Dnevnikova nagrada za Jette Ostan Vejrup

SiGledal Novice, 29. september 2018 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so nocoj, 29. septembra 2018, sezono uvedli s premiero predstave Mercadet ali Poslovni človek v priredbi in režiji Janeza Pipana. Po zaključku predstave so Dnevnikovo nagrado najboljšemu ustvarjalcu oziroma ustvarjalki gledališča v pretekli sezoni izročili Jette Ostan Vejrup.

Pohlepni Mercadet za začetek nove sezone MGL

SiGledal Novice, 29. september 2018 ― Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL), kjer bodo letos vzgajali srce, bo novo sezono na velikem odru nocoj, 29. septembra 2018, odprla premiera predstave Mercadet ali Poslovni človek. Režijo je prevzel Janez Pipan, tudi avtor priredbe izvirnega besedila Honoreja de Balzaca. Kot pravi, gre za komedijo o kapitalizmu, o ljudeh, obsedenih z denarjem.

29. septembra 1907 se je na Belci rodil Miha Potočnik, slovenski pravnik, planinec, alpinist in gorski reševalec

Kamra.si, 29. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. septembra 1907 se je na Belci rodil Miha Potočnik, slovenski pravnik, planinec, alpinist in gorski reševalec. Umrl je 28. oktobra 1995 v Ljubljani. Dr. Miha Potočnik (1919-1927) je bil rojen na Belci v Zgornjesavski dolini. Po končani gimnaziji v Kranju, je s študijem nadaljeval na Pravni fakulteti v Ljubljani (1927-1933), kjer je tudi doktoriral. Sodno prakso je opravljal v Kranjski Gori (1933-1934), nato je bil pripravnik v pisarni dr. Aleša Stanovnika na Jesenicah (1935-1938). Leta 1938 je opravil odvetniški izpit in bil do leta 1941 odvetnik na Jesenicah. Od leta 1941 do 1944 je bil zaprt v nemških ječah in taboriščih v Begunjah, Šentvidu in Dachau. Po tem je bil izgnanec na Koroškem ter član pokrajinskega odbora OF za Gorenjsko. Svojo službeno pot je od leta 1945 dalje nadaljeval kot direktor jeseniške železarne ter kasneje kot pomočnik ministra za komunalne zadeve v Ljubljani, tajnik Ljudske skupščine Slovenije in sodnik Ustavnega sodišča.

29. septembra 1971 je v Ljubljani umrl Ludvik Mrzel, pisatelj, pesnik in publicist.

Kamra.si, 29. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. septembra 1971 je v Ljubljani umrl Ludvik Mrzel, pisatelj, pesnik in publicist. Rodil se je 28. julija 1904 v Loki pri Zidanem Mostu.  Bil je pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, po poklicu je bil časnikar. Ustvarjal je tudi pod psevdonimom Frigid. Zaradi sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah so ga izključili iz gimnazije, ki pa jo je kasneje vendarle končal. Sprva se je vpisal na medicino, a je kasneje študiral filozofijo in slavistiko. Služboval je kot časnikar. V času druge svetovne vojne je bil jetnik v italijanskih in nemških taboriščih. 

29./30. septembra 1837 se je v Murskih Petrovcih rodil Imre (Emerik) Augustič pl. Razdrtovski (madž. razdertai Agustich Imre)

Kamra.si, 29. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... 29./30. septembra 1837 se je v Murskih Petrovcih rodil Imre (Emerik) Augustič pl. Razdrtovski (madž. razdertai Agustich Imre). Umrl je 7. julija 1879 v Budimpešti.   Imre (tudi Emerik, Mirko) Agustič (tudi Agustich, Augustič, Augustić, Augustich, Agostich, Augusztich, Avgustinčič), ki je izhajal iz plemiške družine, je šest razredov gimnazije med letoma 1848 in 1854 končal v Szombathelyu, nato pa se vrnil v domači kraj. Pri sedemnajstih letih se je kot oskrbnik zaposlil na nekaterih gospodarskih posestvih; najprej leto in pol pri grofu Szapáryju v Murski Soboti, potem tri leta pri Batthyányjevi vdovi v Oroszlámosu pri Szegedu in še tri ali štiri leta na Dolnjem Seniku pri isti gospodi. Tam se je kot samouk naučil stenografije, potem pa odšel v Budimpešto, kjer je opravil stenografski izpit.

29. september 1892 - v Ljubljani odprto novo deželno gledališče (zgradba današnje Opere)

Kamra.si, 29. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. september 1892 - v Ljubljani odprto novo deželno gledališče (zgradba današnje Opere) Ime Deželno gledališče se je docela uveljavilo šele z novo stavbo, sedanjo Opero, ki je bila sezidana med letoma 1890 in 1892. V njej sta si delili prostor slovensko in nemško gledališče vse do leta 1911, ko so si ljubljanski Nemci postavili svojo stavbo, sedanjo Dramo. Po letu 1918 so staro ime opustili in Deželno gledališče se je preimenovalo v Narodno gledališče v Ljubljani. 

Misteriozna romska ženska

Kino Šiška, 29. september 2018 ― Tri samosvoje avtorice, plesalka Urška Centa, glasbenica Katja Šulc in avdiovizualna umetnica Kukla, so združile moči in pripravile prav posebno glasbeno/plesno doživetje. Predstava Deblas/Boginje za navdih jemlje romsko žensko, podobo večne fascinacije in kontradikcije, ter jo prenaša v naš kulturni prostor.

JESENSKE FRIZURE na pravljični uri v libojski in griški knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 29. september 2018 29.9.2018 in 1.10. 2018 Odpadlo listje, ki ga nanosi jesen, je kot nalašč za ustvarjanje na pravljičnih urah. Čeprav se najde povsod ob poteh, ga je največ v gozdu in je najrazličnejših barv in oblik. Otroci so v Krajevni knjižnici Griže in Krajevni knjižnici Liboje poslušali pravljico o budilki, tisti stari, ropotajoči, ki stoji na kovinskih nogah. Znašla se je v gozdu, živali pa pravzaprav ne vedo, kdo ali kaj je  … Skozi vso pravljico se čuti, kakšen tujek je kovinska ura v gozdu, v pogovoru smo pa to povezali z ...
Oliver Pilić: Točka izginotja5. – 26. oktober 2018otvoritev: 5....

Oliver Pilić: Točka izginotja5. – 26. oktober 2018otvoritev: 5....

Hiša kulture v Pivki, 29. september 2018 ― Oliver Pilić: Točka izginotja5. – 26. oktober 2018otvoritev: 5. oktober ob 19. uri Kustosinja razstave je Mojca Grmek.Oliver Pilić je vizualni umetnik, ki se ukvarja z manipulacijo podobe na presečišču med analognim in digitalnim, materialnim in nematerialnim, sodobnim in tradicionalnim v polju ideologij(e). V samem procesu dela združuje lesorez kot najstarejšo reprodukcijsko tehniko in sodobne postopke računalniške grafike. Gre za paradoksalen postopek, pri katerem podobe, najdene na internetu, digitalno (pre)oblikuje, jih z nožki in dleti prenese na lesene plošče in ročno odtisne na papir. Grafike, ki nastanejo na ta način, so umetnikov komentar digitalne (hiper)produkcije podob in informacij nasploh v določenem družbenem in političnem kontekstu.Na tokratni razstavi umetnik povezuje tri grafične serije, nastale v zadnjih nekaj letih, v novo celoto z naslovom Točka izginotja, v kateri komentira aktualno politično situacijo v svetu. Predstavljene so grafike iz serije From New York to Dallas (2017), kjer se podobi dveh ameriških predsednikov transformirata druga v drugo, matrice iz serije Fiktivni portreti (2016/17), v kateri se podoba voščene skulpture Him (2001) italijanskega kiparja Maurizia Cattelana staplja s podobami Donalda Trumpa, in grafična serija Destruction (2018), ki prikazuje podobe z vojnih območij, posnetih z droni in predvajanih na televiziji. Celostna postavitev del z reminiscencami na politično zgodovino 20. stoletja, politično propagando in populizem, medijske vojne, tehnologije uničevanja in ubijanja … odpira vprašanje, kam trenutna politična situacija v svetu pelje, če sploh kam. Točka izginotja?────────────Oliver Pilić (1978) je diplomiral iz likovnih umetnosti na Akademiji za vizualno umetnost A.V.A. v Ljubljani. Deluje kot samostojni ustvarjalec na področju sodobne vizualne umetnosti. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Leta 2013 je bil nominiran za nagrado skupine OHO. Živi in dela v Kamni

Kino vrtiček: Poldi in ptice selivke

Mestni kino Ptuj, 29. september 2018 ― V soboto, 13. oktobra, ob 10.00 mravljica Tina iz ptujskega kina ponovno pričenja s svojimi Kino vrtički. V islandskem animiranem filmu Poldi: Pustolovščine pogumnega ptička bomo spoznali ptička, ki se mora šele naučiti leteti, da se bo lahko odpravil v tople kraje. Projekciji bo sledila ustvarjalna igralnica Ptice selivke. Spoznali bomo njihov barviti svet. Vabljeni!

Konji

Vrabec Anarhist, 29. september 2018 ― Njihove oči so nemirne in osteklenele, zdi se, da so povsem izgubljeni v zanje neznanem svetu. The post Konji appeared first on Vrabec Anarhist.
V ptujski galeriji odprtje razstave Jerneja Forbicija

V ptujski galeriji odprtje razstave Jerneja Forbicija

Misli, 29. september 2018 ― V ptujski mestni galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Jerneja Forbicija, sicer tudi umetniškega vodje uveljavljenega ptujskega festivala Art Stays. Razstavo je naslovil Dobrodošli na zadnji predstavi - Prekleta lakota za zlatom, v osrednji ptujski galeriji bo na ogled do 17. novembra.
še novic