan starejših

Kamra.si, 1. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. oktober - mednarodni dan starejših1. oktober je za mednarodni dan starejših (http://www.un.org/en/events/olderpersonsday/) razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990 na svojem 68. plenarnem zasedanju (http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/45/106) Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6217

1. oktober - svetovni dan glasbe

Kamra.si, 1. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. oktober - svetovni dan glasbePobudo za praznovanje svetovnega dneva glasbe je prvič dal leta 1975 Mednarodni glasbeni svet (International Music Council,IMC). Violinist Yehudi Menuhin je takrat zapisal, da je namen praznovanja tega dne spodbujanje promocije glasbene umetnosti v celotni družbi, poudarjanje Unescovih idealov o miru in prijateljstvu ter kulturnem razvoju in predstavljanje aktivnosti Mednarodnega glasbenega sveta. Za dan praznovanja je bil izbran 1. oktober.

Prvi epilog programskega razpisa

Asociacija, 1. oktober 2018 ― Na Novi pošti se je 24. septembra 2018 odvila novinarska konferenca organizacij, ki so tožile ministrstvo za kulturo glede rezultatov programskega razpisa. Organizacije so predstavile trenutno stanje in potek tožb in hkrati osvetlile nekatera nova problematična dejstva. Asociacija se je prav tako udeležila novinarske konference, kjer smo ponovili potek dogajanja glede programskega razpisa in izrazili … Preberi več o Prvi epilog programskega razpisa
V Kinodvoru bodo deset let delovanja obeležili z jubilejnim tednom

V Kinodvoru bodo deset let delovanja obeležili z jubilejnim tednom

Misli, 1. oktober 2018 ― V Kinodvoru bodo desetletnico delovanja obeležili z jubilejnim tednom, s katerim želijo predstaviti pestro programsko paleto, ki jo ponujajo za svoja raznolika občinstva. Drevi ga bo odprla projekcija filma Hladna vojna Pawla Pawlikowskega, ki so jo opisali kot "globoko osebno, z glasbo prežeto zgodbo o nemogoči ljubezni v nemogočih časih".
še novic