Moonlight (2016)

Moonlight (2016)

Deseta umetnost, 28. november 2018 ― Moonlight, drugi režijski poskus Barryja Jenkinsa, se je (nažalost) v zgodovino podelitve nagrade Oskar zapisal kot film, ki je prejel prestižni kipec po zloglasni napačni najavi zmagovalca za najboljši film (vidno zmedeni Warren Beatty je namreč prejel v roke napačen listič in za zmagovalca razglasil muzikal La La Land). Po podelitvi so se v javnosti […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Sicario: Day of the Soldado (2018)  Interstellar (2014)  Gladiator (2000)  King Arthur: Legend of the Sword (2017)  Bohemian Rhapsody Copyright © Deseta umetnost [Moonlight (2016)], All Right Reserved. 2018.
Widows (2018)

Widows (2018)

Deseta umetnost, 28. november 2018 ― Steve McQueen je britanski filmar s prav posebnim občutkom za sedmo umetnost, kar je doslej uspel dokazati s svojimi tremi celovečerci; biografijama Hunger in 12 Years A Slave ter psihološko dramo Hunger. Njegovi filmi niso namenjeni temu, da gledalca nemudoma osvojijo, ampak jim je potrebno nameniti več ogledov, da razkrijejo vse svoje kvalitete. Če nam […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    L.A. Confidential (1997)  Bohemian Rhapsody (2018)  It (2017)  [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  Ant-Man in Osa Copyright © Deseta umetnost [Widows (2018)], All Right Reserved. 2018.
Morala bi biti kalejdoskop

Morala bi biti kalejdoskop

Literatura v živo, 28. november 2018 ― Blokovsko naselje res pušča vtis nekakšnih lokalnih Fužin, a brez igrišča za tenis in brez koloparka in brez najsodobnejšega otroškega vrtiljaka in brez reke in brez tistega tipa, ki kot kavboj hlača čez polje do psihiatrije. A z vsakimi fužinami pride tudi serija lokalnih stereotipov.
CoFestival 2018: I. del

CoFestival 2018: I. del

Koridor, 28. november 2018 ― V sredini meseca novembra se je otvoril letošnji mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival 2018.  Dogajanje se je letos začelo kar v Zagrebu, kjer se je predstavil BADco. z dvema dogodkoma: Izklop in Poplava ritma. Zagrebškemu kolektivu letošnji festival posveča še posebno pozornost.   Festival se je nadaljeval slab teden dni kasneje v Kinu Šiška, kjer […] The post CoFestival 2018: I. del appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

DiKUL - nedelovanje oz. izpad povezav na celotna besedila, pomanjkljivi podatki o dostopnosti v Katalogu e-gradiv

CTK, 28. november 2018 ― Uporabnike DiKUL-a obveščamo, da je iz neznanih razlogov na strani ponudnika  servisa prišlo do hudih motenj v dostopu do celotnih besedil in video vsebin različnih založnikov, ki so uporabnikom UL sicer na voljo v celotnem besedilu (izključitev večjega števila paketov dostopnih gradiv in posledično izpad povezav na celotna besedila v zapisih rezultatov iskanj...., izpad podatkov o dostopnih e-revijah in e-knjigah v Katalogu e-gradiv).Težave odpravljajo na strani ponudnika. Prosimo za razumevanje!
Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih

Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih

Slovenci.si, 28. november 2018 ― Slovenski knjižni sejem je gostil tudi Troje novih tržaških jader oziroma avtorje treh v Trstu izdanih literarnih prvencev – Marijo Kostnapfel, Primoža Sturmana in Sanjo Širec Rovis. Na dogodku, ki ga je priredilo Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Založništvom tržaškega tiska ter založbama Litera in Mladika, so se avtorji pogovarjali s slovenistko Vladko Tucovič. […] The post Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih appeared first on Slovenci.

Nathacha Appanah: Povratnik nasilja

Koridor, 28. november 2018 ― Če se osredotočimo na etimološki izvor bibličnega imena Mojzes, moramo dečka, zapuščenega v Nilu, povezovati z nevarnostjo utopitve. Mojzes je namreč »ta, ki je bil izvlečen iz vode«, in ta, katerega je, po zapisu iz Eksodusa, iz vode rešila egiptovska princesa. Moïse, francoska različica tega imena, pa je osrednji junak romana Povratnik nasilja (2017) in […] The post Nathacha Appanah: Povratnik nasilja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nov vpis Slovenije na Unescovem Reprezentativnem seznamu

Nov vpis Slovenije na Unescovem Reprezentativnem seznamu

SEM, 28. november 2018 ― Unescov Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na 13. zasedanju v Port Louisu na Mavriciju v sredo 28. novembra 2018 na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal enoto Veščina suhozidne gradnje: znanje in tehnike, večnacionalno nominacijo, ki smo jo pripravili skupaj s Ciprom, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Italijo, Španijo in Švico. Pri pripravi nominacije je sodeloval tudi Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine (Anja Jerin, Nena Židov). Obravnava večnacionalne nominacije suhozidne gradnje na 13. zasedanju Medvladnega odbora: Film o suhozidni gradnji je iz gradiva osmih držav zmontiral Joan Reguant iz produkcijske hiše Mira Audiovisual Vidéo édition: Enoto Klekljanje čipk v Sloveniji bo Medvladni odbor obravnaval predvidoma jutri.

Ilija Šoškić: Retrospektiva (Akcione forme)

Koridor, 28. november 2018 ― Ikarus (Vrabec na ramenu), 1973, foto dokumentacija Arhiv Šoškić / Muzej suvremene umetnosti Vojvodina, Novi Sad   Do 16. decembra je v Muzeju savremene umetnosti Beograd (MSUB) in Muzeju savremene umetnosti Vojvodina (MSUV) v Novem Sadu postavljena retrospektivna razstava črnogorskega umetnika Ilije Šoškića Akcione forme. Gre za prvo razstavo v pojugoslovanskem času, ki je hkrati […] The post Ilija Šoškić: Retrospektiva (Akcione forme) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Ariel Zetina

Ariel Zetina

Radio Študent, 28. november 2018 ― * naslovnica vzeta s spletne strani festivala Grounded Z Ariel Zetina smo se pogovarjali o premiernem nastopu v Evropi, njenem ustvarjanju na področju gledališča in pisanja in politični situaciji trans oseb v ZDA.
še novic