DSAF prejel 155.000 EUR MEDIA podpore za krepitev animacije v Srednji in Vzhodni Evropi

CED, 30. september 2018 ― Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) je letos zaslužno za kar dva zgodovinska mejnika Slovenije v podprogramu MEDIA. Po uspehu na razpisu dostopa do trgov je DSAF zdaj prvič uspešno kandidiral še na razpisu za usposabljanje (EACEA 09/2017). DSAF bo za izvedbo programa »CEE Animation Workshop«, ki je eden od osmih novih tovrstnih podprtih projektov MEDIA, prejel 155.000 EUR za obdobje 2019–2021. Čestitamo!

Ptuj: 70 let Knjižnice Ivana Potrča Ptuj

Štajerski tednik, 30. september 2018 ― Na dvorišču ene najlepših slovenskih in svetovnih knjižnic je 20. septembra potekala jubilejna slovesnost ob 70. obletnici ustanovitve Študijske knjižnice Ptuj, katere naslednica je današnja Knjižnica Ivana Potrča Ptuj. Ta od leta 2000 domuje v mogočni stavbi prenovljenega Malega gradu na Prešernovi ulici. Ob tej priložnosti so izdali zbornik prispevkov o zgodovini in današnjih dejavnostih knjižnice.

Slovenski založniki in agenti v tujini

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― V jesenski sejemski sezoni izpostavljamo programe mreženj oz. fellowshipe, v katere so bili sprejeti slovenski založniki, uredniki in agenti, ter jim želimo čim več uspeha pri promociji del slovenskih avtoric in avtorjev! Maja Jug Hartman iz založbe Hart se je med 9. in 14. septembrom udeležila fellowshipa, ki ga za tuje založnike v Barceloni organizira Institut Ramon Llull , Anže Miš iz založbe Miš se bo v začetku novembra udeležil založniškega foruma SIBF v okviru knjižnega sejma v emiratu Sharjah, kjer organizatorji letno (i)zberejo več kot 100 tujih založnikov, urednikov in agentov in omogočijo dva dni intenzivnega mreženja, Petra Kavčič iz založbe Beletrina pa je letos udeleženka 10-dnevnega  fellowshipa v Frankfurtu, ki ga organizira Frankfurtski knjižni sejem.

Odštevanje pred letošnjim Frankfurtskim knjižnim sejmom se je začelo!

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― Javna agencija za knjigo v družbi petih slovenskih založnikov bo na letošnjem sejmu (10.-14. oktober) ponovno zastopala slovensko literaturo v dvorani 5.0, na stojnici C103, dve slovenski založbi se predstavljata s samostojnima stojnicama (več v našem prejšnjem novičniku). Vse založnike, ki nam primerkov svojih knjig in katalogov za našo stojnico še niste dostavili ali poslali, pa jih nameravate, pozivamo, da to storite do ponedeljka, 1. oktobra do 16.00. Prav tako vse tiste sozaložnike, ki se boste sejma udeležili osebno, pozivamo, da nas čim prej kontaktirate v zvezi s sejemskimi vstopnicami na anja.kovac@jakrs.si.  Na sejmu vas in vaše mednarodne partnerje še posebej vabimo na slovenski sprejem s slovensko penino in LePotico, ki bo v sredo, 10. oktobra, ob 13.00 na slovenski stojnici. Sejem bo obiskal tudi minister za kulturo, Dejan Prešiček, ki se bo udeležil slovesne otvoritve sejma v torek, 9. oktobra, ter si sejem skupaj s člani delegacije ogledal v sredo, 10. oktobra, z zaključkom na našem sprejemu. Slovenski udeleženci in udeleženke sejma bodo letos nastopili na skupno enajstih dogodkih na sejmu in v mestu. Celoten slovenski program najdete v priponkah v angleškem in nemškem jeziku, zato vas vabimo, da ga delite s svojimi mednarodnimi partnerji. Se vidimo v Frankfurtu!
Razstava ilustracij Alenke Spacal na Filozofski fakulteti

Razstava ilustracij Alenke Spacal na Filozofski fakulteti

Bajalka, 30. september 2018 ― Ob izidu slikanice MODRE PTIČJE MISLI vas vabimo na ogled razstave ilustracij Alenke Spacal, ki bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Otvoritev bo v četrtek, 4. oktobra, ob 10.30 v 5. nadstropju Filozofske fakultete. Razstava bo na ogled do 4. novembra 2018. Stran Razstava ilustracij Alenke Spacal na Filozofski fakulteti se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Prijavite dela za nagrade knjižnega sejma v Bologni!

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― Kot vsako leto bodo na sejmu otroških knjig v Bologni, ki bo potekal med 1. in 4. aprilom 2109, podelili več nagrad najboljšim knjigam za otroke BolognaRagazziAward. Nagrade so razporejene v štiri sekcije: FICTION: Sekcija vključuje dela fikcije in basni v obliki slikanic oz. dela katerih prevladujoča značilnost so ilustracije. Nagrada ni literarna, zato romani in kratke zgodbe s strani žirije.ne bodo upoštevane. NON FICTION: Sekcija vključuje publikacije, ki zagotavljajo splošne ali posebne informacije o kateremkoli posameznem področju od znanosti in glasbe do zgodovine in oseb oz. na katero koli drugo temo, ki zagotavlja učno izkušnjo in širi znanje. OPERA PRIMA (prvenci): Sekcija je namenjena avtorjem in ilustratorjem, ki do sedaj še niso bili objavljeni. Nagrajeni bodo inovativni projekti in njihov raziskovalni pristop. TODDLER: Gre za posebna sekcijo, ki bo obravnavala knjige za zelo mlade bralce (od 0 do 3 let).   Žirija bo podelila tudi posebno nagrado NEW HORIZONS SPECIAL JURY PRIZE, ki bo izbrana iz vseh prijavljenih del. Za nagrade lahko kandidirajo le akreditirani razstavljavci sejma. Vsak sodelujoči založnik lahko prijavi eno ali več izvirnih del, ki so bila objavljene  v obdobju od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2018, razen za nagrado Toddler, ki je namenjena delom, ki so izšla v obdobju zadnjih petih leti (od 1. januarja 2014 do 31. decembra 2018). Založniki morajo oddati 4 kopije vsakega prijavljenega dela skupaj z izpolnjenim prijavnim obrazcem, ki ga najdete TUKAJ. Prijave morajo prispeti na naslov BOLOGNARAGAZZI AWARD, c/o Giannino Stoppani Cooperativa Culturale, Via Nosadella 51/a, 40123 BOLOGNA, ITALY , med 15. oktobrom 2018 in najkasneje 11. januarja 2019 po pošti, s kurirjem ali osebno dostavo. Dodatne informacije so na voljo TUKAJ.

Srečanje založnikov v Istanbulu

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― Istanbul Fellowship program je od leta 2016, ko je bil ustanovljen, gostil 344 založnikov iz 67 držav sveta. V okviru 3-dnevnega programa so imeli udeleženci možnost srečanja s številnimi mednarodnimi založniki ter prodaje in kupovanja avtorskih pravic, poleg tega so spoznavali tako turški založniški trg kot tudi zakonitosti ostalih trgov, katerih predstavniki  so se udeležili programa. 4. Istanbul Fellowship program bo na sporedu februarja 2019.. Prijava je možna od 1. oktobra dalje. Dodatne informacije in prijavnica so na voljo TUKAJ.
Slovenski založniki in agenti v tujini

Slovenski založniki in agenti v tujini

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ―  V jesenski sejemski sezoni izpostavljamo programe mreženj oz. fellowshipe, v katere so bili sprejeti slovenski založniki, uredniki in agenti, ter jim želimo čim več uspeha pri promociji del slovenskih avtoric in avtorjev! Maja Jug Hartman iz založbe Hart se je med 9. in 14. septembrom udeležila fellowshipa, ki ga za tuje založnike v Barceloni organizira Institut Ramon Llull , Anže Miš iz založbe Miš se bo v začetku novembra udeležil založniškega foruma SIBF v okviru knjižnega sejma v emiratu Sharjah, kjer organizatorji letno (i)zberejo več kot 100 tujih založnikov, urednikov in agentov in omogočijo dva dni intenzivnega mreženja, Petra Kavčič iz založbe Beletrina pa je letos udeleženka 10-dnevnega  fellowshipa v Frankfurtu, ki ga organizira Frankfurtski knjižni sejem.

Odprt je razpis za literarno nagrado EBRD 2019

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― Za lani ustanovljeno nagrado v vrednosti 20.000€, ki si jo razdelita avtor in prevajalec knjige, se lahko potegujejo prvič v angleščino prevedene knjige tujih avtorjev, ki bodo izšle med 15. novembrom 2017 in 14. novembrom 2018 pri založbah s sedežem v Združenem kraljestvu. Rok za prijave, ki jih lahko oddajo izključno omenjene založbe, je 1. november 2018. Nagrado podeljuje banka EBRD v partnerstvu z organizacijo British Council. Več TUKAJ.
Knjiga priznanj: Bronja Žakelj

Knjiga priznanj: Bronja Žakelj

Airbeletrina, 30. september 2018 ― Nedavno je pri Beletrini izšel prvenec Bronje Žakelj, Belo se pere na devetdeset. Gre za biografski roman, ki ga je mogoče prebrati na dah, a za seboj pusti močno sled. Pripoved o odraščanju, ki ga pretresata bolezen in smrt je napisana z nežno ironijo, ki bralce hkrati sili v smeh in solze.
Prestižni literarni nagradi za Majo Haderlap in Florjana Lipuša

Prestižni literarni nagradi za Majo Haderlap in Florjana Lipuša

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― To jesen se veselimo prestižnih literarnih nagrad za dva izmed najvidnejših slovenskih zamejskih avtorjev z avstrijske Koroške: Maja Haderlap je 16. septembra v švicarskem Zürichu prejela nagrado Maxa Frischa, Florjanu Lipušu pa bodo 1. oktobra na Dunaju slovesno podelili Avstrijsko državno nagrado. Avtorjema čestitamo in vas vabimo k branju članka o nagradah in nagrajencih ter portreta Maje Haderlap, ki je na voljo TUKAJ.

Vabilo na sestanek prejemnikov sredstev, ki izvajajo mednarodne aktivnosti v tujini

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― Javna agencija za knjigo RS bo predvidoma 5. oktobra 2018 poslala vsem pogodbenikom na razpisu JR2-PROGRAM-2016-2019, vsa področja (KP, RP, BK; LP in MS),  Poziv k oddaji programa in finančne konstrukcije za leto 2019. Poziv bo odprt do 14. 11. 2018. Da bomo v mednarodnem prostoru lahko nastopali čim bolj komplementarno, v četrtek, 18. 10. ob 14. uri na sedežu agencije (Metelkova 2b, Ljubljana) organiziramo sestanek za vse aktualne prejemnike, ki izvajajo mednarodne aktivnosti v tujini. Na sestanku želimo skupaj z vami prevetrili ideje in ustvarili strategijo čim bolj odmevnih predstavitev v tujini. Deloma bo ta opredeljena tudi v razpisni dokumentaciji. Udeležba je obvezna za prejemnike sredstev, ki izvajajo mednarodne aktivnosti v tujini na programskem razpisu JAK 2016-2019 (DSP, Mladinska knjiga, Goga, Beletrina, Forum Ljubljana, Center za slovensko književnost, Slov. društvo za primerjalno književnost, LUD Literatura, Slov. center PEN), za prejemnike sredstev z naslova mednarodnega sodelovanja na projektnem razpisu 2018-2019 (ŠKUC, Cankarjeva založba, MIŠ, Pivec, Sodobnost, Maska, DSKP, Malinc, IDIOT, FSK) pa je udeležba zelo zaželena. Prosimo, da svojo prisotnost na sestanku potrdite do 15. 10. 2018 na e-naslov: jana.bales@jakrs.si.

Znani so udeleženci letošnjega študijskega potovanja za tuje založnike

Javna agencija za knjigo, 30. september 2018 ― Letošnje študijsko potovanje bo namenjeno tujim urednikom in založnikom otroške in mladinske literature, ter posrednikom in organizatorjem dogodkov, ki bodo Slovenijo obiskali v času Slovenskega knjižnega sejma med 21. in 24. novembrom. Izmed rekordnega števila prijav – 54 prijavljenih iz 22 držav – je bilo izbranih 17 založb in organizacij. Seznam po državi in po abecedi: Češka Albatros Media Romana Bartáková  Francija Actes Sud François Martin Islandija Forlagid Sigthrudur Gunnarsdottir Italija Salani Mariagrazia Mazzitelli Izrael Am Oved Ms. Dalit Lev Nemčija Frankfurter Buchmesse GmbH Hendrik Hellige Nemčija Mixtvision Lena Frenzel Nemčija Moritz Verlag GmbH Markus Weber Nemčija Ravensburger Buchverlag Lucia Borrero Nemčija Marketing & Text Birgit Franz Poljska Wydawnictwo DWIE SIOSTRY Jadwiga Jędryas, Ewa Stiasny Slovaška SLOVART Publishing Ltd. Katarína Škorupová Španija Barbara Fiore Editora Barbara Fiore Turčija YAPI KREDİ PUBLICATIONS Hazel Bilgen Turčija Damla Publishing Emre Can Petek Ukrajina Osnovy Publishing Anastasiia Denysenko Velika Britanija Walker Tanya Rosie V oktobrskem novičniku vas bomo obvestili o urniku študijskega potovanja in možnostih za srečanje z založniki oziroma uredniki (srečanja bomo skupinsko in individualno urejali na sejmu), zato nas spremljajte še naprej!
še novic