Katalonija: ne gre za neodvisnost, ampak za demokracijo

Razpotja, 5. marec 2019 ― Manuel Castells Poseg španske vlade v katalonske institucije je napad na demokracijo, ki v Evropski uniji nima precedensov. Ustvaril je globok razkol med Španijo in Katalonijo, ki ga bo težko zaceliti brez brezpogojnega dialoga, ki pa ga premier Mariano Rajoy vztrajno zavrača. K sreči so Katalonci zelo miroljubni ljudje in nasilja z njihove strani ne bo. Toda trenutni položaj je mogoče vzdrževati le v pogojih izrednega stanja, ob množični prisotnosti španske policije v Kataloniji. Za razumevanje katalonske krize je treba imeti pred očmi dve dejstvi. Prvič, to, kar zahtevajo katalonski ljudje in institucije, je pravica, da bi izvedli referendum o neodvisnosti – podobno kot so ga izvedli na Škotskem in dvakrat v Quebecu. The post Katalonija: ne gre za neodvisnost, ampak za demokracijo appeared first on Razpotja.
O ljudeh in vaseh

O ljudeh in vaseh

MMC Gledamo, 5. marec 2019 ― Agnes Varda se je v svojih filmih, pa tudi v instalacijah in fotografijah, na vedno inovativen način spraševala o družbi, katere del je bila, o ženskah v tej družbi in predvsem v dokumentarnih delih tudi o umetniškem udejstvovanju kot takem.

Nevladni sektor v luči mandata novega ministra

Asociacija, 5. marec 2019 ― Na odboru za kulturo je bil potrjen kandidat za novega ministra za kulturo Zoran Poznič, ki bo po vsej verjetnosti vodil kulturni resor. Bodočega ministra do sedaj poznamo predvsem po njegovem ustvarjanju in vodenju Delavskega doma Trbovlje, njegovo politično uspešnost pa lahko pričnemo presojati šele s predstavitvijo v Državnem zboru. Predstavitev kandidata pred matičnim delovnim … Preberi več o Nevladni sektor v luči mandata novega ministra

Vzpostavitev delovne skupine za NVO v kulturi

Asociacija, 5. marec 2019 ― Center nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) je na podlagi poziva Ministrstva za kulturo izpeljal postopek izbora petih predstavnikov nevladnih organizacij v Delovno skupino za trajni dialog z nevladnimi organizacijami v kulturi, in sicer za obdobje mandata ministra za kulturo. V delovno skupino je bil na predlog Asociacije imenovan Tomaž Zaniuk, ki je v dialoških skupinah za NVO … Preberi več o Vzpostavitev delovne skupine za NVO v kulturi

Delavnica: Socialne pravice samozaposlenih

Asociacija, 5. marec 2019 ― Samozaposleni v kulturi so pogosto deležni podpovprečnih prejemkov, nepoznavanje socialnih transferjev, do katerih so upravičeni, pa lahko njihovo finančno stanje še dodatno poslabša. Da temu ne bo tako, smo v Asociaciji oblikovali delavnico, na kateri bomo obravnavali problematiko delavskih pravic za samozaposlene in predstavili ključne socialne pravice, ki jih samozaposleni lahko koristijo. Ste vedeli na … Preberi več o Delavnica: Socialne pravice samozaposlenih

Avtor gole Mone Lise po presoji strokovnjakov morda sam Leonardo

Misli, 5. marec 2019 ― Risba, na kateri je upodobljena gola ženska, neverjetno podobna Moni Lisi, bi lahko bila Leonardovo delo, ocenjujejo strokovnjaki iz pariškega muzeja Louvre. Doslej je bilo znano, da je z ogljem ustvarjena risba, znana kot Monna Vanna, nastala v Leonardovem studiu, a so jo pripisovali njegovemu učencu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V UGM na ogled razstava »Women, (be)coming«

CED, 5. marec 2019 ― Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. mar. 2019, Umetnostna galerija Maribor na ogled postavlja razstavo, ki je nastala v okviru Wom@rts umetniških rezidenc s podporo Ustvarjalne Evrope. Umetnice so ustvarjale v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir »Drugi spol«, ki letos praznuje 70. let izida.

Creed 2

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― Michael B. Jordan in Sylvester Stallone bosta ponovno igrala Adonisa Creeda in Rockyja Balbo v nadaljevanju sage o Rockyju in filma Creed: Rojstvo legende iz leta 2015, ki je v kinematografih širom sveta navrgel prek 170 milijonov dolarjev. Naslov v izvirniku: Creed II V kinu od: 14.03.2019 Dolžina filma: 130 minut Država / Letnik: USA/2018 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Inside Llewyn Davis (2013)  Apocalypse Now (1979)  The Happytime Murders (2018)  Nightcrawler (2014)  [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982) Copyright © Deseta umetnost [Creed 2], All Right Reserved. 2019.

Mi

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― Zakonca Gabe (Winston Duke) in Adelaide Wilson (Lupita Nyong’o) odpeljeta svoja otroka na oddih v svojo hišo na plaži, kjer nameravajo uživati s prijatelji. A njihova vedrina se kmalu spremeni v napetost in kaos, ko se na obisk povabijo nepovabljeni gostje. Naslov v izvirniku: Us V kinu od: 21.03.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    This Is the End (2013)  Trumbo (2015)  The Greatest Showman (2017)  Slonček Dumbo  Stotnica Marvel Copyright © Deseta umetnost [Mi], All Right Reserved. 2019.

Poslednji Srb na Hrvaškem

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― Prva hrvaška zombi komedija, z vrhunsko igralsko ekipo. Zgodba iz prihodnosti, v kateri zagrebškega playboyja Mića in filmsko zvezdo Franko, zombi epidemija doseže popolnoma nepripravljena in ju vodi v avanturo polno včasih smešnih, včasih strašnih, a največkrat norih situacij. Nekaj je gotovo: vse prepreke so jima izziv, s samo enim ciljem: preživeti! Naslov v izvirniku: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    You Were Never Really Here (2018)  The Happytime Murders (2018)  Suspiria (2018)  Prvi človek  Kingsman: The Golden Circle (2017) Copyright © Deseta umetnost [Poslednji Srb na Hrvaškem], All Right Reserved. 2019.

Ne bom več luzerka

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― 29-letna Špela je diplomirala je iz umetnostne zgodovine, kar pomeni, da še nikoli ni imela redne službe. Za razliko od njenih najboljših prijateljic, ki sta se pred leti odselili iz Slovenije in se ne nameravata vrniti, Špela trmasto vztraja, da bo ostala v Ljubljani. Ko delo v tujini dobi tudi njen dolgoletni fant, Špela ostane […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Green Book (2018)  Incendies (2010)  [Pozor, hud prizor] - Inside Llewyn Davis (2013)  Prisoners (2013)  Bloody Sunday (2002) Copyright © Deseta umetnost [Ne bom več luzerka], All Right Reserved. 2019.

Deček nevihte

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― “Deček nevihte” je Michael Kingley, uspešen in upokojen poslovnež in dedek. Ko se mu začno prikazovati slike in podobe iz svoje preteklosti, katerih ne zna razložiti, se je prisiljen spomniti svojega dolgo pozabljenega otroštva in odraščanja na izolirani obali. Svoji vnukinji začne pripovedovati zgodbo, kako je kot deček rešil in vzgojil izjemnega pelikana poi menu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dark Skies (2013)  Pravičnik 2  Back To The Future (1985)  Dokumentarca o genocidu, za katerega svetu ni bilo mar  Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018) Copyright © Deseta umetnost [Deček nevihte], All Right Reserved. 2019.

Stotnica Marvel

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― Zgodba Stotnice Marvel spremlja razvoj Carol Denvers v eno od najmočnejših superjunakinj Marvelovega filmskega sveta, v trenutku, ko se Zemlja nahaja sredi galaktične vojne med dvema rasama nezemljanov. Postavljena v 90. leta 20 stoletja je Stotnica Marvel povsem nova pustolovščina še nevidenega dela v zgodovini Marvelovega filskega sveta. Naslov v izvirniku: Captain Marvel V kinu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jaz, Tonya  [Pozor, hud prizor] - Cool Hand Luke (1967)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)  Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika  [Pozor, hud prizor] - Rock of Ages (2012) Copyright © Deseta umetnost [Stotnica Marvel], All Right Reserved. 2019.

Slonček Dumbo

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― Disney studio in vizionarski režiser Tim Burton nam prinašata novo veličastno igrano avanturo o življenju najbolj znanega slona na svetu. Slonček Dumbo nas bo spomnil na priljubljeno klasiko iz leta 1941, v kateri se raznolikost spoštuje, družinske vrednote cenijo in sanje poletijo visoko v nebo. Naslov v izvirniku: Dumbo V kinu od: 28.03.2019 Dolžina filma: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Singin’ In The Rain (1952)  Ledeno maščevanje  [Pozor, hud prizor] - Basic Instinct (1992)  Dark Skies (2013)  Ljubiti Pabla Copyright © Deseta umetnost [Slonček Dumbo], All Right Reserved. 2019.

Izbrisana

Deseta umetnost, 5. marec 2019 ― Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jamski človek  Počutim se lepo  Poslednji Srb na Hrvaškem  Control (2007)  Vohun, ki me je nategnil Copyright © Deseta umetnost [Izbrisana], All Right Reserved. 2019.
Pustni torek in Vprašanje identitete

Pustni torek in Vprašanje identitete

ARS Svet kulture, 5. marec 2019 ― V teh dneh se v Ljubljani kot gost Fabule mudi nemški pisatelj Ingo Shulze. Na pustni torek bomo govorili o Ravenskem in Drežniškem pustu ter o karnevalskem dogajanju v nekaterih slovenskih krajih v Italiji. V teh dneh se v Ljubljani kot gost Fabule mudi nemški pisatelj Ingo Shulze. Včeraj je v Klubu Cankarjevega doma spregovoril o svojih delih, ki zajemajo snov iz družbenih sprememb, ki so konec 80. let zaznamovale Nemčijo in pozneje Rusijo. Predstavili bomo dokumentarni film avtorice Sabrine Morena. Njen film Vprašanje identitete odkriva zgodbe petih žensk, ki so živele na prepihu slovensko-italijanske meje.

Teden Univerze na Primorskem 2019

Fakulteta za dizajn, 5. marec 2019 ― Ob Tednu Univerze na Primorskem, ki bo potekal med 18.03. in 22.03., bo tudi Fakulteta za dizajn pripravila niz spremljajočih aktivnosti: Seznam aktivnosti FD si lahko ogledate TUKAJ Vsi dogodki v sklopu članic UP: Program Datum Ura Kaj Kje Četrtek, 14.3.2019 18:00 UP PEF: Spekula – Odprtje razstave »SPEKULA – Na prelomu upodobitev« OPIS: V […]
še novic