A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Drnovšček in Vehovec, PGK in LVZK

Radio Kaos, A propos, 28. september 2018 ― To je, spoštovane gospe in cenjeni gospodje Radio KAOS in oddaja A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast, ki je del tako rekoč celoletnega projekta z enakim imenom. Pripravljamo in realiziramo ga s pomočjo javnega denarja iz tako imenovanega medijskega razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; Tokrat smo v mesecih pred lokalnimi volitvami – […]

Antropomorfizacija umetne inteligence

Razpotja, 28. september 2018 ― Ana Reberc Od Turingovega testa iz leta 1950 do Iztrebljevalca 2049 se umetna inteligenca pogosto pojavlja kot nekaj podobnega človeku. Turing je leta 1950 zasnoval igro imitacije, ki preizkuša, če lahko umetna inteligenca (UI) prepriča človeškega sogovornika v lastno človečnost. V Star Wars sagi je v vsakem delu vsaj en antropomorfiziran android. V mnogih znanstveno fantastičnih filmih so androidi nerazločljivo podobni ljudem, kar je pogosto tudi element glavnega zapleta. Toda zakaj se razumevanje UI sploh povezuje s človeško potrditvijo in zakaj znanstvena fantastika tako pogosto posega po antropomorfizaciji UI? Zgodovina znanstvenega raziskovanja nasploh je polna antropomorfnih in antropocentričnih teorij, ki se v zadnjem času vedno bolj umikajo iz znanstvenega diskurza.
Posvet: Turizem v mestu - 19.10.2018

Posvet: Turizem v mestu - 19.10.2018

Rajzefiber-biro, 28. september 2018 19.10.2018, petek / 10:00 / Center za kreativnost Posvet z nacionalnimi in mednarodnimi strokovnjaki v sodelovanju društva Hiša! in Rajzefibra s Centrom za kreativnost in Zavodom za turizem Maribor-Pohorje Turisti počasi odkrivajo vzhodno Slovenijo in lokalne skupnosti vzhodne Slovenije počasi odkrivajo turizem. Kakšno podporno okolje potrebuje turizem? Kaj je kreativni turizem in kakšna je lahko njegova vloga v razvoju mesta prihodnosti? Kako lahko odločevalci prispevajo k boljšemu in hitrejšemu razvoju turizma? Kakšno sodelovanje je potrebno, da se razvije uspešna zgodba kreativnega turizma? Na vse to in še več bomo poskušali odgovoriti s povabljenimi mednarodnimi gosti, ki bodo predstavili primere dobrih praks, predstavniki lokalnih skupnosti Slovenije, predstavniki izobraževanja s področja turizma, predstavniki privatnega sektorja in drugih akterjev s področja turizma v regiji. Tourism in the City 19.10.2018, Friday / 10:00 / Centre for Creativity A debate with Slovenian and international experts in cooperation with Hiša Association! and Rajzefiber with the Centre for Creativity and Maribor–Pohorje Tourist Board Tourists are slowly discovering eastern Slovenia and the local communities in eastern Slovenia are slowly discovering tourism. What kind of support environment does tourism need? What is creative tourism and what can its role be in the development of the city of future? What kind of cooperation is necessary to develop a successful story of creative tourism? We will try to answer all these and many more questions with the international guests who will present cases of good practice, the representatives from the local communities in Slovenia, the representatives of education in tourism, the representatives of the private sector and other partners in tourism in the region.
Veliko zanimanje za protipoplavno zaščito in kolesarsko stezo

Veliko zanimanje za protipoplavno zaščito in kolesarsko stezo

Inštitut za politike prostora, 28. september 2018 ― Dober obisk in dinamičen potek javne razprave o protipoplavni zaščiti in novi kolesarski stezi kaže, da gre za pomembno temo. Razprave se je udeležilo približno štirideset udeležencev, v glavnem prebivalcev Križ, Sebenj in Žiganje vasi. Ti so načrtovalcem sporočili svoja stališča, želje, pričakovanja ter skrbi v zvezi s predstavljenima projektoma. Načrtovalci bodo predloge, pobude in […]
nanotourism na VIENNA DESIGN WEEK

nanotourism na VIENNA DESIGN WEEK

CZK, 28. september 2018 ― Razstava nanotourism v okviru VIENNA DESIGN WEEK, bo med 28.9. in 7.10.2018 predstavila različne primere ‘nanoturizma‘ izdelanih v sodelovanju z različnimi mednarodnimi oblikovalci, arhitekti in institucijami med leti 2014 – 18, vključno z njenim začetkom v sklopu mednarodne arhitekturne šole AA nanotourism Visiting School in Bienalu oblikovanja - BIO 50.
Mednarodni laboratorij: Kako do trajnostnega kulturnega in kreativnega turizma, kot ga vsi želimo

Mednarodni laboratorij: Kako do trajnostnega kulturnega in kreativnega turizma, kot ga vsi želimo

Rajzefiber-biro, 28. september 2018 ― 18. do 20.10.2018, sobota / 09:00 / Vetrinjski dvor Društvo Hiša! v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Rajzefibrom vabi na Mednarodni laboratorij kulturno-turističnih strokovnjakov, ki poteka v okviru 53. Festivala Borštnikovo srečanje s partnerji Robert Bosch Alumni mreže z iac Berlin (DE), projektom Creatour in pltformo 4is (PT). Mednarodni strokovnjaki v sodelovanju z lokalnimi akterji bodo poskusili definirati naslednje korake, ki so nujno potrebni, da v Mariboru (kulturni) turizem uspešno zaživi. Kako in kje naj vse potenciale mesta predstavimo turistom? Katere so naše ciljne skupine? Kaj so glavne ikone mesta Maribor, ki bi privlačile prave turiste? Kako naj turizem v mestu ostane trajnosten? In kako bo prispeval več k gospodarski rasti in kvaliteti življenja v mestu? Poiskali bomo rešitve aktualnih izzivov, dorekli naslednje korake in izbrali nosilca teh korakov. International Lab: How to Achieve the Sustainable Cultural and Creative Tourism We All Want 20.10.2018, Saturday / 09:00 / Vetrinjski dvor Laboratory of international experts in cultural tourism in cooperation with the Robert Bosch Foundation Alumni Network with iac Berlin (DE), the project Creatour and platform 4is (PT), Hiša! Association and Rajzefiber
UROŠ WEINBERGER: XI. / PREGLEDNA RAZSTAVA

UROŠ WEINBERGER: XI. / PREGLEDNA RAZSTAVA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 28. september 2018 ― XI. je naslov pregledne razstave Uroša Weinbergerja v Galeriji Alkatraz. Rimska številka enajst označuje prerez njegovega enajstletnega delovanja znotraj AKC Metelkova mesto, razstavo pa sestavlja izbor del, ki so nastala v tem obdobju in prostoru. Galerija Alkatraz že nekaj let razvija model predstavljanja ustvarjanja t. i. domačih umetnic_kov z namenom raziskovanja posameznih procesov znotraj ateljejskega dela AKC Metelkova mesto. Tu si je delovne prostore vzpostavilo okoli 30 umetnic_kov, med njimi tudi Uroš Weinberger. Prostore so zasedle_i oz. si jih na javnih razpisih pridobile_i umetnice_ki različnih generacij, ki razvijajo heterogene umetniške prakse. V tej paleti raznolikosti nas pri pregledu produkcije umetnic_kov zanima, ali lahko govorimo o metelkovski umetnosti, in če se odločimo za to poimenovanje, kaj jo definira: ali je to prostor, ki narekuje specifične pogoje delovanja, ali mogoče estetska kategorija? Za Uroša Weinbergerja se je vse začelo leta 2006, ko je na javnem razpisu dobil ateljejski prostor v stavbi Garaže. Prostor je bilo potrebno zaradi dotrajanosti in poškodb temeljito obnoviti, kar je zahtevalo veliko fizičnega dela in veliko vztrajnosti. Urošev boj za prostor je pomenil uporabo gradbenih znanj in socialnih veščin, ki mu niso bila tuja. V relativno kratkem času si je v enem od najmanjših ateljejskih prostorov ustvaril in opremil svoj delovni kotiček, »drug svet«, ki mu je od leta 2007 omogočal razvijanje in raziskovanje samosvojega slikarskega pogleda na realnost. Uroš Weinberger je svojo slikarsko pot začel z raziskovanjem abstraktne slike, ki je zelo kmalu prešla v figuraliko. Njegove slike so sestavljene zgodbe, ki črpajo iz nešteto virov in po principu kolaža oblikujejo nove asociativne sestavljanke podob, ki so zgrajene v lucidne pripovedne celote. Urošu je blizu fenomen sodobne medijske kulture, ki jo reflektira v svojem delu. Prek slikarske tehnike odslikava realnost, kot asociativna podlaga pa mu služijo podobe iz časopisov, sta

Poročamo: Seminar Film Marketing Illustrated – uporabni namigi za učinkovito digitalno promocijo filma

CED, 28. september 2018 ― V času 21. Festivala slovenskega filma (FSF) je v Portorožu potekalo mednarodno strokovno usposabljanje MAIA Workshops za obetavne producente s podporo MEDIA. Motovila (CED Slovenija) je skupaj z MAIA Workshops, FSF in Re-Act, tudi domači strokovni javnosti omogočila udeležbo v enem delu sicer zaprtega usposabljanja: strokovnem seminarju o trženju in promociji filmov britanskega strokovnjaka za digitalni marketing Daniela Díaza.
Moč narave, moč glasbe

Moč narave, moč glasbe

ARS Svet kulture, 28. september 2018 ― Zaključni koncert 11. Festivala Maribor. Na 11. Festivalu Maribor bo nocoj peti, sklepni celovečerni koncert festivala, ki ga bo izvedel Simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Nastopil bo s priznanim madžarskim dirigentom mlajše generacije in štirimi vrhunskimi solisti hornisti. V ljubljanskem ŠKUC-u se začenja festival Topografije zvoka. Mestno gledališče ljubljansko začenja sezono s premiero komedije Honoreja de Balzaca Mercadet ali poslovni človek. Na malem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bodo zvečer uprizorili premiero tragične farse Oče. Ob koncu oddaje pa še nekaj knjižnih novosti založbe Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU.
Razkritja spektralne glasbe

Razkritja spektralne glasbe

Odzven, 28. september 2018 ― Skladateljica Larisa Vrhunc je v knjigi Vplivi spektralne glasbe na slovensko kompozicijsko ustvarjalnost zadnjih desetletij raziskala spektralizem in njegov vpliv na slovenske skladatelje in skladateljice.
še novic